29 Mart 2024 Cuma

'Onlar canlarını feda etti, miraslarına sahip çıkacağız'

Rojavalı komünistler, Kasım Şehitler Ayı'nın son gününde yaptıkları anmalarda devrim ve sosyalizm şehitlerini andı, bağlılık ve mücadele sözü verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo ve Dirbêsiyê kentlerinde Kasım Şehitler Ayı dolayısıyla anmalar gerçekleştirildi.

QAMIŞLO
Qamişlo'da kent merkezinde bulunan Okuma Parkı'nda yapılan anma saygı duruşu ve sinevizyon gösterimiyle başladı.

Anmanın açılış konuşmasını yapan Eylül Baran, 4 Kasım 1994 tarihinde polisler tarafından katledilen Erdal Balcı'dan bugüne şehitlerin yolundan ilerlediklerini dile getirdi. Rojava devrim savunmasında ölümsüzleşen komünist savaşçıları anan Eylül Baran, "Rojava devriminde ilk şehidimiz Serkan Tosun yoldaş halkların özgürlüğü için canını feda ederek bütün Rojava'ya örnek oldu" ifadelerini kullandı.

Eylül Baran, 2019 yılında Türk devletinin suikast saldırısı sonucu ölümsüzleşen Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) ve geçtiğimiz Haziran ayında ölümsüzleşen Elende El Mihemed'i andı.

Şehitlerin yolundan ilerleyeceklerini vurgulayan Eylül Bara şunları söyledi: "Komutan Baran her zaman şöyle derdi, 'Nerede bir devrim ateşi varsa birlikte büyüterek ateşi yayacağız.' Baran yoldaş Kobanê'den Efrîn'e, Minbic'ten Rakka'ya kadar bu devrime öncülük etti. Şehitlerimizden ne kadar bahsetsek de yetmez. Özgürlük ve sosyalizm mücadelemizde, düşmana karşı mücadele ederek şehitlerimizin hayallerini yerine getirebiliriz."

Anmada TKŞ adına konuşan Abdûlhalim Osman da Kasım Şehitler Ayı'nın önemine vurgu yaptı, Rojava devriminin şehitlerin kanıyla bugünlere geldiğini belirtti. Osman şunları belirtti: "Şehitlerin yolundan ilerlemek boynumuzun borcudur. Onlar özgürlüğümüz, onurumuz ve ideallerimiz için canlarını feda ettiler. Bizlerde onların miraslarına sahip çıkacağız." 

Anma müzik dinletisi ile devam etti.

DİRBÊSİYÊ
TKŞ ve JKŞ üyeleri, Dirbêsiyê'de de Kasım Şehitler Ayı dolayısıyla anma gerçekleştirdi. TKŞ binasında düzenlenen anma saygı duruşuyla başladı.

Anmada, Serêkaniyê'de ölümsüzleşen MLKP MK Üyesi Baran Serhat ile devrim ve sosyalizm şehitleri anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

TKŞ adına konuşan Xalit Porê, anmaya katılan şehit ailelerini selamladı. Şehitleri anmanın önemine vurgu yapan Porê, devrimin binlerce şehidin canfeda direnişiyle ayaklar üstünde durduğunu dile getirdi.

Porê'nin ardından anmaya katılanlar da söz alarak, duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Şehitlerle olan anıtlarından kesitler aktardı.

Geçtiğimiz Haziran ayında ölümsüzleşen genç komünist öncü Elende El Mihemed'in (Zilan Destan) hatırlatıldığı şehitlerin mücadele bayrağının Rojava'da dalgalanmaya devam edeceği vurgulandı.