18 Mayıs 2024 Cumartesi

Maduro: Bu yıl Ulusal Parlamento seçimleri yapılacak

Venezuela'da Bolivarcı devriminin 20. yıl dönümü dolayısıyla halk ABD emperyalizminin işgal girişimlerine karşı Bolivarcı devrimin kazanımlarını savunmak için sokaklara indi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu yıl içerisinde Ulusal Parlamento seçimlerinin düzenleneceğini açıkladı.
Venezuela'da hem kendisini geçici devlet başkanı ilan eden ABD'nin atadığı Juan Guaido'nun destekçileri hem de devrimin kazanımlarını savunan ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destek veren halk iki ayrı miting için sokaklara çıktı.
 
Guaido'nun mitinginde Maduro istifaya davet edilirken Maduro da halkı, öncülü Hugo Chavez'i anmak için sokaklara çağırdı. Guaido ise, "Dünya Venezuela'nın Yanında" etiketiyle paylaştığı mesajında halkı sokağa davet ederek Batı ülkelerinin Venezuela muhalefeti ile dayanışmasına şükranlarını göstermenin zamanının geldiğini söyledi.
 
Venezule Devlet Başkanı Maduro, düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "Ülkemize karşı yaptıklara artık yeter. Daha ne kadar ülkemize zarar verecekler" diyerek muhalefet lideri Guaido'yu hedef aldı ve ülkeye müdahale çağrılarından vazgeçmesini istedi.
 
Maduro ayrıca yasamadaki krizin çözülmesi için parlamento seçimlerinin yenilenmesi için de çağrıda bulundu. 2016 parlamento seçimlerinde sağcı muhalefet çoğunluğu ele geçirmiş, Maduro'ya karşı müdahale çağrıları yapmaya başlamış ve yasama ile yürütme arasındaki ihtilaf sonucu derinleşen bir siyasi krize yol açmıştı.
 
Maduro darbe ve askeri müdahale tehditleri altındaki ülkenin savunmasına ilişkin de şunları söyledi: "Bilinsin ki Bolivarcı hareket, demokratik bir ülke projesine dayanan, sivil-asker birleşmiş bir halka dayanan köklü olan bir güçtür. Birlik halindeyiz ve güçlüyüz."
 
Mevcut siyasi krizden çıkmak için muhalefete önerdikleri tek yolun barış ve diyalog olduğunu vurgulayan Maduro, "Yankee müdahaleciliğinden vazgeçin, savaş çağrısı yapmayı durdurun, zaten başarısızlığa uğramış bir darbeyi desteklemekten vazgeçin. Darbe başarısız oldu ve ABD hala bunun farkında değil" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi çalışma, ulusal birlik ve ülkenin tamamının üretici çabasına bakmaya ihtiyacımız var. Kimseden bir şey dilenmiyoruz. İhtiyacımız olan her şeyi, Venezuela içinde yapabiliriz ve öyle yapmalıyız."
 
Maduro, bu yıl içerisinde erken genel seçim yapılması fikrine sıcak baktığını dile getirdi. Maduro, teklifin kendisini destekleyen Kurucu Meclis'ten geldiğini söyledi.
 
Eğer erken seçim yapılırsa halk, muhaliflerin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis'in üyelerini yeniden belirlemek için sandık başına gidecek. Bir sonraki meclis seçimleri 2020'de öngörülüyordu.
 
İki meclisin bulunduğu Venezuela'da, 2017'deki anayasal kriz sonrası oluşturulan Kurucu Meclis Maduro'yu desteklerken, 2015'te seçilen Ulusal Meclis'te çoğunluğu Juan Guaido önderliğindeki darbe yanlıları oluşturuyor.