2 Mayıs 2024 Perşembe

Meşayik: Erdoğan?a yanıtı halklar verecek

Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi Genel Sekreteri Mustafa Meşayik, Erdoğan?a en güçlü yanıtı bölge halklarının direnişinin vereceğini belirtti. AKP/ Saray rejiminin bölge halklarına yönelik işgal tehditlerine karşı Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklar yaptıkları eylemlerle yanıt veriyor. Partiler de Kürt ulusal kongresinin acilen toplanması çağrısını yapıyor.
 
Bir dönem Suriye Ulusal Konseyi (ENKS) içerisinde yer alan ve daha sonra bu ittifaktan ayrılarak TEV-DEM’in bileşeni olan Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYDKS) Genel Sekreteri Mustafa Meşayik, ETHA’nın sorularını yanıtladı.
 
Türk devletinin 2011 yılından bu yana Suriye’nin iç işlerine karıştığını belirten Meşayik, çetelerin halkların üzerine salındığını kaydetti. Efrin işgaline dikkat çeken Meşayik, “ Katliamlar kaçırmalar devam ediyor. Kürtlerin kimliğini ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi.
 
Kıuzey ve Doğu Suriye’de Rojava devrimi ile birlikte bütün halkların bir arada yaşadığını kaydeden Meşayik, “Halkların eşitlik ve özgürlüğünü istemeyen Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye’ye tehditler savuruyor. Ancak Türk devleti istediğini alamayacaktır. Bütün halklar Erdoğan’a karşı kendi toprağını, Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını savunacak” dedi.
 
Erdoğan’ın Osmanlı’nın hayalini kurduğunu kaydeden PYDKS Denel Sekreteri Mustafa Meşayik, “Bizler Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak ÖSO ve İşgalci Türk çetelerinin saldırılarını karşı kendi askeri gücümüzle direneceğiz” diye konuştu.
 
Erdoğan’ın bölgede ABD ve Rusya arasındaki çelişkilerden yararlanarak Ezaz, Bab, Cerablus ve Efrin’i işgal ettiğini belirten Meşayik sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Faşist Erdoğan 4 parça Kurdistan’daki kazanımları hedef alıyor. Erdoğan’ın son açıklamaları da bölgede Kürt kazanımlarına karşı nasıl bir tutum sergilediğini gösteriyor. Sadece Kürtler değil bölgede yaşayan bütün halklar bu açıklamalara karşı tutumunu net bir şekilde ortaya koymuştur.”
 
Kürt halkı için bugün ulusal kongrenin her şeyden daha fazla haline geldiğini belirten Meşayik, Kürt ulusal kongresinin böylesi bir dönemde Erdoğan’ın tehditlerine cevap niteliği taşıyacağını vurguladı.
 
‘PARTİLER ÇIKARLARINI BİR YANA BIRAKMALI’
 
Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYDKS) Genel Sekreteri Mustafa Meşayik, ulusal kongreye ilişkin şunları söyledi: “Kimi partiler çıkarlarını bir yana bırakmadığı için bugüne kadar bu kongre gerçekleşmedi. Bu kongrenin toplanması için KNK’nin Süleymaniye’de yaptığı toplantıya bazı partiler katılmadı. Partiler artık kendi çıkarlarını bir tarafa bırakmalıdır. Kürt halkı bir an önce ulusal kongre etrafında örgütlenmelidir.”
 
Osmanlı zihniyetine karşı halkların kardeşliğinin bölgede kazanacağını ifade eden Meşayik, “Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklar; Kürt, Arap, Süryani, Türkmen, Çerkes’ler olarak bir arada bu toprakları savunmaya, cephelerde direnen savaşçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Buradan dört parça Kürdistan’da yaşayan halkımıza çağrıda bulunuyorum, işgalci Erdoğan’a ve onun Osmanlı düşüncesine karşı halkların kardeşliğini daha fazla savunarak işgalcileri bütün topraklarımızdan çıkartabiliriz” dedi.