29 Mart 2024 Cuma

Marmara, Ege ve Serhat'ta HDP Bölge Konferansları gerçekleşti

HDP Marmara, Ege ve Serhat bölgesinde konferanslarını gerçekleştirerek, partilerine dönük kapatma ve Kobanê davalarına, düzenlenen faşist provokasyon ve saldırılara karşı mücadeleye devam etme sözü verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 6-7 Haziran'da gerçekleşecek 4. Büyük Konferansı öncesi bölge konferanslarına devam ediyor. HDP, Van'da Serhat, İstanbul'da Marmara, İzmir'de Ege bölge konferanslarını gerçekleştirerek, AKP-MHP faşist iktidarı ve yoğunlaşan saldırılarına karşı halkların örgütlü mücadelesini konferans süreçleriyle büyüteceklerini haykırdı.

VAN
"Tecrit ve savaş politikaları" temasıyla Van Urartu Otel'de düzenlenen Serhat Bölge Konferansına HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve çok sayıda HDP'li katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Tayip Temel, Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin yoğun faşizm altında yürüttüğü mücadelenin bütün ezilenlere cesaret verdiğini söyledi. 

"HDP ve çeperindeki mücadele hattı Türkiye'de ve Kuzey Kürdistan'da direngen bir halk gerçeğini açığa çıkarmıştır ve faşist iktidar büyük oranda psikolojik kaba güç üstünlüğünü yitirmiştir" ifadelerini kullanan Temel, AKP-MHP iktidarının ortaklığını Kürt halkının mücadelesini çökertmek üzerine kurduğunu söyledi. Bu iktidar ortaklığının Güney ve Kuzey Kürdistanla Rojava'da soykırım, ilhak ve işgal politikaları yürüttüğünü dile getiren Temel, Kürt halkının bu saldırılara karşı boyun eğmediğini vurguladı.

'AKP MHP İKTİDARI ÇÜRÜMEKTEN KURTULAMAYACAKTIR'
AKP ve MHP'nin topluma verebileceği bir şey kalmadığını belirten Temel, iktidarın paramiliter güce, polis gücüne ve yargı sopasına tutunduğunu ifade etti. İktidarın SADAT ve diğer çetelerle gayrimeşru yer altı örgütleri kurduğuna işaret eden Temel, "Kendi sorunlarını, Kürt sorununu çözmemiş bir iktidar, adalet ve demokrasi sorununu çözmemiş bir iktidar çürümekten ve çetelerle ittifak yapmaktan kurtulamayacaktır" dedi.

Kürt halkı ve Kürt halkının yoldaşları olan devrimci, sol sosyalist güçlerin iktidarı tarihin çöplüğüne göndereceğini kaydeden Temel, Sri Lanka'da yaşananları örnek gösterdi. "Ne işgal girişimleri ne Rojava'yı tehdit ve tasfiye planları ne de HDP'yi kapatma ve boğma siyaseti başarılı olacak, onlar yenilecekler" diyen Temel, örgütsüz direniş ve zafer olmayacağını belirterek, konferansların temel amacının da bu olduğunu vurguladı.

'KÜRDİSTAN'A ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE'YE DEMOKRASİ'
Temel, sözlerine şöyle devam etti: "Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü Türkiye'ye demokrasi ve adaletin gelmesi olarak görüyoruz. Bizi buradan gücümüzle tekrar haykırıyoruz: Tecrit kalkmalıdır. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşmalıdır. Rolünü oynayacak koşullar mutlaka sağlanmalıdır, bunun ötesinde topluma vereceğiniz bir gelecek yoktur. HDP olarak sözümüz nettir; Kürtlere statü, Kürdistan'a özgürlük, Türkiye'ye demokrasi. Bunun için mücadeleye devam."

İSTANBUL
"Emek ve ortak mücadele" temasıyla HDP Bağcılar İlçe Örgütü'nde gerçekleştirilen konferansa Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcüsü Mahfuz Güleryüz, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Musa Piroğlu, Pero Dündar ve çok sayıda HDP'li katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mahfuz Güleryüz, her yönüyle tarihsel bir süreç içerisinde bulunduklarını vurguladı. "Tarihsel krizler yaşayan kapitalist sistem yeni çıkış ve yol arayışında bulunuyor" diyen Güleryüz, kapitalist ulus devletinin kriz derinleştikçe ezilen halkları hedef aldığına işaret etti. 

