25 Kasım 2024 Pazartesi

Oluç: Meşru olmayan rejime itirazın muhalefetini örgütlemeliyiz

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, demokratik meşruiyeti olmayan rejim inşasına itiraz edenlerin muhalefetini örgütlemeyi tartıştıklarını belirterek, "Demokratik ve toplumsal muhalefetin ortak davranışını sağlayabilirsek bu meşru olmayan rejim inşası karşısında güçlü bir ses yükseltmek ve bunu durdurmak mümkün hale gelecektir" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, hafta sonu gerçekleşen Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu toplantılarının sonuçlarına ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Bütün dünyanın parmakla gösterdiği ülke olmaya doğru hızla ilerliyoruz" sözlerini hatırlatan Oluç, "Hakikaten tüm dünyanın parmakla gösterdiği ülkelerden bazılarını hatırlatmak isteriz. Bunlardan bir tanesi Giresun'da 82 yaşındaki yurttaşımız Yusuf Topal, asabi bir konuşma yaptığı için ters kelepçe yapıldı, biber gazı sıkıldı, kalp krizi geçirdi ve öldürüldü. 82 yaşındaki Yusuf Topal'a böyle kahramanca davrananlar seçimin hemen öncesinde Urfa Suruç'ta 3 kişiyi öldürenler hala ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Meclis'te bu konuda verdiğimiz araştırma önergesi de biliyorsunuz AKP ve MHP oylarıyla reddedildi" diye konuştu.
 
Ayvalık'ta aralarında bebeklerin olduğu bir botun batması sonucu yaşanan can kaybı sonrası Ayvalık Kaymakamı'nın sarfettiği sözlere tepki gösteren Oluç, "Ayvalık ilçesinde bir bot battı 3'ü bebek 6 kişi öldü 2 kişi kayıp. Ayvalık Kaymakamı bu insanlar için 'FETÖ üyesi terörist' dedi. İnanılmaz bir tanımlama. İşte böyle kaymakamlar büyüyorlar, vali oluyorlar sonra süper vali oluyorlar. Son çıkartılan kalıcı OHAL yasası ile bulundukları illerdeki toplumsal muhalefete inanılmaz sert yöntemlerle müdahale ediyorlar. Kaymakamken bebeklere terörist diyorlar büyüdükleri zaman da Vali olarak herkesi terörist olarak hedeflemeye başlıyorlar" dedi.
 
Zarok TV'ye bir şarkıda geçen "Kürdistan" kelimesi için verilen cezaya değinen Oluç, "Zarok TV anadilinde yayın yapan bir kanaldır. 5 kez yayın durdurma ve para cezası aldı. Neden? Çalan türküdeki bazı sözlerden dolayı. Neymiş o sözler? Kürtlerin yaşadığı Kürdistan kelimesi geçiyor diye. Bu da parmakla gösterilecek bir olay" ifadelerini kullandı.
 
'YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI DERSİM, LİCE VE KULP'A NEDEN MÜDAHALE ETMEDİ'
 
En az 91 kişinin hayatını kaybettiği Yunanistan'daki yangına ilişkin konuşan Oluç, önümüzdeki günlerde bir HDP'li heyetin Yunanistan'a gideceğini ve dayanışma amaçlı temaslarda bulunulacağını söyledi. Oluç, "Yunanistan'da yangınlar başlayınca Türkiye yangın söndürme uçaklarını göndererek yardım teklifinde bulunmuş. Çok güzel bu teklifte bulunulması; ama biliyorsunuz Türkiye'de orman yangınları çıkartılıyor. Dersim, Nusaybin, Lice ve Kulp'ta yangınlar çıkartıldı. O yangın söndürme uçakları Dersim, Lice ve Kulp'taki yangınları neden söndürmedi? Çünkü orada yaşayanlar Kürtler" şeklinde konuştu.
 
