26 Nisan 2024 Cuma

Mahabad'da halk sokakları terk etmiyor

İran'da halk ayaklanması bir ayı aşkın süredir devam ederken, Mahabad kentinde halk, polisin üzerlerine ateş açması ve katliam yapması sonrası valilik binasını ateşe verdi, çok sayıda hükümet binasını ele geçirdi. Dün gün boyu süren eylemler gece boyunca da devam etti.

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin Eylül ayında polisler tarafından işkenceyle katledilmesi sonucu Rojhilat'ta başlayıp tüm ülkeye yayılan ayaklanma sürüyor. Amini'nin katledilişinin 40'ıncı gününde onbinlerce kişi Seqiz'deki mezarı başında toplandı. Polis ve askerin anmaya katılanlara saldırmasının ardından yaşanan çatışmalar Mahabad'a sıçradı. 

Mahabad'ta polisin eylemlere katılan İsmail Mewludî adlı Kürt gencini katletmesi üzerine halk sokaklara akın etti. Dün çok sayıda hükümet binasını ele geçiren halk, valilik binasını ateşe verdi. Polis karakolunu da ele geçiren halk, bankaları da ateşe verdi. Yaşanan çatışmalarda Shaho Khazri isimli bir Kürt genci daha katledildi.

Polisin halkın üzerine ateş açtığı, yaşamını yitirenlerin sayısının daha fazla olabileceği de öğrenildi. Dünden bu yana eylemler ve çatışma şiddetlenerek sürüyor.