17 Nisan 2024 Çarşamba

'Onlar daima yol gösteriyor'

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler Adana, Diyarbakır, Çanakkale ve Ankara'da mezarları başında anıldı. Dersim'de de salon etkinliği düzenlendi. Anmalarda, ölümsüzleşen komünistlerin devrim mücadelesinin yol göstericisi oldukları vurgulandı.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen Yasemin Çiftçi, Hasan Üzüm, Yusuf Üzüm, Celal Ölçmez, Elif Tuncer, İmam Turan, Ali Şahin, Gülten Şahin, Erol Poyraz Adana'da Buruk mezarlığındaki mezarları başında anıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) tarafından gerçekleştirilen anmalarda, "Devrim şehitleri ölümsüzdür" pankartı açıldı.

Mezar başında ESP adına yapılan konuşmalarda, Yusuf Üzüm, Hasan Üzüm, Celal Ölçmez, İmam Turan ve Elif Tuncer'in mücadele yaşamları anlatıldı. Avukat olan Elif Tuncer'in tehditlere, gözaltında işkencelere rağmen devrimci ve yurtseverlerin avukatlığını üstlendi belirtilen konuşmada, 90'lı yıllarda Vedat Aydın ile başlayan kontra güçler tarafından gerçekleştirilen infaz ve katliamların ardından 5 devrimcilerin hedef alındığı kaydedildi. 5 devrimcinin Siverek'te şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitirdikleri belirtilerek, "Onların mücadelesine bağlı kalacağımızın sözünü burada bir kez daha veriyoruz" denildi.

Erol Poyraz ve Ali Şahin'in mezar başlarında yapılan konuşmada, 12 Eylül faşizminin karanlık yıllarında yılmadan mücadele ettikleri belirtilerek, "Devrimci mücadelenin geriye düştüğü dönemlerde öne çıkan komünist genç militanlardı. Onların mücadelesi mücadelemize ışık tutuyor" diye kaydedildi.

'YASEMİN DAİMA YOL GÖSTERİYOR'
Sosyalistler Yasemin Çiftçi'yi de mezarı başında andı. Çiftçi'nin parti tarihinde gençlik ve kadın özgürlük mücadelesi bakımından özel bir role sahip olduğu belirtilen konuşmada, "Kendi iç dünyamıza daldığımız, başkaca tartışmalara gömüldüğümüz bir süreçte, Yasemin yoldaşın şehadeti hepimizi biz ne yapıyoruz dedirtti. Parti çizgisini bir kez daha hatırlattı bize" denildi. Yasemin Çiftçi'nin kendi değişim ve dönüşümünü muazzam düzeyde örgütledi, geriye düştüğünde tekrar ayağa kalkarak komünist çizgiyi devam ettirdiği kaydedilen konuşmada şunlar belirtildi: "Kadın özgürlük mücadelesi bakımından çok özel bir yere sahip. Geleneksel kadınlığı kendisinde yok ederek bir parti militanı olarak kavgada yerini aldı. Kendimizi sorgulatan, devrim için, partili mücadele için ne yaptığımızı tartıştıran bir ölümsüzlük onunkisi. Daima yolu gösteren yoldaşlardan biri. Biz de onun çizdiği yoldan yürümeye devam edeceğiz."

Sosyalistler ESP'nin kurucu üyesi Gülten Şahin'i de mezarı başında anarak, "Gülten anne tüm devrimcilerin annesiydi" dedi.

DERSİM
Dersim'de Kasım ayı boyunca mezar anmaları ve aile ziyaretlerinin gerçekleştirilirken bir de anma etkinliği düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan anmada katılımcılar ölümsüzleşen devrimcilere ilişkin anılarını anlattı.

ESP adına yapılan konuşmada, ölümsüzleşen mücadele kararlılığı, devrime olan inançları ve bıraktıkları mirasa sahip çıkmanın önemine vurgu yapıldı. Bu değerlere sarılarak daha fazla örgütlenmek ve mücadeleyi büyütmek gerektiği kaydedilen konuşmada, "Şehitler devrime cansuyu veren birer neferdir" denildi. Konuşmada, devrim mücadelesinde ölümsüzleşen kadın devrimcilerin oynadığı role işaret edilerek, onların ilham kaynağı olduğu belirtildi.

ANKARA
Ankara'da da Karşıyaka Mezarlığında bulunan Erkut Direkçi'nin yanı sıra 12 Eylül'de işkencede katledilen İbrahim Eski ve Kutsiye Bozoklar mezarları başında anıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Kasım şehitler ayı kapsamında, Rojava'da ölümsüzleşen Berfu Dilan Canbay ve Suruç şehidi Veysel Özdemir'in mezarı başında anma etkinlikleri düzenlendi. Ölümsüzleşenlerin ailelerini ziyaret eden ESP'liler, onların ideallerine bağlı kalacaklarını söyledi.

ÇANAKKALE
Sosyalistler ölüm orucu şehidi Tuncay Yıldırım'ı Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi Tongurlu köyündeki mezarı başında andı. Saygı duruşunda Adnan Yücel'in "Biz kazanacağız" şiirini okuyan sosyalistler, Yıldırım'ın mezarına kızıl bayrak sergi, çiçek bıraktı. Mezar başında yapılan konuşmada, "Ölümsüz öncülerimizi her yerde anacak, yarattıkları değerleri onurla taşıyacağız" denildi.

19 Aralık katliamının ardından F tipi hapishanelerin açıldığı dönemde başlatılan ölüm orucu direnişine katılan ve tahliye edilmesinin ardından İzmir'de evinde ölüm orucunu sürdüren Tuncay Yıldırım direnişin 236. günü olan 21 Mart 2002'de ölümüzleşmişti.