6 Mayıs 2024 Pazartesi

MİT'in Kuzey Suriye'deki birimi 'Çukur'un itirafları

MİT'in Kuzey ve Doğu Suriye'deki DSG komutanları ve aşiret kanaat önderlerini hedef alarak bölgede kaos yaratmak amacıyla kurduğu El-Qiyam Hareketi isimli hücre yapılanması, YPG'nin özel bir operasyonu ile çökertildi. Hücre yapılanması üyeleri, MİT'in talimatları doğrultusunda bölgede kurduğu ilişkiler ve saldırıları planlamalarını itiraf etti.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Kuzey ve Doğu Suriye'de örgütlediği birçok farklı hücre yapılanması, son dönemlerde bölgenin huzur ve güvenliğini bozmak için saldırılarda bulundu. Bu hücre yapılanmaları MİT'ten aldıkları talimatlar doğrultusunda DSG birimleri ve komutanları ile bölgedeki aşiretlerin ileri gelenlerini hedef alarak bölgede kaos çıkarmayı planladı.
 
ANHA'dan Zana Seydî'nin haberine göre; YPG Basın Merkezi'nin 4 Aralık günü yaptığı açıklamada, MİT'e bağlı bu hücre yapılanmalarından biri olan ve sonradan "Çukur" ismini alan El-Qiyam Hareketi üyeleri YPG'nin özel bir operasyonu ile yakalandı. YPG'nin uzun bir süredir yakından takip ederek birçok ilişkilerini de deşifre ettiği bu hücre yapılanmasının Eyn Îsa, Minbic, Girê Spî ve Sirîn'de çalışma yürüttüğü ve birçok infaz planlaması yaptığı ortaya çıktı. Talimatları direkt MİT'ten alan bu yapı üyeleri, saldırılarda kullanılacak silah ve patlayıcı maddeleri ise Cerablus ve Bab gibi Türk devletinin işgali altındaki merkezlerden temin ediyordu.
 
Bölgedeki tüm bağlantı ve çalışmalarını itiraf eden 5 kişiden oluşan bu hücre yapılanması üyelerinin isimleri ve görevleri ise şöyle:
 
Ehmed Yasîn: Rakka doğumlu. Bölgedeki patlayıcı madde ve daha önce yaşanan birçok patlamanın sorumlusu.
 
Ebid El-Muheymên Şîxanî: Cerablus doğumlu. MİT ile koordineyi sağlamak ve bölgedeki patlamaları planlama sorumlusu.
 
Mehmûd Ebdulqadir Beko: Bab doğumlu. Hücre yapılanmasının yöneticisi.
 
Ratêb Mihemed Berakat: Halep doğumlu. Minbic'deki terör saldırılarının sorumlusu.
 
Ebûd El-Ebûd: Minbic doğumlu. Yapılanmanın keşif sorumlusu.
 
Hücre yapılanması üyeleri, bölgedeki çalışmaları, ilişkileri ve saldırılarını ANHA'ya anlattı.
 
MİT'İN SURİYE'DEKİ AYAĞININ KOORDİNE MERKEZİ ANTEP'TE
 
Hücre yapılanması üyelerinden Ebid El-Muheymên, önceden tanıştığı Ebû Îmad isimli bir şahsın kendisine MİT'in Minbic'de yürüttüğü çalışmalara katılmasını teklif ettiğini ve bu şekilde hücre yapılanmasına katıldığını söyledi. MİT'in kendisinden Minbic Askeri Meclisi komutanlarının kaldığı adresleri tespit etmesini istediğini aktaran El-Muheymên, bu amaçla Minbic'de geçirdiği 2 gün boyunca hiçbir bilgiye ulaşamadığını söyledi.
 
