28 Mart 2024 Perşembe

Marmaris halkı ÇED toplantısına izin vermedi

Sinpaş'ın "Kızılbük Otel ve Devremülk Projesi" için ikinci kez yapılmak istenen ÇED toplantısına Marmaris halkı engel oldu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlileri toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Kızılkum mevkiinde Sinpaş Holding'in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin yapmak istediği "Kızılbük Otel ve Devremülk Projesi"ne verilen "ÇED gerekli değildir" kararı Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafında iptal edilmiş, şirketin karar hakkında yürütmeyi durma talebi de Danıştay tarafından reddedilmişti. 6 Eylül tarihinde şirket yeniden ÇED'e başvurdu. 8 Eylül tarihinde ise ÇED sürecini başlatıp aynı gün 23 Eylül 2022 tarihinde "Halkın katılımı toplantısı'nın yapılacağı ilan etti. Toplantı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinin sunumuyla başladı.

Polisin yoğun ablukası altında başlayan toplantıda Marmaris halkı, toplantının yapılma usulüne itirazları olduğunu söyledi. Marmaris halkı, mahkeme kararına esas olan ve kararda uzun alıntılar yapılan bilirkişi raporunu hatırlattı, raporda projenin çevresel yıkıma yol açacağına yer verildiğini belirtti. Bu şekilde ÇED süreci işletilemeyeceğini kaydeden halk, bakanlık yetkililerinin suç işlediğine işaret etti.

Toplantı sırasında halk, "Mahkeme kararına uy", "Sinpaş işçisi yalnız değildir", "Gizli tutanak istemiyoruz" sloganlarını atarak toplantının yapılmasını engelledi. Bakanlık ve şirket görevlileri halkın tepkisi üzerine toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.

'MAHKEME KARARINA RAĞMEN İNŞAAT DEVAM EDİYOR'
Toplantının iptal edilmesinin ardından Marmaris halkı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Ufuk Beytekin, toplantının hukuksuz olduğunu ve yapılamadığına ilişkin tutanağın kendilerine verilmemesine tepki gösterdi, ÇED başvurusunun da hukuka aykırı ve Proje Tanıtım Dosyası'nın gerçek olmayan bilgilerle dolu olduğunu söyledi.

Bakanlığın şirkete Milli Park'ta dinamit kullandığı için ve kıyıları doldurduğu için ceza kestiğini hatırlatan Beytekin, "Bu devletin bilirkişi raporları var bu Milli Parkı 25 dönüm tahrip ettiğine dair. Marmaris Belediyesi'nin veya Kaymakamlığın, ilgili makamların tutanakları var inşaat yasağında çalıştığına dair. Mahkeme kararından sonra güya mühürlenen inşaatın hala çalıştığına dair daha iki gün önce yat yarışmalarında halkın çektiği kayıtlar var. Buna rağmen bu bakanlık apar topar hukuksuzca bir şey yapmaya çalışıyor" dedi.

'KABUL ETMİYORUZ'
Toplantıya Marmaris halkının çağrılmadığını, işten atılma kaygısı taşıyan Sinpaş işçileriyle ÇED toplantısı yapılmak istendiği bilgisini veren Beytekin, "Bu şirket 'Ben yaparım, ceza mı kesiyorsunuz iptal ettiririm, iptal ettiremezsem öderim, gidin polis çağırın, gidin kime şikayet ediyorsanız edin' küstahlığıyla ve mantığıyla hala aynı kafayla bu işleri yapabileceğini zannediyor. Biz bunu kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'HALK OLARAK DESTEKLEMİYORUZ'
İçmeler denizinin kapalı bir deniz olduğunu ve kirlendiğini kaydeden Beytekin, Marmaris halkına yaşadığı kente sahip çıkma çağrısında bulundu. Beytekin şunları söyledi: "Eğer Marmaris bir cennetse, buraya dünyanın incisi deyip heykel koymayı biliyorsanız buraya sahip çıkın. Belediyenin ne yaptığı bu halkı ilgilendirmez. Belediye, Kaymakamlık taraf olabilir. Onlar destekliyor olabilir ama biz halk olarak desteklemiyoruz."

'MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
İnşaat sürecinde çevrenin tahrip edildiğini söyleyen Beytekin, "Dinamit attınız, kayayı toz haline getirdiniz. Reklamlarına bakın Sinpaş'ın, bu arada cayır cayır reklamı dönüyor, kadınlar plajı dedikleri yer, iki tane kepçenin, ekskavatörün durduğu kayalığı gösteriyorlar yıkılmamış haliyle. Bunun reklamını yapıyorlar, bunu satıyorlar. Hepinizin önüne geliyordur. Buna nasıl göz yumarsınız? Neyin etkisini değerlendireceğiz, zaten çevre bırakmadınız ortalıkta. Çevre kalmadı. Turizm sezonunda 20-30 tane kamyonu doldurdunuz, inşaat yasağında çalıştınız. Milli Parkı talan ettiniz. Geçen milletvekilleri ile girdik içler acısı. Milli Parkın içine otoyol gibi yol açmışlar. Buna yetkililer, halk nasıl göz umar. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi tekrara beyan ediyoruz. Milli parkımızı Sinpaş'a vermeyeceğiz" diye konuştu.