12 Mayıs 2024 Pazar

Nesrin Abdullah: Efrin'de işgalcilere karşı sürprizlerimiz olacak

Uluslararası Efrin'de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Foruma katılan YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, "Türk çeteleri Efrin'in her yerinde tedbirlerini almışlar havada kuş uçurtmuyorlar buna karşı arkadaşlarımız her gün eylemlerini sürdürüyorlar. Önümüzdeki günlerde işgalcilere karşı daha farklı sürprizlerimiz olacak" dedi.
Kuzey Suriye'nin Amude kentinde Rojava Stratejik Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Efrin'de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu'ndan Efrin'in demografik yapısının değiştirilmesinin siyasi, askeri ve ekonomik çözümler üzerine tartışmalar yürütüldü.
 
Düzenlenen foruma dünyanın çeşitli yerlerinden akademisyenler,  yazarlar ve insan hakları savunucularının yanı sıra Kuzey Suriye'de bulunan aydınlar, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, kurum temsilcileri katıldı.
 
Foruma katılan YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
 
Efrin'de yaşanan durumu tartıştıklarını ifade eden Nesrin Abdullah, "Efrin'de yaşanan insanlık dışı uygulamalar yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Bu işgal saldırısı kendisi ile birlikte ne getirdi şuan bunlar düzenlenen forum aracılığı ile tartışılıyor. Kimse bu işgalin sadece Kürt halkına yönelik gerçekleştirilmiş bir işgal olarak değerlendirmesin yanılırlar. Efrin'de yaşanan işgal bütün Suriye'nin tamamını hedef almıştır. Bugün Efrin'in demografisinin değişimi Suriye'nin tamındaki demografik yapısnın değiştirilmesine işarettir. Bugün Efrin ise yarın Halep'tir. Suriye'de yaşayanlar bu durum karşısında uyanık olmalılar onlarda bu işgal saldırılarından nasiplerini alabilirler. İşgalci Türk devletini projesi sadece Efrin ile sınırlı değil" diye belirtti.
 
Nesrin Abdullah, "Herkes Türkiye'nin Ortadoğu'da neler yaptığını biliyor. Osmanlı devletinin döneminde Halep'in başına gelenler ortadaydı. Tilel'de yaşananların ismi biliniyor. Humus'ta, Dara'da yaşananlar herkes tarafından biliniyor. Osmanlı'nın saldırılarında onlarca kişi katliamlardan geçirildi. Tilel'de katledilen insanlardan tepe kuruldu. Bu saldırılar karşısında Suriye halkları uyanık olmalı ve Efrin'in başına gelenler iyi okumalılar" dedi.
 
'EFRİN NEZDİNDE SURİYELİ KADINLARIN BİRLİĞİNİ SAĞLIYACAĞIZ'
 
Efrin'e yönelik saldırının aynı zamanda kadın özgürlük mücadelesine yönelik olduğuna dikkat çeken Nesrin Abdullah, "Bu saldırı sadece Efrin'de yaşayan kadınlara değil Suriye'de özgürlük talebini haykıran bütün kadınlara yönelik gerçekleştirilmiş saldırı olarak ele alıyoruz. Suriyeli kadınlar bu işgal karşısında uyanık olmalılar. DAİŞ bu topraklarda kadınlara saldırarak bir durum açığa çıkardı Türkiye'de bugün DAİŞ'in yaptığı katliamların soykırımın devamcısıdır. Bu forumda Efrin halkının realitesi tüm açıklığıyla ortaya çıkacak ve Efrin halkının direnişinin sonuçlarını burada tartışacağız. Bizim ihtiyacımız Suriye'nin birliği Suriyeli kadınların birliğidir" diye kaydetti.
 
Efrin'de 58 gün tarifsiz bir direniş ortaya konulduğunun altını çizen Nesrin Abdullah, "Bu direniş sivil halkın ve askeri güçlerin inanarak ortaya çıkardığı bir güçtü. Efrin'li gençler bu halkın çocukları YPG, YPJ, DSG ve çok sayıda savaşçı bu direnişte yerini alarak ölümsüzleşti. İşgalci Türk devletinin bütün ağır ve teknolojğk silahlarına karşı sadece keleşleri ile direnen savaşçılar NATO'nun ikinci gücüne karşı 58 gün büyük bir direniş ortaya koydu. Türkler şuan Efrin'i işgal etmiş olabilir ama bu direnişi bitirdiğini söyleyemez bu halkın halen direnecek gücü ve direnecek kuvveti var" diye belirtti.
 
Efrin'de gerçekleştirilen işgal saldırısının aynı zamanda uluslararası güçlerin bilgisi ve yönlendirilmesi dahilinde gerçekleştirildiğini söyleyen YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, "Evet, Türkiye saldırdı fakat dünya bu saldırıya, bu katliama gözlerini kapattı. Buna göz yumma Türkiye'ye güç kattı. Bu güçle Türk devleti katliamını Efrin'de yaşayan halklar üzerinde daha fazla artırdı. Biz her zaman halkımıza onlar ile omuz omuza direneceğimizin sözünü veriyoruz. İnsan onuru için geleceği için ve kerameti için yaşıyor bizde halkımızın bu direnişinde birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz. Biz bedenimizle kanımızın son damlasına kadar halklarımızı savunacağız" diye konuştu.
 
'EFRİN'DE EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'
 
Halkları savunmaktan ve Efrin'i özgürleştirmekte ısrarlı olduklarını söyleyen Nesrin Abdullah, "YPG, YPJ, DSG ve silahlı güçler olarak Efrin'in özgürleştirilmesi için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Türk çeteleri Efrin'in her yerinde tedbirlerini almışlar havada kuş uçurtmuyorlar buna karşı arkadaşlarımız her gün eylemlerini sürdürüyorlar. Önümüzdeki günlerde işgalcilere karşı daha farklı sürprizlerimiz olacak" dedi.