El-Muheymên, şöyle devam etti: "Ebû Îmad, Dilok'ta (Antep) beni Nazmi isimli bir Türk askeri komutan ile tanıştırdı. Nazmî, benden Minbic'de yapacakları istihbarat faaliyetlerinde kendilerine yardımcı olabilecek birini bulmamı istedi." Bunun üzerine daha önce Minbic Askeri Meclisi savaşçısı olan Ehmed Yasîn ile irtibata geçtiğini anlatan El-Muheymên, Yasîn'in teklifini kabul ettiğini ve kendisini gibi Ebû Îmad'dan aldığı talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.
 
MİT'ten aldığı talimatlar doğrultusunda hareket etmeye başlayan Ehmed Yasîn, Minbic'deki güvenlik noktaları ve komutanların kaldığı yerlere ilişkin gönderdiği her bilgi karşılığı para almaya başlar. MİT ile sağlam ilişkiler geliştiren Yasîn, artık kentte gerçekleştirdiği her patlama için daha yüklü miktarda para almaya başladığını söyledi. Yasîn, MİT'ten aldığı talimatları şöyle anlattı: "Bizden Minbic Askeri Meclisi'nin üst düzey komutanları, sivil yönetim üye ve yöneticileri ile bölgedeki aşiretlerin ileri gelenlerini hedef almamızı istiyorlardı. Bizim için en önemli görev, kentte karışıklığın çıkmasını sağlamaktı."
 
Hücre yapılamasının üyeleri, El-Mehta isimli ticari büronun müdürü olan Cerabluslu Mihemed Mensûr isimli kişinin yardımıyla Cerablus'tan Minbic'e patlayıcı taşıdıklarını aktardı. Ebû Îmad isimli MİT çalışanının patlayıcıları ticari eşyaların arasına gizleyerek Minbic'e gönderdiğini söyleyen Yasîn, bu patlayıcıların El-Mehta isimli ticari büronun Minbic'deki şubesinde çalışan Mehmûd Ebdullqadir Beko tarafından teslim alındığını belirtti.
 
Yasîn, kendisine ulaştırılan bu patlayıcılar ile Minbic Askeri Meclisi savaşçılarını hedef alan kimi patlamalar gerçekleştirdi.
 
DSG GENEL KOMUTANI HEDEFLENDİ
 
MİT, 2018 yılı başlarında DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî'nin hedef alınması için Ehmed Yasîn'e 50 bin Dolar teklif eder. Bu teklifi kabul eden Yasîn, Cerablus'tan getirtilen patlayıcılar ile Eyn Îsa'da Mazlum Ebdî'nin katılacağı bir toplantıya saldırıda bulunmak için hazırlıklarda bulunur.
 
Yasîn, bomba yüklü aracı toplantının gerçekleştirileceği binanın yanına park ettiğini ve Ebû Îmad'ın da kendisinden üzerinde "Allah-u Ekber, Bu askeri eylemi El-Qiyam Hareketi üstlenmiştir" yazılı bir kağıt hazırlamasını ve patlamayı görüntülenmesini istediğini aktardı. DSG komutanlarının toplantıdan çıkmasıyla bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada bir DSG savaşçısı şehit düşerken, 3 savaşçı da yaralandı.
 
Hücre yapılanması üyeleri, aynı patlama ve saldırıları Kobanê'de de planladığı bir süreçte YPG güçlerinin düzenlediği özel bir operasyon ile tutuklandı. Üyeler, ilk sorguda tüm suçlarını itiraf etti ve MİT ile çalıştıklarını açıkladı.
 
HÜCRE YAPILANMASININ İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ
 
Kuzey Suriye'deki MİT yapılanmasının başındaki isimlerden biri olan ve Dilok'ta bulunan Nazmî, El-Qiyam ismini verdiği söz konusu hücre yapılanmasının bölgedeki saldırılarını sosyal medya hesaplarında paylaştı. Yasîn, bu yapılanmanın isminin ilerleyen süreçte Türkiye'de yayımlanan bir televizyon dizisinden esinlenerek "Çukur" yapıldığını söyledi.