'EN BÜYÜK DİRENİŞ ÜÇÜNCÜ YOL ÇİZGİSİDİR'
"Sistemin karşısında en büyük direniş, en büyük özgürlük çıkışı mensubu olduğumuz HDP'nin temsil ettiği üçüncü yol çizgisidir" ifadelerini kullanan Güleryüz, bölgede devam eden Ukrayna ve Suriye savaşlarına dikkat çekti. Savaş sarmalından kurtuluşun üçüncü yolda olduğunu belirten Güleryüz, bütün demokrasi güçlerini bu yolda birlik olmaya ve mücadele etmeye çağırdı.

"Marmara ve İstanbul bir emek kentidir, barış kentidir, inanç kentidir. Aynı zamanda bir Kürt kentidir. HDP, felsefesiyle bütün halkları, inançları, ekolojistleri, kadınları, gençleri ve emek dünyasını bir araya getirmeye kararlıdır" diyen Güleryüz, bunun için emek harcamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

'BİZ KAZANACAĞIZ, FAŞİZM KAYBEDECEK'
Güleryüz, sözlerine şöyle devam etti: "HDP'ye yapılan kumpasların ve saldırıların nedeni belidir. HDP varsa tekçilik olmayacak, baskı ve sindirme politikaları tutmayacak. HDP varsa faşizm olmayacak. Bugün faşizme karşı durmanın örgütünün ve yapısının yol haritasını ortaya çıkaracağız. Kongreye giderken en güçlü irade ve yapıyla, en güçlü perspektifle Türkiye halklarını bu kısır döngüden çıkarmanın çalışmasını ve örgütlülüğünü gerçekleştireceğiz. Yeni dönemimiz başarılı olacak; biz kazanacağız, faşizm kaybedecek."

İZMİR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ege Bölge Konferansını İzmir Karşıyaka'da bulunan Ahmet Piriştina Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Konferans salonuna "Büyük direniş, büyük yürüyüş", "Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek biz kazanacağız", "Kadın mücadelesi her yerde", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız" ve "Tecride karşı özgürlük, savaşa karşı barış" pankartları asıldı. Konferansa Ege bölgesi illerinin eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Gelecek dönem örgütlenme faaliyetleri ve mücadele alanlarının konuşulduğu konferansta geleceksizliğe, işsizliğe ve asimilasyona karşı mücadele çağrısı yapıldı.

ALTAN: YÖNÜMÜZ UMUDA DÖNDÜ
Konferansın açılış konuşmasını yapan HDP İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan ezilen halklar üzerindeki baskının tırmandırıldığını vurguladı. Kürt halkı üzerindeki işgalci ve savaş anlayışının artacağına dikkat çeken Altan, "Sermayenin ve onun politik aygıtı olan faşist rejimin işçi sınıfı, kadınlar, gençler üzerindeki baskısı artıyor. AKP-MHP iktidarında somutlaşan faşist rejim hem yapısal hem de çoklu bir kriz içerisinde bu krizi aşmak için bütün bir toplumu bu zor ile terbiye etmeye çalışıyor. Tablonun diğer yanında ise bizler duruyoruz. Bizler tüm bu baskı, zor ve terör rağmen direnmekten vazgeçmiyoruz. Eşit, özgür, demokratik bir düzen özlemini gerçekleştirmek için yönümüzü umuda, mücadeleye çevirdik" diye konuştu.

Konferansta konuşan Özlem Gündüz, HDP'ye dönük yoğun saldırı ve provokasyon girişimlerinin yaşandığı, bütün muhalif kesimlere dönük baskı politikalarının arttığı bir süreçten geçtiklerini söyledi. İçinde bulunulan sürecin önemine dikkat çeken Gündüz, yaptıkları konferanslarla örgütlü mücadeleyi büyüteceklerinin altını çizdi.

'KONGRE SÜRECİMİZ SALDIRILARA EN GÜÇLÜ CEVABI VERECEK'
AKP-MHP faşizminin kadınların, Kürtlerin, halkların mücadelesi karşısında çökmekte olduğunu dile getiren Gündüz, "Direnişimizle faşizmin saldırılarını boşa çıkararak ne kadar güçlü olduğumuzu gördük" dedi. Konferans süreçlerini kararlılık ve iradeyle gerçekleştirdiklerine işaret eden Gündüz, "8 Mart ve Newroz'da ortaya çıkan kararlılık ve coşkuyla kongre sürecimizi gerçekleştireceğiz. Partimize yönelik kapatma davası, kumpas davası ve saldırılara en güçlü cevabı vereceği, halklar olarak bir arada olduğumuz partimizde en güçlü cevabı vereceğiz" ifadelerini kullandı.