27 Nisan 2024 Cumartesi

Kuzey ve Doğu Suriye'de 8 Mart etkinlik takvimi açıklandı

Kuzey ve Doğu Suriye'de 8 Mart eylem ve etkinlik takvimi açıklandı. Açıklamada, "Kadın devriminin kimliğini ve kazanımlarını korumak, düşmanın kadınlara yönelik planlarını boşa çıkarmak için bugün kadınlar dünyanın her yerinde her zamankinden daha fazla örgütlenmiş durumda" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin eylem ve etkinlik programını açıkladı. Hesekê'de bulunan 4 Nisan Parkı'nda yapılan açıklamanın Kürtçesini Kongra Star Sözcüsü Rihan Loqo, Arapçasını Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Faaliyet Platformu üyesi Xud El-Elî, Süryanicesini ise Süryani Kadın Birliği üyesi Sofiya Yûsif okudu.

Ölümsüzleşen kadın öncü ve önderlerin mücadelesini sürdürme çağrısı yapılan açıklamada kadınların dünyanın her yerinde erkek egemenliğine, faşist işgalci bölge devletlerine ve kapitalizme karşı mücadele ettiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Kadın devriminin kimliğini ve kazanımlarını korumak, düşmanın kadınlara yönelik planlarını boşa çıkarmak için bugün kadınlar dünyanın her yerinde her zamankinden daha fazla örgütlenmiş durumda" denildi.

Bölgede kadınlara yönelik saldırıların sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "İşgal altındaki Serêkanîyê, Efrîn, Girê Spî, Bab ve Cerablus gibi bölgelerde kadınlara ve ailelere yönelik tutuklama, şiddet, katliam ve tecavüz gibi suçlar işlenirken, aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye'de bölgenin altyapısı, sivil yerleşim alanları ve hizmet kurumları hedef alındı. Saldırılarda kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere birçok kişi yaralandı, katledildi ve birçok kurumda da hizmet dışı kaldı" ifadeleri kullanıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşanan kadın devriminin önemine işaret edilen açıklamada, bu yıl 8 Mart şiarının "Özgür kadın iradesiyle soykırım, işgal ve tecrit politikalarını boşa çıkaracağız" olduğu belirtildi.

8 Mart'a kadar gerçekleştirilecek eylem ve etkinlik takviminden öne çıkanlar ise şu şekilde:
🔹Her yerde kadın mücadelesi konulu kitlesel halk toplantıları düzenlenecek.
🔹Tüm kent, ilçe, belde, köylerde ve kurumlarda 8 Mart konulu seminerler düzenlenecek.
🔹1-2 Mart tarihleri arasında Hîlala Zêrîn Kültür ve Sanat Hareketi ve TEV-ÇAND Hareketi öncülüğünde kadın festivali yapılacak.
🔹Kobanê'de fotoğraf sergisi açılacak.
🔹PYD Kadın Meclisi öncülüğünde 5 Mart'ta Suriye genelinde bir çalıştay düzenlenecek.
🔹3 Mart'ta Fırat Kantonu'nda Kobanê ve Ayn Îsa kentlerinde, Cizîrê Kantonu'nda Hesekê ve Qamişlo kentlerinde ve Reqa Kantonu'nda çalıştaylar düzenlenecek.
🔹3 Mart'ta Reqa'da kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek.
🔹8 Mart gününde Cizîrê Kantonu'nun Qamişlo ve Hesekê, Fırat Kantonu'nun Kobanê kenti ve Şehba Kantonları ile Halep, Şam, güney Lübnan ve Avrupa'da gerçekleşecek kitlesel yürüyüşle kadınlar miting alanlarına akacak.