26 Nisan 2024 Cuma

Mayıs şehitleri Alsancak'ta anıldı

Mayıs şehitleri İzmir'de anıldı. Gençlik örgütleri devrim şehitlerinin iradelerinin mücadelelerine ışık tuttuğunu kaydetti. 

İzmir gençlik örgütleri devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler; gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın isimlerini Alsancak'ta haykırdı. Üzerinde Kaypakkaya, Karer ve Dörtler'in fotoğraflarının yer aldığı "Bu çelik aldığı suyu unutmayacak. İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler kavgamızda yaşıyor" yazılı pankartla Alsancak'ta yürüyüş yaptı. 

"Kaypakkaya yaşıyor, gençlik direniyor", "Mayıs şehitleri ölümsüzdü", "18 Mayıs'ı unutma unutturma" sloganlarının atıldığı yürüyüş Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sona erdi. Gençlik örgütlerinin eylemine HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan ile il yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri katıldı.

Devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. 

HASAN OCAK ANILDI
SGDF MYK Üyesi Gamze Toprak, Gazi ayaklanmasının komutanı Hasan Ocak'ı anarak sözlerine başladı. Ocak'ın ölümsüzlüğünün 27. yılında ismini üniversitelerden, liselerden, sokaklardan kent meydanlarına taşıdıklarını kaydeden Toprak, Kadıköy'de yapılmak istenen anmaya yönelik saldırıya tepki gösterdi. 

'ONLARIN DEVRİMCİ İRADESİ MÜCADELEMİZE YOL GÖSTERİYOR'
Toprak, "Bizler İboların, Hakilerin, Dörtlerin izinden gençliği örgütlemek ve direniş ruhuyla, özgürlüğü kazanacağımızı sözümüzün kent meydanlarında vermek için buradayız. Ser verip sır vermeyenlerin devrimci iradesi bugün de mücadelemize yol gösteriyor. Yol gösteriyor çünkü onlar Türkiye ve Kürdistan birleşik devriminin, mücadelemizin kopmaz bağlarını oluşturuyor. Çünkü onlar faşizme karşı özgürlüğü kazanma çağrısını bize gösteriyor. Bugün bulunduğumuz her alanda bu çağrıya gençlik örgütleri olarak kulak veriyoruz" dedi. 

PROVOKASYON GİRŞİMİ
Faşist Türk devletinin saldırılarına boyun eğmeyeceklerini kaydeden Toprak'ın konuşması sırasında bir  kişi provokasyon yaratmaya çalıştı.  Provokasyon girişim, "Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Biji Kürdistan biji azadi" sloganlarıyla engellendi. 

'BU ÇELİK ALDIĞI SUYU UNUTMAYACAK'
Devrim şehitlerinin isimlerinden, fotoğraflarından korkulduğunun altını çizen Toprak, şöyle devam etti: "Çünkü biliyorlar ki bu korku onların sonunu getirecek. Gençlik örgütleri olarak bu çelik aldığı suyu unutmayacak diyoruz. Selam olsun gençliğin, mücadelemizin ölümsüz önderlerine, selam olsun bu çelik aldığı suyu unutmayacak diyerek direnen gençlik örgütlerine."

KEMALBAY: BU BİR SINIF SAVAŞIDIR
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da devrim şehitlerini andı. Paris komününden bugüne bütün savaşların aslında sınıf savaşı olduğunu, bütün toplumsal mücadelelerin sınıf mücadelesi olduğunun altını çizen Kemalbay, "Egemen güçler halkların, işçilerin, emekçilerin, sosyalistlerin, devrimcilerin sınıf mücadelesini terörize etmeye çalışsa da; devrimci liderleri, önderleri, devrimci mücadeleye katılanları kriminalize etmeye çalışsa da biliyoruz ki bu yoksul emekçi, halk kitleleriyle, sınıflarla, ezilen halklarla  yok sayılan toplumun geniş kesimleriyle sermaye sınıfı arasında egemen otoriter güçler arasında yürütülen bir mücadeledir" dedi. 

'EZİLENLERLE, HALKLARLA OMUZ OMUZA MÜCADELE EDİYORUZ'
Bu mücadelede her zaman halklar, ezilenler, devrimciler, sosyalistlerle omuz omuza olduklarını belirten Kemalbay, "Ve özellikle son yedi yıldır Türkiye'de yaşanan, otoriterleşen rejimin baskıları, gözaltıları, tutuklamaları, katliamları bize bir kez daha bu sınıf savaşının ne kadar keskin bir şekilde yürütüldüğünü gösteriyor" ifadelerini kullandı.