24 Nisan 2024 Çarşamba

Mersin Newroz'unda yeni yaşam vurgusu

Mersin'in Akdeniz ilçesinde Adana ve Osmaniye'den katılımla onbinlerce kişi Newroz alanında buluştu. Depremde yaşamını yitiren onbinlerin anıldığı mitingde, yeni yaşamı kurma ve tekçi anlayıştan kurtulma mücadelesinin büyütülmesi vurgusu yapıldı.

Mersin'in Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Alanı'nda gerçekleştirilen Newroz'a sağanak yağışa rağmen Mersin, Adana ve Osmaniye'den onbinlerce kişi katıldı.

Polis arama noktasında Emek ve Demokrasi Platformu'nun "Yaşasın Newroz, Newroz piroz be" yazılı pankartıyla, Amedspor'un bayrakları ve "Direniş Akdeniz" pankartları alana alınmadı.

Newroz ateşini HDP'li vekiller Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan ile Barış Anneleri alkış, zılgıt ve "Biji serok Apo" sloganları eşliğinde yaktı. HDP Mersin İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş, Hoşyar Sarıyıldız ve Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü Özgür Çağlar, kitleyi selamlayarak, halkın Newroz'unu kutladı.

Daha sonra Asrın Hukuk Bürosu'nun Newroz mesajı okundu. Amedspor forması giyen gençler sahneye çıkarken, kitle alkış, zılgıt ve "Amedspor halktır, halk burada" sloganını attı.

'ACIMIZ YENİ YAŞAMIN HARCI OLACAK'
Newroz ateşinin yakılmasının ardından söz alan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, deprem bölgesinden "Sorulacak bir hesap var, kurulacak bir yaşam var" sloganlarının yükseldiğini belirtti, "Çok acılıyız, acımız yeni yaşamın harcı olacak" dedi. Gözen, depremde halkı yalnız bırakan iktidardan hesap soracaklarını ve yeni yaşamı beraber kuracaklarını vurguladı.

Halkların Newroz'unu kutlayarak konuşmasına başlayan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, AKP iktidarından 14 Mayıs'ta kurtulacaklarını söyledi. Devletin depremde halkı ölüme terk ettiğini söyleyen Uğur, "Yolumuz açık onları göndereceğiz" dedi.

'TEKÇİ ANLAYIŞI DEĞİŞTİRECEĞİZ'
Kürt siyasetçi Sırrı Sakık da, Newroz'un halkların özgürlük ateşi olduğunu söyledi. Depremde yaşamını yitirenleri anan Sakık, depremzedelerin acılarını paylaştıklarını ifade ederek, "AKP ve MHP faşizmi bir depremin altında kaldı" dedi. AKP ve MHP'yi bu seçimlerde göndereceklerini dile getiren Sakık, devletin yüzyıl boyunca Kürt halkını imha ve inkar ettiğini, bu yüzyılda tekçi anlayışı değiştireceklerini vurguladı.

Sakık, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinerek, tecridin bir insanlık suçu olduğunu ve derhal kaldırılması gerektiğini söyledi.

Mersin'de düzenlenen mitinge ESP üyeleri de bayraklarıyla katıldı.