7 Eylül 2024 Cumartesi

Okan Buruk'a cinsiyetçi küfür tepkisi

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un şampiyonluk kutlamalarındaki küfürlü tezahüratına tepki gösteren kadın örgütleri, tüm kadınlardan özür dilenmesini istedi.

Süper Lig'de şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray'ın Teknik Direktörü Okan Buruk'un, Florya'da yapılan kutlamalar sırasında çalınan Sezen Aksu'nun "Şinanay" şarkısına küfürlü ve cinsiyetçi söylemlerle eşlik etmesi büyük tepki çekti.

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) sosyal medyadan Okan Buruk'a tepki gösterdi. Okan Buruk'un kullandığı cinsiyetçi söylemleri "tecavüz dili" olarak tanımlayan EŞİK, "Her fırsatta ‘annelik kutsaldır' diyen, kadınların meşru taleplerini annelik propagandaları ile bastırmak isteyenler, gerçekte birbirlerinin annelerine tecavüz fırsatı kolluyor, her bahaneyle sözlü tecavüz ediyor ve utanmadan birbirlerini alkışlıyorlar" dedi.

Kadınlara dönük ağır hakaret içeren sözleri sebebiyle Galatasaray Spor Kulübü Teknik Direktörü Okan Buruk'un derhal, tüm kadınlardan özür dilemeye çağrıldığı açıklamada "Galatasaray Futbol Kulübü ve tüm spor camiasını bu yaklaşımı kınamaya ve spor dünyasındaki cinsiyetçi dile karşı net bir tavır alıp, somut politikalar uygulamaya çağırıyoruz" denildi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ise, "Galatasaray şampiyonluk kutlamasında kadın bedenini aşağılayarak, tecavüz tehditleri savuran Galatasaray Teknik Direktörü #OkanBuruk'u teşhir ediyoruz. Cinsiyetçi dilinize, tecavüz tehditlerinize, bedenimize yönelik saldırılara karşı mücadele edeceğiz. Cinsiyetçiliğe geçit yok!" ifadelerini kullandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ise, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Küfür ve davranışlarıyla kadın bedenini aşağılayan Galatasaray Teknik Direktörü #OkanBuruk'u teşhir ediyoruz. Cinsiyetçi dil, tecavüze davet çıkaran davranışlar ve kadın bedenine yönelik saldırılarla mücadele edeceğiz. Kadınlara, LGBTİ+'lara ve çocuklara cinsel saldırı ve istismarlarla somutlaşan toplumsal çürümeye karşı duracağız. İşçi, emekçi erkekleri bu davranışlara tutum almaya; erkeklikle yüzleşme temelinde toplumsal çürümeye karşı durmaya çağırıyoruz."