19 Nisan 2024 Cuma

Mahabat'ta devlet kurumları ele geçiriliyor

Kürdistan'ın Mahabat kentinde halkın bir dizi devlet kurumunun ele geçirildiği açıklandı

Jina Mahsa Amini'nin saç teli göründüğü için “ahlak polisi” tarafından katledilmesinin üzerinden kırk gün geçti. İran halkı polis saldırılarına rağmen sokakları terk etmiyor. İsyan ülke geneline yayılırken; grev, boykot ve kepenk kapatma eylemleri toplumun tüm kesimini katılıyor.

Dün Jina'nın mezarının bulunduğu Seqiz kentinde onbinler yürümüş, mezar başında öfkeli ve kararlı sloganlarla kolay kolay pes etmeyeceğini göstermişti. İran rejiminin saldırısına militanca yanıt verilmişti.

İsyan Mahabat'ta tarihine de yaraşır bir nitelik kazandı. İran İnsan Hakları Örgütü Hengaw'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre, Mahabad kentinde halkın finans departmanı, Emdad komitesi vb. dahil olmak üzere bir dizi devlet kurumunun kontrolünü ele geçirdiği öğrenildi. Halk, valilik binasını kuşatırken, Hengaw tarafından yayınlanan videoda kitlenin kalabalıklaştığı görülüyor.

İran halkı, molla rejiminin dayatmalarını fiilen işlevsizleştiriyor. Kadınların rejimin örtünme dayatmalarını fiilen hiçleştirmeleri bile toplumsal anlamda devrimsel nitelikler taşıyor. İniş çıkışlarla devam eden isyanın bir devrime dönüşmesi olasılığı var mı yok mu tartışmalarından öte yaygınlaşması, toplumsal kapsayıcılığını genişletmesi ve militanlaşma eşiğinin yükselmesiyle halk ayaklanması niteliği kazanmaya başladığı açık.