16 Eylül 2024 Pazartesi

Kuzey Suriye'de Türkiye Süryani halkını kışkırtıyor

Qamişlo'da Suriye rejimi ile Türkiye'nin desteklediği çeteler, Süryani halkını kışkırtmak için yürüyüş düzenledi.
Geçtiğimiz günlerde Kuzey Suriye'nin Qamişlo Kantonunda, Rojava Demokratik Özerk Yönetimine bağlı eğitim komitesi ve Süryani Kültür Derneği'nin çalışmaları sonucu yasadışı faaliyet gösteren ve eğitim sistemini bozan okullar tespit edilerek kapatıldı.
 
Kapatılan okullar arasında uzun zamandır tebliğ ulaşan ve eğitim müfredatının ırkçı olduğu belirlenen Süryani Okulu da yer alıyor. Okulun kapatılmasını fırsat bilen Suriye rejimi içerisinde yer alan El Muherabat (Suriye İstihbarat) elemanları ve Süryani olmadıkları tespit edilen kimi kişiler kilisede Suriye rejimine bağlı çalışan din âlimlerinin de desteği ile eğitim sisteminin kurallarına uymayan ve yasadışı faaliyet gösteren okulun kapatılmasına karşı halkı demokratik eğitim sistemine ve Süryani Kültür Derneği'ne karşı kırşkırtıyor. Gerçekleştirilen yürüyüşte Süryani halkının savunmasında yer alan Sutoro güçleri okul etrafında güvenlik aldı.
 
PROVOKASYONDA TÜRK PARMAĞI
 
Yapılan provokatif yürüyüşe katılanlar arasında Süryani olmayan ve özellikle Suriye rejimi ve Türkiye'ye bağlı çeteler ile paramiliter grupların yer aldığı görüntülere yansıdı. Suriye rejimine yakınlığı ile bilinen El Suriye televizyonu provokasyonun ilk anından itibaren canlı yayın yaparak Süryani halkını ve Kuzey Suriye'de yaşayan halkları bir birine karşı kışkırtmaya çalıştı. El Suriye Televizyonu'nun yayınından kesilmiş elimize ulaşan fotoğraflarda beyaz gömlekli siyah pantolonlu 45 yaşlarında ki kişi bozkurt işareti yaparak gerçekleştirdiği provokatif eylemde en önde yer aldı. Bu kişinin Süryani olmadığını ve bölgede ilk defa gördüklerini dile getiren Süryani halkı, bu kişinin Türkiye'ye bağlı çalışan biri olmasından şüphelendiklerini belirttiler.
 
Türkiye ve Suriye rejimine bağlı çete gruplarının uzun bir süredir özellikle Kuzey Suriye'de yaşayan halklar arasında provokasyon hazırlığı içerisinde oldukları biliniyor. Özellikle Suriye rejimi ve Kuzey Suriye yönetimi ile gerçekleştirilen görüşmelere denk gelmesi provokasyonun kimler tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.