2 Mayıs 2024 Perşembe

Kuzey Suriye halkları: İşgale geçit vermeyeceğiz

AKP/Saray rejiminin Şengal ve Mexmur Kampı'na yönelik saldırılarını ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik tehditleri Qamişlo ve Girê Spî'de protesto edildi. AKP/Saray rejiminin Şengal ve Mexmur Kampı'na yönelik saldırılarını ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik tehditleri Qamişlo ve Girê Spî'de protesto edildi.
 
QAMIŞLO
 
Dêrîk, Koçerat ve Beravê bölgelerinden binlerce kişi alanlara çıkarak AKP/Saray rejiminin Şengal ve Mexmur Kampı'na yönelik saldırılarını ile Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik tehditlerini kınadı.
 
Özgürlük Meydanı'nda başlayan yürüyüşte onbinler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve "Yeni Osmanlı çağına hayır" ile "Yaşasın Suriye halklarının kardeşliği" yazılı pankartlar taşıdı.
 
Şehit Bawer Devrimci Gençlik binası önüne gelen kitle burada miting düzenledi. Burada konuşan Dêrik Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Ebdilrehim, "Kuzey ve Doğu Suriye halkı olarak irademiz güçlüdür. Biz halka ve Kuzey Suriye kesimlerine hizmet eden demokratik ulus projesine sahibiz. Projemizi savunacağız" dedi. Ebdilrehim, AKP/Saray rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye'deki halkların kardeşliğini tasfiye etmeyi hedeflediğini belirtti.
 
Dêrik bölgesindeki siyasi partiler adına konuşan Xebat Mihemed ise toplanmalarının asıl amacının kamuoyuna seslerini duyurmak olduğunu belirterek, "Kuzey ve Doğu Suriye bölgeleri en güvenilir bölgelerdir. Bu yüzden AKP hükümeti bu güvenliği bozmak istiyor" dedi.
 
AKP'nin tek hedefinin tüm Kuzey ve Doğu Suriye halkı hedeflediğini ifade eden Mihemed, "Kuzey ve Doğu Suriye'de oturtturulan proje, Suriye krizinin tek çözüm yoludur. Fakat bu işgalci Türk devletinin hizmetine girmiyor, bu yüzden Kuzey Suriye bölgelerine yönelik saldırılarını arttırdı ve tehditlere başladı" diye konuştu.
 
GIRÊ SPÎ
 
Girê Spî kantonunda yaşayan halklar, AKP/Saray rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırı tehditlerine karşı Girê Spî'de ve Siluk ilçesinde eylem çadırları kurdu.
 
Kentte yaşayan Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmen halkları Girê Spî'nin batısında bulunan El Munbetih mahallesinde kurulan çadıra giderek, işgal tehditlerine karşı eyleme katıldı.
 
Eylem çadırında Arap halkı adına Eli El Hemdi, Türkmenler adına Xelil Abdulkerim, Ermeniler adına Lusiyan Matosiayn ve Kürtler adına da Culya Kurdo konuşma yaptı.
 
Konuşmalarda Tayyip Erdoğan'ın Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırı yapacakları açıklamasının bölge güvenliğini bozmayı amaçladığı belirtilerek, işgal planlarının asla başarılı olamayacağı ifade edildi. Erdoğan ve çetelerinin bölgede halkların sürdürdüğü ortak yaşamı bozamayacağı ve eylem çadırında tüm bileşenlerin bir arada bulunmasının da bunun göstergesi olduğu kaydedildi.
 
Siluk ilçesinde de aynı amaçla eylem çadırı kuruldu. Eylemde İlçe Meclis Eşbaşkanı Şadiye Hec Eli, PYD yöneticilerinden Sileman Hesen tarafından konuşmalar yapıldı. Konuşmacılar, şehitlerin kanıyla özgürleştirilen Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinin işgaline izin vermeyeceklerini ve saldırılara karşı hep birlikte direnecekleri mesajı verdi.