17 Mayıs 2024 Cuma

Müslim: Rejimin sessizliği, Türkiye ile anlaştığı kuşkusunu uyandırıyor

Türkiye'nin Efrîn'e duvar ördüğünü ve Suriye'nin buna sessiz kalarak Türkiye ile anlaştığı kuşkusu yarattığını belirten PYD Sözcüsü Salih Muslim, "Türkiye, Efrîn kurtarılmadan önce bu duvarları ve işgal uygulamalarını hızlandırdı. Ancak şu iyi bilinmeli ki ne olursa olsun Efrîn'e dönülecek, duvarlar kalkacak" dedi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Muslim, Hawar Haber Ajansı'nın (ANHA) sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Efrîn'deki uygulamalarına ilişkin, "Duvar, Efrînlilerin Efrîn'e dönüş hazırlıklarını engellemek için" dedi. 
 
Türkiye'nin Efrîn'de duvar örmesinin "işgal planlarının bir parçası" olduğunu kaydeden Muslim, şöyle konuştu: "Türk devleti Efrîn'deki kirli planlarını sürdürüyor. O planlardan bir tanesi de Efrîn çevresine duvar örmek. Efrîn'in işgali de duvar örerek bölgeyi ayırmak da yasadışıdır ve uluslararası hukuka terstir. Hatta işgalci devletlerin bile bu tür bir değişim yapma hakkı yoktur. Duvar örmeyle Türk devletinin niyeti ortaya çıkıyor. Bu uygulamalarla sınırlarını genişletmek ve Osmanlı'yı geri getirme peşinde. Bu adım bu planların bir parçası ve Efrîn halkının topraklarına geri dönmesi engellenmek isteniyor. Hiç şüphesiz Türk devletinin amacı sadece Efrîn değil, bütün Kuzey ve Doğu Suriye."
 
'RUSYA VE İRAN, TÜRKİYE'YE TAVİZLER VERİYOR'
 
Türkiye'nin uygulamaları karşısında uluslararası devletlerin sessizliğine de değinen Muslim, "Bu sessizlik çıkar politikaları temelli. Rusya ve İran, Türkiye'nin duvar örmesi ve diğer uygulamalarıyla birçok taviz veriyor. Bu tavizlerdeki amaç da Türkiye'yi kendilerine çekmek. Pragmatik politikalarıyla Rusya, Türkiye'yi etkisi altına almış durumda. Bu da Türk devletinin işgalci uygulamalarının önünü açıyor. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Suriye'ye, Efrîn'e ve Kürt halkına karşı işlenen suçlar affedilmeyecektir."
 
'REJİM İLE TÜRKİYE ARASINDA ANLAŞMA MI VAR'
 
Türkiye'nin Efrîn'deki politikalarına karşılık Suriye rejiminin sessiz kaldığına da dikkat çeken Muslim, "Suriye rejimi hiçbir şeye karşı değil. Suriye'deki bütün kararlar İran ve Rusya tarafından veriliyor. Rejimin Suriye topraklarına ilişkin karar yetkisi yok. Lazkiye'yi ve Suriye'deki barajları Rusya ile İran kendi aralarında paylaşırken, rejimin bu karara ilişkin herhangi bir tutumu yok. Efrîn'in işgaline de umursamaz bir şekilde yaklaştı, yaklaşıyor. Rejimin Suriye topraklarına sahip çıkmaması büyük ve kabul edilemez bir hata. Türk devleti Efrîn'i işgal etmekle yetinmedi, demografisini de değiştiriyor ve duvar örerek ülke topraklarını parçalıyor. Suriye rejiminin Türk devletinin uygulamaları karşısındaki sessizliği, rejim ile Türkiye arasında anlaşma olduğu kaygısı yaratıyor" diye konuştu.
 
'DUVAR, EFRÎN'E DÖNÜŞ HAZIRLIKLARINI ENGELLEMEK İÇİN'
 
Salih Muslim, son olarak şunları söyledi: "Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye'yi etkisi altına alarak bölgede ciddi değişiklikler yapmayı amaçladı ama başaramadı. Şimdi tüm politikalarını Efrîn'de yürütüyor. Türkiye, Efrîn halkının direnişiyle Efrîn'e geri döneceğinin farkında. Bu yüzden Efrîn kurtarılmadan önce bu duvarları ve işgal uygulamalarını hızlandırdı. Ancak şu iyi bilinmeli ki ne olursa olsun Efrîn'e dönülecek, duvarlar kalkacak. Efrîn'e dönüş için her alanda hazırlıklar var. İşgalci Türk devleti ördüğü duvarla bu hazırlıkların önüne geçmek istiyor."