18 Mayıs 2024 Cumartesi

Mardin Hapishanesi önünde tecrit protestosu

Tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevlerine destek amacıyla Mardin Hapishanesi önünde yapılan eylemde konuşan HDP milletvekili Ebru Günay, geç olmadan adım atılması çağrısında bulundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin sona ermesi için başlatılan açlık grevi eylemlerine destek vermek amacıyla Mardin E Tipi Hapishanesi önünde basın açıklama yaptı.
 
Eylem nedeniyle polis hapishane önü ve sosyal yaşam tesislerinde yapılmak istenen açıklamaya engel oldu. Polis, Valilik tarafından alınan "toplantı ve gösteri yürüyüş güzergahları ile miting alanları" kararını gerekçe gösterdi.
 
Yaşanan tartışmanın ardından açıklama otopark alanında yapıldı. Burada konuşan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, hukuki bir dayanak gösterilmeden hapishane önünde açıklama yapmalarının engellendiğini belirtti. Tutuklu ailelerinin kullandıkları sosyal yaşam alanına oturmalarının engellendiğini söyleyen Günay, "Ailelerimizin içerde oturmasına, biz bugün burada açıklama yapacağız diye engel olundu. Yazılı bir karar olmadan internet üzerinden yapılan bir duyuruyla kamu hizmeti yürütülemez. Hukuk, yazılı yürür. İnternet sitesinden yapılan bir duyurunun hiçbir bağlayıcılığı yoktur. Bu tamamıyla keyfi bir uygulamadır" diyerek engellemeye tepki gösterdi.  
 
Açlık grevindekilerin taleplerini dillendirmeye devam edeceklerini kaydeden Günay, yetkililere seslenerek; eylemdeki her bir insanın yaşam hakkından sorumlu olduklarını belirtti. Günay, konuşmasına şöyle devam etti:
"Daha fazla geç olmadan, hiçbir arkadaşımızın saçının teline dahi zarar gelmeden, geri dönüşünün mümkün olmayacağı bir yola girmeden, İmralı Adası'nda sayın Öcalan üzerinde devam eden aile ve avukat görüş yasağının bir an önce son bulmasını talep ediyoruz."