25 Nisan 2024 Perşembe

Nelteks işçileri sendika düşmanlığına karşı eylem yaptı

Gebze'de Nelteks fabrikası işçileri patronun sendika düşmanlığına karşı eylem yaptı.

Gebze Küçük Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Nelteks fabrikası işçileri patronun sendika düşmanlığına karşı eylem yaptı.

Tez-Koop İş Sendikası'nın TİS yetkisi aldığı fabrikada patron fabrikayı kapatmakla tehdit ediyor. Fabrika önünde öğle saatlerinde bir araya gelen işçiler demokratik haklarına saygı duyulmasını istedi.

"Nelteks'te (Neşe Plastik) sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışmak hakkımız. İşyeri kapanmasın, sendika kabul edilsin" yazılı pankart açan işçiler "Birlik mücadele zafer", "Çaresiz, muhtaç değiliz örgütlüyüz" yazılı dövizler taşıdı. "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganıyla fabrikadan çıkan işçiler adına açıklamayı Tez Koop-İş Yönetim Kurulu üyesi Sebahattin Şen okudu.

Yeni Demokrasi'nin haberine göre; açıklama öncesinde Deriteks İstanbul Avrupa Yakası temsilcisi Veysel Arslan işçilere seslenerek, yılgınlığa düşmeden mücadele etme çağrısı yaptı.

Açıklamada, Nelteks işçilerinin 3 ay önce sendikalı olduğu belirtilirken böylesi bir dönemde hiçbir hakkın örgütlenilmeden, mücadele edilmeden kazanılmayacağı vurgulandı.

"Nelteks işçileri başta Nelteks yönetimi ve asıl işvereni Neşe Plastik'ten yasal ve demokratik haklara saygı duymasını beklerken tipik patron refleksi ile önce baskı ardından işten çıkarma ve küçülme bahanesi ile sendikal örgütlenmeye saldırı başlattı" denilen açıklamada "Netleks işçileri asla çaresiz ve yalnız değildir. Tez Koop-İş sendikası olarak bir kez daha sesleniyoruz. İşçilerin TİS talebine saygı duyun. Neşe Plastik yetkilileri mesaj arkadaşlarımızın taleplerine kulak verin. Emeğimizin, alınterimizin patron masalarında meze haline gelmesine müsade etmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın ardından Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Adnan Uyar konuşma yaparak, "Böylesi zor dönemlerde emeğimize sahip çıkalım" çağrısı yaptı.

Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), Yeni Demokrat Kadın (YDK), Devrimci İşçi Partisi (DİP), Emek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) eyleme katılarak destek verdi.

İşçilerden Selçuk Arslan, 2 yıla yakın bir süredir Netleks'te çalıştığını belirterek "Tez Koop-İş sendikasına üye olduk. Daha önce projeden sorumlu müdürümüz 10 yıllık bir işimiz olduğunu söylüyordu. Biz de bu süreçte sendikalı olmak istedik. Hatta yeni makineler alındı, sendika yetkiyi almadan önce. Sendika yetkiyi alınca, iş yerinin küçülmeye gideceği ve kapanacağı söylendi. Zarar eden bir firma sürekli büyüme hedefi koyabilir mi. İş yetiştiremiyoruz diyorlardı sadece sendika nedeniyle fabrikayı 31 Aralık'ta kapatacaklarını söylüyorlar" dedi.

Bir kadın işçi de 1 senedir Nelteks'te çalıştığını belirterek "10 yıllık iş olduğunu söyleyen patronlar fabrikayı kapatacağını söylüyor. Birlik olacağız, beraber olacağız, hakkımızı yedirmeyeceğiz, sonuna kadar gideceğiz" diye kaydetti.

İşçilerden Aslı Aydın da "8 aydır burada çalışıyorum. Paketleme bölümünde çalışıyorum. Erkeklerin yapacağı işleri de bize yaptırdılar. Sendikalı olmadan önce iyiydik, herkesi tek tek odaya çağırıp sözleşme yapmak istediler. 10 yıllık işimiz var dediler. Sendikalı olunca işten attılar. Zor zamanınızda yanınızda olduk siz de bizim yanımızda olun dediler, fabrikayı kapatma kararı aldılar. Hala yukarıda etiketler basılıyor. Önceden ben basıyordum şu an almıyorlar oraya beni. Arkadaşlarımız haksız yere işten atıldı. Hakkımızı istiyoruz, Neşe Plastik zaten sendikalı çalışıyor biz neden çalışamıyoruz. Sadece hakkımızın peşindeyiz" diye belirtti.

Sendikalaşma sürecinde işten atılan Fatma Yıldırım da "Mutfakta çalışıyordum. 11 aydır burada çalışıyordum. Küçülmeye gidiyoruz denilerek ihbar tazminatlarımız ödenerek işten atıldık. Sürekli mesai yapıyorduk. Sendikalı olunca işten atıldık" dedi.

İşten atılan bir diğer işçi olan Meliha Gümüşoğlu "İlk açıldığından bu yana çalışıyordum. Ben de ihbar tazminatım ödenerek işten atıldım. Küçülmeye gidiyoruz denilerek bir anda işten atıldım" ifadelerini kullandı.