Hapishanelerde hak ihlallerinin artığını vurgulayan Oluç, "Son zamanlarda cezaevlerinde ağır insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Özellikle Erzurum, Elazığ, Tarsus cezaevlerinde işkenceler yaşanıyor ve avukatlarla aileler bunun için başvurularda bulunuyor. Ancak henüz bir sonuç alınmış değil. İşkence ve kötü muamele cezaevlerinde yeniden olağan hale gelmiş durumda. Sîsê Ana 78 yaşında ve hala cezaevinde tutuluyor, parmakla gösterilecek bir olay gerçekten. Tecrit İmralı'da Sayın Öcalan'a karşı uygulanıyor ve 3 yılı aşkın bir süredir avukatları ve ailesi ile görüştürülmüyor. Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven, bir başka milletvekili Enis Berberoğlu cezaevinde tutuluyor" dedi.
 
10 EKİM DAVASI
 
Yarın görülmeye başlanacak olan 10 Ekim Ankara katliamı davasının karar duruşmasına dikkat çeken Oluç, "10 Ekim Gar Katliamı duruşması var ve karar duruşması olacak. Bir vekil heyetimiz bu duruşmayı izleyecek. Müdahil olma başvurumuz var. 10 Ekim'de 103 kişinin ölümü ile ilgili ihmali bulunan kamu görevlileri hala araştırılmadı. Çok sayıda dosya ve belge duruşma dosyasına dahil edilmedi. Peki neden alelacele karar aşamasına geldi? Çünkü o zaman kamu görevlilerinin araştırılması gerekecek. Biz bu konuda gereken hukuki müdahaleleri ve itirazları yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
'ESAS MESELE TOPLUMSAL MUHALEFETİ GÜÇLENDİRMEK'
 
Oluç, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bugün Türkiye toplumu yöntemleri ve sonuçları itibari ile ortaya çıkan yeni bir rejim ve yasal çerçeveyi ve bunun dayattığı cendereyi kabul etmiyor. Türkiye toplumunun yarısından fazlası bu cendereyi kabul etmiyor, itiraz ediyor. Hukukun üstünlüğünün kalmamış olmasına, denge denetleme ve fren mekanizmasının olmamasına, ülkeyi atanmışların yönetmesine itiraz ediyor. Bizlerin görevi, toplumsal muhalefeti, demokratik muhalefeti sürdürenlerin, HDP'nin bütün bileşenleri ile birlikte görevi bu itirazları örgütlemek, sivil ve demokratik mücadeleyi yükseltmek, yerel toplumsal muhalefet odaklarını güçlendirmek, esas mesele olarak gündemdedir.
 
YENİDEN YAPIM SÜRECİNİ TARTIŞMALIYIZ
 
"Bu inşa edilmekte olan, demokratik meşruiyeti olmayan seçim sonuçları ile bir rejim ilan ediyor. Kalıcı OHAL yasası, süper yetkili valiler, gözaltı sürelerinin uzatılması anayasaya, uluslararası sözleşmelere aykırı, AİHM içtihatlarına aykırı, Venedik Komisyonu kararlarına aykırı. İşte bu demokratik meşruiyeti olmayan rejim inşasına itiraz edenlerin muhalefetini örgütlemeyi tartıştık. Seçimli bir hükümdarlık inşa edilmek isteniyor. Bir tür anayasal diktatörlük, keyfiliğe dayanan, hukukun üstünlüğünü çiğneyen bir sistemle karşı karşıyayız. Bunun karşısında demokrasi talebini merkeze alan, iktisadi krizin faturasının emekçilere ödetilmesine müsaade etmeyen, toplumu kutuplaştırıp böl yönet taktiğini boşa çıkaran geniş bir siyasi ve toplumsal ittifaklar zinciri ile cevap vermek gerekiyor. Bu acil bir ihtiyaçtır. Demokratik ve toplumsal muhalefetin ortak davranışını sağlayabilirsek bu meşru olmayan rejim inşası karşısında güçlü bir ses yükseltmek ve bunu durdurmak mümkün hale gelecektir. Bir kez daha demokratik siyaset yürütenlere sesleniyoruz.
 
