18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Meya'nın yüzündeki kanlar hepimize sıçradı'

Cihan Tekstil'de işten atıldıktan sonra patronunun saldırısına uğrayan Meya Kara'yla dayanışma için açıklama yapıldı. Kara, işçilerin saldırılara karşı örgütlenmesi gerektiğini vurguladı.

Esenyurt'taki Cihan Tekstil'den tazminat ve tüm hakları gasp edilerek işten atılan işçi Meya (Reyhan) Kara, hakkını istemek işyeri önünde eylem yaptığı sırada patron ve yandaşlarının saldırısına uğradı.

Saldırıya uğrayan Kara ile dayanışma amacıyla Emeğin Gücü Derneği, Esenyurt Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyelerinin yanı sıra bir çok siyasi parti ve kadın örgütü katıldı.

Basın açıklamasını okuyan İlerici Kadın Meclisi üyesi Aylin Doğan, Meya Kara'nın tazminat ve diğer hakları gasp edilerek, Cihan Tekstil'de patronu tarafından işten atıldığını ve hukuki hakkını savunmak için Emeğin Gücü Derneği'ne başvurduğunu belirtti.

'BASIN AÇIKLAMASINA TAHAMMÜL EDİLMEMİŞTİR'
Doğan, şirketin, yapılan görüşmede ödeme yapılacağı taahhüdünü verdiğini ancak bu sözün tutulmadığını söyledi. Doğan, "Firma önünde basın açıklaması yapılmasına tahammül edilmemiştir. İşçi düşmanı Cihan tekstil sahibi ve yandaş ekibi basın açıklaması yaparak demokratik haklarını kullanan Meya Kara ve Emeğin Gücü Derneği üyelerine organize saldırı düzenlemişlerdir."

Yaşanan saldırıda üç kişinin yaralanmasına rağmen saldırganların serbest bırakıldığını dile getiren Doğan, "Saldırganlar ve duyarsız sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Avukat arkadaşlarımız hukuksal haklarımızı takip etmektedir" diye konuştu.

'SALDIRILARIN CEZASIZ KALMASINDAN BESLENİYORLAR'
Doğan, barış ve demokrasi güçlerinin emekçilere yapılan bütün saldırıların hesabını soracağını vurgulayarak, "Emekçilere ve ezilenlere baskı ve saldırı cüreti gösterenler, emek düşmanı zihniyetten ve saldırıların cezasız kalmasından besleniyorlar. Saldırganları ve sorumsuz yetkilileri kınıyoruz" dedi.

'ŞİDDETE KARŞI, EMEKÇİ KADIN ÖRGÜTLENMESİ ŞART'
Saldırıya uğrayan Meya Kara, yapılan eylemle gücüne güç katıldığını ifade etti ve ekledi: "Bu ülkede sadece emek veya ekonomi sorunu yok, emeğin içinde kadına yönelik şiddet sorunu var. Biz kadınlar toplumun, yaşamın her alanında şiddete maruz kalıyoruz ve bu şiddete karşı çıkmak için emekçi kadın örgütlenmesinin şart olduğunu düşünüyorum."

Kara'nın avukatı Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Zehra Şahin, "Yüzbinlerce işçi farklı şekillerde patronların psikolojik ve fiziki saldırılarına maruz kalıyor. Bu saldırıların yoğunluğu bizi bu fikre alıştırmamalı. Alışırsak, kanundan doğan haklarımızı talep edemez hale geliriz" dedi.

Saldırıya uğrayan Kara'nın yüzündeki kanların herkesin üzerine sıçradığını hatırlatan Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mesele atılan taşa duvar olmak değil, birlik ve dayanışmayla taşın atılmasına mahal bırakmamak. Meya'nın yaşadığı saldırı tek başına bir işçiye saldırı değil, günden güne büyüyen erkek şiddetinin kadın bedeninde vücut bulmasıdır."