25 Kasım 2024 Pazartesi

Kurtulan: 'İşkenceye sıfır tolerans' sözünün pratikte karşılığı yok

Tarsus Hapishanesi'ni idaresi ile görüşen HDP heyeti, hapishane önünde yaptığı açıklamada, "İşkenceye sıfır tolerans sözünün pratikte bir karşılığının olmadığını görüyoruz" denildi.
HDP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Adana Milletvekilleri Kemal Peköz ve Tülay Hatimoğulları, HDP Mersin İl ve Tarsus İlçe örgütleri yöneticileri, İHD ve HDK Mersin temsilcileri ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Derneği üyelerinden oluşan bir heyet, işkence iddiaları üzerine Tarsus Hapishanesi'ne giderek hapishane idaresi ile bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Görüşmenin ardından cezaevi önünde açıklama yapan Fatma Kurtulan, "Cezaevleri Türkiye'nin kanayan bir yarası olma durumuna koruyor. Tarsus Cezaevi de şu an Türkiye'de çok fazla hak ihlalin yaşandığı birkaç cezaevinden birisi. Buna dair ilgili bakana bir soru önergesi de verdik. Bize gelen iddialar çok farklı kanallar aracılığıyla ulaşıyor. Avukatlar, aileler, tahliye olanlar üzerinden bize ulaşan beyanlara göre Tarsus Cezaevi'nde sayımlar askeri nizamda yapılıyor ve buna karşı çıkanlar darp ediliyor. Darp edilenler ise doktora götürülmüyor, doktora götürülseler de rapor alınamıyor" diye belirtti.
 
Tarsus Hapishanesi'nde uzun süre bir hasta tutuklunun bulunduğunu ve hayatını kaybettiğini ifade eden Kurtulan, "Halime Gülsu uzun süre gözaltında kaldı, gözaltı boyunca ilaçları verilmedi, daha sonra cezaevine getirildiğinde raporları kaybedildi. Doktor o raporu göremediği için tedavi edemedi ve bu dayatma içerisinde yaşamını yitirdi" dedi.
 
Zeynep Turan'ın durumunu da hapishane idaresine ilettiklerini söyleyen Kurtulan, "Zeynep Turan'ın tek talebi koğuşa geçmekti. Ancak 29 gün hücrede tutuldu. İddiaya göre hücrede örgüt üyesi olduğunu kabul etmesi dayatıldı sonra çeşitli görüşmeler sonucu Zeynep koğuşa geçebildi" diye kaydetti.
 
Kurtulan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burada çocuk tutuklular var ve toplumun vicdanını yaralayan da Sisê Bingöl annenin de burada yatıyor olması. Onun da ayrıca bir işkenceye maruz kalması. Bunu da dile getirdik. Bunlar hiçbir şekilde cezaevi müdürü tarafından kabul görmedi. İşkenceye sıfır toleransla hareket ettiklerini iddia etseler de bize gelen duyumlar bunun tam tersidir. Biz buradaki durumu hem Meclis'in gündemine taşıma hem ilgili muhataplarla görüşme konusunda ısrarcı olacağız. Bir grup avukatımız yine içeriye girecek tek tek tutuklularla görüşecekler, tutukluların beyanlarını yeniden alacaklar.
 
"Bugün karşılaştığımız şey şuydu; cezaevi yönetiminde gördüğümüzü hükümette de görüyoruz. Her yerde, sokaklarda dahi işkencenin yapıldığını görüyoruz, tüm bunlara rağmen 'sıfır tolerans' demeleri de çok manidar. İşkenceye sıfır tolerans sözünün pratikte bir karşılığının olmadığını görüyoruz. İşkenceyi teşhir etmeye devam edeceğiz ve sorumluluğu olanların yargılanmaları için takipçi olacağız."