19 Mayıs 2024 Pazar

Mart ayında en az 108 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Mart ayında en az 108 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Mart ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre; Mart ayında en az 108 işçi yaşamını yitirdi.
 
Yaşamanı yitiren 108 işçiden 5'i çocuk, 4'ü kadın ve 11'i göçmen olduğu belirtilen raporda, Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 125 ve Mart ayında en az 108 işçi olmak üzere; Türkiye'de 2019 yılının ilk üç ayında en az 392 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği kaydedildi.
 
Rapora göre; 108 emekçinin 85'i ücretli (işçi ve memur), 23'ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Yaşamını yitirenlerin 4'ü kadın işçi, 104'ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
 
5 çocuk işçi Mart ayında can verdi. Çocuk işçi cinayetlerinin 4'ü tarımda ve 1'i inşaatta gerçekleşti.
 
11 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 7'si Afganistanlı, 2'si Suriyeli ve 2'si Türkmenistanlı.
 
İş cinayetleri en çok inşaat, tarım, taşımacılık, belediye/genel işler, ticaret/büro, madencilik, kimya ve enerji işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda yaşamını yitirenlerin en az yüzde 32'si ücretli. Yüzde 68'ini oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmekle beraber net olarak bir oran veremiyoruz.
 
En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve kalp krizi. Özellikle kalp krizlerindeki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu.
 
Mart'ta Türkiye'nin 40 şehrinde ve yurtdışında dört ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik. En çok iş cinayeti Kayseri, Ankara, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Denizli, Antep ve Zonguldak'ta yaşandı.
 
Ölenlerin 1'i (yüzde 0,92) sendikalı işçi, 107 işçi ise (yüzde 99,08) sendikasız.