17 Mayıs 2024 Cuma

Maske sorununda temel soru: Neden ücretsiz dağıtılmıyor?

HDP milletvekili Serpil Kemalbay, iktidarın 2 aydır çözmediği maske sorununu bir kez daha Sağlık Bakanlığı'nın gündemine taşıdı, "Halka ücretsiz maske dağıtılacak mı?"

Türkiye'deki ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının üzerinden iki ay geçmesine rağmen iktidar maske sorununu hala çözmüş değil. Erdoğan, 5 Nisan'ta ücretsiz maske dağıtılacağını ilan etti. 6 Nisan'da "Parayla maske satışı kesinlikle yasaktır" açıklamasını yaptı.

Ancak 4 Mayıs'a gelindiğinde ise "Parayla maske satış yasağını kaldırdık" dedi. Ticaret Bakanı da 7 Mayıs'ta "Cerrahi maske 1 TL.’ye satılacak" açıklamasını yaptı.

Sonuç olarak, iktidar halka ücretsiz maske dağıtmadı. 

HDP'DEN BAKANLIĞA SORULAR

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, iki aydır çözülmeyen "maske sorununu" bir soru önergesi ile Sağlık Bakanlığı’nın gündemine taşıdı.

Maske satışına ilişkin iktidardan gelen açıklamalar hatırlatan Kemalbay, özellikle sağlık emekçilerinin koruyucu maskeyi temin edemedikleri için virüsü kaptıklarını belirtti. 

Nisan ayı sonunu kadar eczanelerden maske temin edebilmek için SMS aracılığıyla kod gönderilen kişi sayısını soran Kemalbay, maskelerin 1 TL’ye satılmasının nedenini de sordu. "Açlık ve yoksulluk sınırının altında olan ve parası olmadığı için maske alamayacak olan milyonlarca insan virüsün bulaşmasından nasıl korunacaktır?" dedi.

"Halka parasız maske dağıtılacak mı?" diye soran Kemalbay, göçmenlere maske dağıtılıp dağıtılmadığını da sordu.

Ayrıca, "Yurttaşlara dağıtılmak üzere eczanelere ulaştırılan bazı teslimatlarda maskelerin açık ve toplu olarak 'çöp poşetleri' içerisinde verilmesi Koronavirüs salgınında halk sağlığını riske atmak değil midir?" sorusuna yanıt istedi.