24 Kasım 2024 Pazar

Oy kullanırken bunlara dikkat!

59 milyondan fazla seçmen, 190 bine yakın sandıkla 24 Haziran seçimlerine gidiliyor. Peki seçmenin oy kullanırken dikkat etmesi gereken hususlar neler? Pazar günü yapılacak 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak seçmenlerin, oylarının geçersiz sayılmaması için zarfların ve oy pusulalarının mühürlü olmasına dikkat etmesi gerekiyor.
 
Milletvekili seçimlerine AKP, CHP, HDP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Hür Dava Partisi ve Vatan Partisi girecek. BBP’nin adayları AKP, DP’nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girerken, Saadet Partisi kendi listesinin yanı sıra bazı yerlerde CHP listesinden de aday gösterdi.
 
27. Dönem Milletvekilleri Genel Seçimlerinde oy pusulasının ilk başında AKP-MHP'nin “Cumhur İttifakı”, ikinci sırada Hür Dava Partisi, üçüncü sırada Vatan Partisi, dördüncü sırada HDP, son sırada da CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan “Millet İttifakı” yer aldı.
 
Türkiye genelinde sabah saat 8.00-17.00 arasında gerçekleşecek seçimlerde seçmenlere iki pusula ve bir zarf verilecek. Pusulanın biri Cumhurbaşkanlığı diğeri ise milletvekili seçimi için olacak. Cumhurbaşkanı pusulasında adayların resimleri ve isimleri yer alırken, milletvekili seçimleri için verilen pusula da partilerin isimleri ve logoları bulunacak.
 
 
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
 
Seçmenler yanlarında T.C. kimlik numarasını taşıyan kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resmi nitelikteki belgelerden birini almak zorunda.
 
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekiyor.
 
Seçmenlerin oyunu kullanmadan önce resmi kimlik belgesini ve varsa seçmen bilgi kağıdını sandık kurulu görevlisine verdikten sonra sandık seçmen listesinde adını ve kimlik bilgilerini kontrol etmesi gerekiyor.
 
MÜHÜRSÜZ ZARFLARA DİKKAT
 
Seçmenlerin aldığı zarf ve iki ayrı birleşik oy pusulasında sandık kurulu mührü dışında bir işaret ve mühür olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli.
 
İki ayrı birleşik oy pusulasında Cumhurbaşkanı ve Milletvekilleri Genel Seçimleri için iki ayrı Evet/Tercih mührü basılacak. Pusulalarda Cumhurbaşkanı için isim ve boşluk olacak, boşluğu taşırmayacak şekilde mührün basılması gerekiyor. Milletvekilliği seçimleri için de tercih edilen partinin boşluk kısmını taşırmayacak şekilde oy kullanılmasına dikkat edilmeli.
 
Mühür basıldıktan sonra mührün kurumasını beklenip mühür vurulan alan dışa gelecek şekilde pusulalar katlanıp, aynı zarfa konulduktan sonra sandığa atılacak. Zarf sandığa atıldıktan sonra seçmenler imza atacak.
 
Oylama sırasında zarfa oy pusulasından başka bir şey konulursa oy geçersiz olacak. Seçmene hiçbir nedenle ikinci kez oy pusulası verilmeyecek.
 
GEÇERSİZ SAYILACAK OYLAR
 
Aynı ittifakta yer almayan birden fazla siyasi partiye ayrılan bölümlere mühür basılırsa, birden fazla ittifaka ayrılan alana 'EVET' veya 'TERCİH' mührü basılırsa, hem ittifak alanı içindeki bir partiye hem de ittifak dışındaki partilerden birine mühür basılırsa, bir siyasi parti alanına basılan mührün, ayrım çizgisini aşıp başka bir partinin alanına geçerse bu oylar geçersiz sayılacak.
 
Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu (YSK) filigranı olmayan kağıttan imal edilmiş olan, YSK amblemi olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunmayan, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılacak.