6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kuzey Suriye halkları işgal tehdidine karşı sokağa çıktı

AKP/Saray rejiminin Kuzey Suriye'ye yönelik tehditlerine karşı binlerce kişi Qamişlo, Gre Spi, Serêkaniyê ve Girkê Legê kentlerinde sokağa çıkarak işgale karşı halkların birliğini savunacaklarını vurguladılar.
AKP/ Saray rejiminin Kuzey Suriye'ye yönelik tehditlerine karşı Kuzey ve Doğu Suriye'nin Cizire ve Fırat bölgelerinde binlerce kişi alanlara çıkarak Tayyip Erdoğan'ı protesto etti.
 
QAMIŞLO
 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde binlerce kişi Enternasyonal anıt önünde bir araya gelen binlerce kişi "Katil Erdoğan", "Erdoğan'ın Osmanlı zihniyetine hayır", "Yaşasın Suriye halklarının birliği" pankartlarının taşındığı yürüyüşte kitle "Biji berxwedana Rojava", "Yaşasın Rojava direnişi", "Katil Erdoğan" sloganlarını attı.
 
TEV-DEM tarafından örgütlenen yürüyüşe PYD, SYPG, Kongre Star, Süryani Birlik Partisi, KPC-D, İnsan Hakları Kurumu katıldı. 
 
Birleşmiş Milletler Qamişlo Merkezi'nin önünde sona eren yürüşün ardından burada konuşma yapan PYD Yöneticisi Talat Yunis, Erdoğan'ın Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehdit açıklamaları yaparak bölgede halkların kazanımını yok saymayı amaçlıyor. Bu çerçevede Dey ez Zor'da ki Hecin kasabasının yüzde 50'si DSG savaşçı tarafından özgürleştirilmesi zamanında Erdoğan'ın böyle açıklamalar yaparak DAİŞ çetelerine nefes aldırdığını kaydetti.
 
Erdoğan'ın tehditlerine karşı Efrin halkının ortaya koyduğu çağın direnişi ruhu ile Rojava devrimimizi savunacağız diyen Yunis, "Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halklar olarak işgale karşı YPG, YPJ ve DSG'li savaşçılarımızın yanında duracağız" dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Kongre Star, Arap halk temsilcisi, Süryani halk temsilcisi ve İnsan Hakları Kurumu temsilcilerinden oluşan bir heyet Birleşmiş Milletler Qamişlo temsilciliğine girerek görüşme gerçekleştirdiler.
 
KOBANÊ
 
Fırat bölgesine bağlı Kobanê Kantonu'nda binlerce kişi Erdoğan'ın Kuzey suriye'ye yönelik işgal tehditine karşı alanlara çıktı. "Kobanê'ye saldırı DAİŞ'i savunmaktır", "Katil Erdoğan" pankartlarının taşındığı eylem Özgür Kadın Meydanından Şehit Agid Meydanı'na kadar sürdü. Yapılan yürüyüşe PYD, SYPG, Kongre Star, PDKS, Kobanê Kantonu Yöneticileri, Şehit Aileleri Kurumu katıldı.
 
Şehit Agit Meydanı'nda konuşan Kobanê Kantonu Özerk Yönetim Temsilcisi Dilber Yusif, Kimse bizden Erdoğan'ın tehditlerine karşı sessiz kalmamızı beklemesin, Kobanê halkının nasıl ki topraklarınaı çetelerden koruduysa bugünde AKP/Saray rejiminden ve desteklediği çetelerden bu toprakları savunacaklardır" diye belirtti.
 
Tehditlere karşı uluslararası güçlerin sessizliklerini koruduklarını ifade eden Yusif, "Uluslararası güçler Kuzey ve Doğu Suriye'de işgal tehditlerine kariı duruşlarını ortaya koymalıdırlar" dedi.
 
GIRKÊ LIGÊ
 
Erdoğan'ın Kuzey Suriye'ye yönelik tehditleri sonrası Qamişlo Kantonu'na bağlı Girkê Legê ilçesinde yüzlerce kişi alanlara çıkarak tehditlere tepki gösterdi.
 
Girkê Legê Şehit Xebat Meydanı'nda başlayan yürüyüşte "Yeni Osmanlı'ya hayır", "Yaşasın halkların birliği" ve "Uluslararası sessizliği kınıyoruz" yazılı pankartlar taşındı. Kentin ana caddelerinde devam eden yürüyüş, Azadî Meydanı'na gelindiğinde mitinge dönüştü. Burada kitle sloganlarla YPG-YPJ savaşçılarının direnişini selamladı.
 
Mitingde Girkê Legê İlçe Meclisi adına yazılan açıklama yapıldı. Açıklama metni Girkê Legê İlçe Meclisi Yönetimi Üyesi Mihemed Cemil tarafından okundu.
 
Kuzey Suriye halklarının, Erdoğan'ın saldırıları ve tehditleri karşısında duracağının belirtildiği açıklamada, "Erdoğan'ın tehditleri yanlıştır ve çağın devrimini yürüten halkımız nezdinde hiçbir kıymeti yoktur. Biz, sivil ve askeri kurumlarımızı inşa ederek, demokratik projelerimizle dünya üzerindeki en karanlık gücü ortadan kaldırdık" denildi.
 
Açıklamanın devamında Kuzey Suriye halklarının Osmanlı işgalinin yeniden oluşmasına izin vermeyeceği belirtilerek, "Osmanlı'nın topraklarımızı işgal etmesine izin vermeyeceğiz. Binlerce şehit veren bir halk yılmayacaktır" ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamanın ardından konuşma yapan Kongreya Star Yönetimi Üyesi Esra Murad da "Halkımız 7 yıldır mücadele etmektedir. Erdoğan'ın tehditleri halkımızı etkilemeyecektir" dedi.
 
SERÊKANİYÊ
 
Serêkaniyê'de yaşayan halklar, Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Suriye'ye yönelik işgal tehdidi açıklamalarına karşı yürüdü. Serêkaniyê ve Zirganlı halklar ellerinde YPG-YPJ ile DSG bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarıyla Serêkaniyê Halk Evi önünde toplandı. Yürüyüşte "Türk devletinin Rojava'ya dönük işgal saldırılarını kınıyoruz", "Kürt halkı ve özgürlükçü halklar Erdoğan işgalciliğine hayır diyor" yazılı pankartlar taşındı.
 
Yürüyüş Şehitler Bulvarı'na kadar devam etti. Burada konuşma yapan Serêkaniyê Bölge Meclisi Eşbaşkanı Loqman Îso, "Tüm halklarla beraber bugün ve her zaman, Erdoğan'ın saldırılarına karşı hazırız. Her zaman direneceğiz" dedi.
 
Bu tür işgal tehditleriyle iradelerinin kırılamayacağını ve topraklarından çıkmayacaklarını söyleyen Îso, sonuna kadar direneceklerini, boyun eğmeyeceklerini belirtti.
 
Konuşmanın ardından yürüyüş, "Bijî Berxwedana Rojava" ve "Dîsa Dîsa Berxwedan" sloganlarıyla sona erdi.
 
GRE SPİ
 
Girê Spî Kantonu'nda yüzlerce kişi, Erdoğan'ın tehdidi üzerine Kuzey ve Doğu Suriye genelinde yapılan seferberlik çağrısı kapsamında yürüyüş düzenledi.
 
Kent merkezinin güneyindeki El-Elem Bulvarı'nda başlayan yürüyüşte, "Suriye halkları tek ses Türkiye işgalciliğine hayır diyor" ve "Türkiye işgalciliğine karşı başkaldır" yazılı pankartlar taşındı.
 
Yürüyüş El-Îskan Mahallesi Bulvarı'na kadar devam etti. Burada Girê Spî Kanton Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Sabri Mustafa konuştu. Mustafa, birlik halinde Erdoğan'ın tehditlerine karşı duracaklarını, bölge halklarının başından beri beraber yaşadığını ve Erdoğan'ın bu birliği bozamayacağını söyledi.
 
Mustafa, DSG savaşçılarının DAİŞ çetelerinin elindeki son alanları da kurtarmaya başlamasıyla birlikte faşist Erdoğan'ın bölgeye dönük tehditlere başladığını, bununla çeteler üzerindeki baskıyı azaltmak istediğini de sözlerine ekledi.