16 Kasım 2024 Cumartesi

Nuh Köklü ölümünün 5. yılında anıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Nuh Köklü'yü ölümünün 5. yılında Basın Müzesi'nde düzenlediği etkinlikle andı.

Beş yıl önce 17 Şubat 2015 günü Kadıköy'de kartopu oynarken bir esnaf tarafından öldürülen gazeteci Nuh Köklü için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'nde anıldı. Anmaya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Gazeteci Sibel Köklü ve arkadaşları katıldı.

TURGAY OLCAYTO: UMUDUMUZU YİTİRMEDİK, BU KARANLIK BİTECEK
Anmada konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto gazetecilerin potansiyel suçlu olmaktan hiç kurtulamadığına işaret ederek, "Demokrasiden her gün biraz daha uzaklaşıyoruz. İktidara 'gazetecileri artık potansiyel suçlu olarak görmekten vazgeçin' diyorum" dedi. Olcayto, "Nuh'un öldürülmesi çok da yabancı olmadığımız bir durum. Uzun zamandır devlet, 'benim polisim, benim esnafım' diyerek bir algı yaratmaya çalışıyor. O algının sonuçları oluyor. Genç gazeteciler, akademisyenler hedef gösteriliyor. Esnaf, polis, jandarma, muhtar kendisini devletin bir parçası olarak görüyor. Öyle ki potansiyel suçluları yakalamaya çalışır bir pozisyona geldiler. Devletin içinde yuvalanan bir derin devlet var. Bu çözülemedi. İşsiz gazeteci sayımız hızla artıyor. Yoksulluk artıyor. Umudumuzu yitirmedik. Bu karanlık bitecek" diye konuştu.

SİBEL KÖKLÜ: GAZETECİLİK ESKİDEN KAMU GÖREVİYDİ
Gazeteci Sibel Köklü ise anmada yaptığı konuşmada "Beş yıl Türkiye için çok uzun bir süre. Her şey unutuluyor. Bizlerin ve sizlerin çabalarıyla Nuh'u unutturmayacağız. TGC'ye de duyarlı davrandığı ve sahiplendiği için teşekkür ediyorum. Yakınlarını cinayetle kaybedenlerin travması hiç geçmiyor. Bu süreci arkadaşları ve yakınları olarak birlikte yaşadık. Nuh'u kaybettiğimiz o gece, adli tıpta, mahkemede bizi yalnız bırakmayanlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ALPER TAŞ: NUH, ARKADAŞLARI İÇİN CANINI VERECEK BİR İNSANDI VE CANINI VERDİ
Nuh Köklü'nün arkadaşlarından Sol Parti üyesi Alper Taş ise törende şöyle konuştu: "Katledilen tüm gazetecileri sevgi ve saygıyla anıyoruz. Umalım ki Nuh Köklü katledilen son gazeteci olsun. Nuh Köklü bizim üniversiteden arkadaşımızdı, canımızdı, yoldaşımızdı. Biz de 12 Eylül'ün acılarının, baskılarının yoğunlaştığı bir kuşaktık. Nuh, Ankara Mamak'tan gelmişti. Sol düşünceye sahipti. 12 Eylül zulmüne karşı bir gençlik hareketinin içinde yer aldık birlikte. Katledildiği gün esnaf saldırıyor arkadaşlarına, zulüm edildiği için arkadaşlarını korumaya çalışıyor. Arkadaşları için canını verecek bir insandı, o yüzden canını verdi. Kenara çekilmedi. Böyle bir cinayetin kurbanı oldu. O bizim yüreğimizde. Onun mücadele süreci gazetecilerin güvenceli iş, sendikalı iş mücadelesiydi. Gazetecilerin hakları için çalıştı. Değerlerini gazetecilik alanına da taşıdı. Hayatı gazetecilikti. Onun değerlerini her zaman yaşatacağız. Bundan sonraki hayatımızda Nuh için de yaşayacağız. Yarım kalan hayatı için de yaşayacağız. Sevgi ve saygıyla anıyorum arkadaşımızı."

Nuh Köklü'nün arkadaşlarından Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı Semra Kardeşoğlu ise konuşmasında "Haksızlığa karşı hep mücadele etti. Açlık grevlerinde olanların, madenlerde yaralananların, ölenlerin  yanındaydı. 18 yaşında sahip olduğumuz vicdanı korumak için hep mücadele ettik. O vicdanın en önemli temsilcisi Nuh Köklü'ydü. İçimizde o vicdanı kaybetmemiş insanlar olarak birlikte olalım ve Nuh Köklü'yü yaşatmaya devam edelim" dedi.