"Seçim döneminde topluma verdiğiniz taahhütlere sahip çıkın, bu lafları sadece seçim döneminde etmiş olmayın. Biz yapacağız biz bütün vaatleri yerine getirmek için önümüzdeki dönem mücadelesini örgütlemeye devam edeceğiz. Anayasal olarak baktığımızda bir tür çifte devlet yapısı görüyoruz. Bir yandan AKP-MHP koalisyonu otokrasiyi anayasallaştırmaya çalışıyor ama çıkardıkları her yasa, her cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile anayasal suç işliyor ama bunu nasıl aşacaklarını bilmiyorlar. Bir taraftan normlar var, kurumlar var, ancak buna uyulmuyor, yapılan her iş anayasa ile çelişiyor. Toplumsal muhalefeti bunun etrafında şekillendirmek önemli bir görev olarak önümüzde duruyor. Yani bir otoriter yeniden yapım süreci var. Bunu AKP-MHP koasliyonu eliyle sürdürüyorlar. Demokratik toplumsal muhalefeti sürdürenler olarak demokratik bir yeniden yapım sürecini tartışmamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirme kararlılığında olmamız gerekiyor. Bizim toplumsal muhalefetin bütün yapılarına çağrımız ve teklifimiz budur; demokratik bir yeniden yapım sürecini birlikte örgütleyelim istiyoruz. Barış, ekmek ve adalet mücadele yolunu güçlendirmek atılması gereken en önemli adımlardır. Biz bütün demokratik ve alternatif mücadele yöntemlerini kullanma konusunda kararlıyız. Yerel toplantılarımızla halk buluşmalarımızla bu teklifimizi her tarafta dillendirme ve güçlendirme konusunda kararlıyız. Özellikle yerel toplumsal muhalefet odaklarının güçlenmesi konusunda kararlıyız."
 
YEREL SEÇİM STRATEJİSİ: MERKEZİ İKTİDARI YERELDEN KUŞATMA
 
Yerel seçimlere dair hazırlıkları konusunda ikinci aşamaya geçtiklerini ifade eden Oluç, "Olağan koşullarında yerel seçimler yapılacaktır. Yerel seçimler konusundaki hazırlıklarımızın ikinci aşamasına geçmiş bulunuyoruz. Yerel yönetimler ve belediyeciliğin önümüzdeki yıllarda nasıl şekilleneceğini tartıştık. Katılımcı demokrasi anlayışımızla nasıl halkın huzuruna getiririz, bunu tartıştık. Esas hedefimiz yerel seçimlerde merkezi iktidarı yerelden kuşatma stratejisidir. Doğru adaylar ve doğru ittifaklarla bunun başarı ile gerçekleşebileceğini düşünüyoruz" dedi.
 
MYK'DA GÖREV DAĞIIMI
 
HDP'nin yeni MYK'sinde görev alan isimler ve görevleri şöyle: 
Seçim İşleri Komisyonu Sözcüsü Ali Ürküt
Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran
Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış
Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Taşdemir
Gençlik Meclisi Eş Sözcüsü Emine Kaya, Tuna Aydın
Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu
Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay
Parti Sözcüsü, STK ve Siyasi Partilerle İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Saruhan Oluç
Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy
Parti İçi Eğitimden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İlknur Birol
Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni
Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş
Genel Sayman Ömer Önen
Yerel Yönetimler Komisyonu Sözcüsü Selahattin Aslan
Eğitim Politikaları ve Kültür-Sanat Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı
Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler
MYK üyeleri Ayhan Bilgen, Aysel Güzel, Fatma Kurtulan, Bedia Özgökçe Ertan, Hüseyin Taka, Mahfuz Güleryüz, Mehmet Hüsamettin Yürek, Mustafa Avcı, Özlem Gündüz, Zeynep Boğa, Zübeyde Zümrüt.