2 Mayıs 2024 Perşembe

Macron'un Ermeni Soykırımı'na ilişkin kararı Türkiye'yi öfkelendirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1915 Ermeni soykırımının yıldönümü olan 24 Nisan'ı "Ermeni soykırımını anma günü" ilan etti. Karara tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, Macron'u "günü kurtarma gayretiyle tarihi hadiseleri politik malzeme haline getirmekle" suçladı.
Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyon Konseyi'nin resepsiyonunda konuşan Macron, 1915 olaylarını "Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Ermenilerin acımasızca öldürülmesi" olarak tanımladı. 
 
Macron paylaştığı Twitter mesajında ise, "Fransa tarihle yüzleşir. Gelecek birkaç hafta içerisinde söz verdiğim gibi 24 Nisan'ı Ermeni Soykırımını Anma Günü ilan ediyoruz" dedi.
 
Bu adımla ilgili olarak Erdoğan'ı önceden bilgilendirdiğini ifade eden Macron, "IŞİD'e karşı mücadele, insan hakları ve sivil özgürlüklerin yanı sıra soykırım konusunda da Türkiye ile fikir ayrılıklarımız var" diye belirtti. 
 
Macron, Ankara ile diyalog kanallarını açık tutmak istediğini de ifade etti.
 
KALIN: MACRON GÜNÜ KURTARMA GAYRETİNDE 
 
Macron'un bu açıklamalarına tepki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. 
 
Kalın, yaptığı yazılı açıklamasında Macron'un açıklamasını kınadıklarını söyledi, bu kararın Türkiye açısından hiçbir hükmünün olmadığını savundu. 
Kalın, açıklamasında şunları belirtti: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılında tarihi gerçeklerin aydınlatılması için yaptığı Ortak Tarih Komisyonu kurulması çağrısından kaçanlar, tarihi olayları manipüle etmeye çalışmaktadırlar. Geçmişimizi çarpıtarak tarihten kin, nefret ve husumet çıkarmaya tevessül edenlere asla fırsat vermeyeceğiz. Hiç kimse Türkiye'yi işlemediği bir suçtan dolayı itham edemez ve tarihimize leke süremez. Ülkesinde siyasi sorunlar yaşayan Sayın Macron'un günü kurtarma gayretiyle tarihi hadiseleri politik malzeme haline getirmesini kınıyor ve reddediyoruz. Acıları yarıştırmak ve siyasi malzeme konusu yapmak siyasi ve ahlaki bir cürümdür. Türkiye, Birinci Dünya Savaşında yaşanan hadiseleri ortak acı ve adil hafıza yaklaşımıyla aydınlatmak için her türlü iyi niyetli çabaya destek olmaya devam edecektir."