17 Mayıs 2024 Cuma

MT’nin 42. sayısı “Koronavirüs” gündemi ile çıktı

Marksist Teori dergisinin Mayıs-Haziran tarihli 42. sayısı “Koronavirüs” gündemi ile çıktı. Dergide dünyanın gündeminde olan salgının yarattığı siyasi, ekonomik ve sosyal değişiklikler tüm toplumsal kesimler inceleniyor. Emekçi solun salgın karşısındaki tutumu analiz edilirken, dönemin sosyalist mücadele bakımından açığa çıkardığı avantajların da altı çiziliyor. 

Salgın nedeniyle digital olarak çıkan derginin bu sayısında kadın yazarların sayısı ve yazıları dikkat çekiyor. 13 yazıdan 6’sı kadın yazarlara ait. 

Toprak Akarsu, “İstisnai Bir Ara Dönem” başlıklı yazısında, koronavirüsün yarattığı ara dönemin özelliklerini tanımlarken, “Ne dünya 2019 Aralık’ına ne de biz 2020 Mart öncesine dönebiliriz” diyor.

Ziya Ulusoy, “Salgın, Güncel Talepler, Devrimci Talepler”de dönemin öne çıkan taleplerine dikkat çekerken, güncel taleplerin devrimci talepler ile ilişkisini gözler önüne seriyor, “İşçi sınıfı ve ezilenler güncel mücadeleler içinde devrime hazırlanabilir” diye yazıyor.

Evrim Kızılırmak, “Evde kalmak ya da kalmamak… Bütün mesele bu!” yazısında devrimci sosyalistler bakımından sürecin nasıl algılandığını, nasıl bir siyasi çalışma yürütüldüğünü ele alırken, eksikliklerin de altını çiziyor. Aynı zamanda sağlık mesafesine göre geçilen yeni örgüt modelini de değerlendiriyor. 

Füruzan Ege, emekçi sol hareketin pandemi günlerindeki tablosunu “Emekçi Sol ve Devrimci Yol Arayışı “ başlıklı yazısında sunuyor. “Devrimci politika bu bahiste rejimin saldırganlığı kadar kırılganlığı görmeli ve buna vurmaya odaklanmalı” değerlendirmesini yapıyor.

İbrahim Okçuoğlu kapitalizm ile sosyalizmin sağlık politikalarını “Sağlık Sorununda Kapitalizm ve Sosyalizm” başlıklı yazısında açıklıyor. Okçuoğlu,  Sovyet Anayasası’ndan aktarımlar yaparken, hastane, doktor sayısı gibi verileri emperyalist devletler ile karşılaştırmalı olarak veriyor, önemli verileri okura sunuyor.

Feride Razavi, “Faşist Şeflik Rejimine COVID-19 Tahkimatı”nda iktidarın, salgın karşısındaki tutumunu analiz ediyor. “Toplumsal yaşamın tüm unsurlarının faşist ideolojik normlara göre şekillendirilmeye çalışıldığı bu koşullarda, kitlelerde gelişen sorgulama bilincini; sistem karşıtı devrimci bir bilinç ve eyleme doğru derinleştirmek ve ilerletmek de sürecin en temel devrimci sorumluluğudur” diye yazıyor.

Nurhak Özgür, “Gençliğin Sözü Eylemi Olacak” yazısında gençler, Zarife Çet “İsyan Sürecek, Kadınlar Yeni Bir Yol Bulacak” yazısında kadınlar bakımından koronavirüs sürecine bakıyor. Nehir Doğan ise sendikaların işçi ve emekçilerin acil ve güncel talepleri karşısındaki tutumunu, “Sendikaların COVID-19 Testi: Pozitif” yazısında ele alıyor.

Dünyanın merakla tartıştığı “Koronavirüs sonrası”na ilişkin ise dergide iki yazı yer alıyor; Arif Çelebi’nin “Koronavirüs Salgını Sonrası: İktisadi, Siyasi, Sosyal Felaket” ve Olcay Çelik’in “Salgından Sonra Kapitalizm” yazıları.

Sema Günaydın, “Salgının Dilinden Olasılıkların Tercümesi”nde salgına ekolojik kriz bağlamında bakıyor. Hüseyin Yeter de kapitalizmin doğa ile ilişkisini ve bu ilişkinin yarattığı tahribatı, “Koronavirüs, Doğa ve Kapitalizm”de inceliyor. 

Marksist Teori dergisinin bu sayısında iki çeviri yer alıyor. Sandra Bloodwort’un yazısı COVID-19 ile birlikte yeniden gündeme gelen “İspanyol Gribi” salgınına “sınıflar savaşımı”ndan bakıyor. “İspanyol Gribi Salgınında Sınıf Savaşımı” yazısını Tekin Göçer çevirdi. Mike Davis’in “Felaket Çağında Marksizm - Kapitalizm Bir Veba Dönemi Yarattı” yazısı da Ivana Benario’nun çevirisi ile dergide yer alıyor. 

Derginin son sayısını http://www.marksistteori1.org/ adresinden okuyabilirsiniz. 

Derginin pdf halini indirmek için tıklayın.