'Kürtçe ve diğer diller devlet politikasıyla yok ediliyor'
21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliklerde, Kürtçe ile birlikte diğer dillerin devlet politikasıyla yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekildi, yaşamın her alanında anadilinin kullanılması çağrısı yapıldı.
21 Şubat Dünya Anadili Günü nedeniyle birçok kentte değişik etkinlikler yapıldı. Kürtçe ve diğer dillerin devlet politikasıyla yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekilen etkinliklerde, anadilinin yaşamın her alanında kullanılması ve anadilinin kullanımı üzerindeki baskıların kaldırılması istendi.
TÜRKİYE'DE TEK DİL POLİTİKASI SEKTEYE UĞRAMADAN SÜRDÜRÜLÜYOR
KESK Amed Şubeler Platformu'nun Sonat Sokağı'nda yapmak istediği basın açıklamasını polis engelledi. Bunun üzerine platform üyeleri, açıklamayı Eğitim-Sen 1 No'lu Şubesi önünde yaptı. Polis ablukası altında yapılan açıklamada, "Zimanê me hebûna me ye" pankartı açılırken, sık sık alkış ve zılgıtlar eşliğinde "Be zîman jiyan nabe" ve "Ziname rumete meye" sloganları atıldı. Açıklama, Kürtçe'nin Dimilki lehçesi ve Türkçe dilinde okundu.
Türkiye'de ulus devletin inşası sürecinde oluşturulan tek dil politikasının sekteye uğramadan devam ettiğini belirten Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, "Kürtçe ve birçok farklı dil, devlet politikasıyla yok edilmekle karşı karşıyadır" dedi.
VAN'DA MÜZİK DİNLETİSİ
Dil Kültür Sanat ve Araştırma Derneği (DîSA-DER), Tiyatro Mencel salonunda 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle müzik dinletisi düzenledi. Aryen Kültür ve Sanat Derneği ve Meyman Kültür Merkezi'nin ortak çıktığı sahnede seyirciler Kürtçe ezgilere doydu.
Dengbêj Usif, Dengbêj Meryem, Meryem ve Dengbêj Miqeddes'in söylediği klamlar seyirci tarafından alkışlarla karşılandı.
İSTANBUL'DA BELGESEL GÖSTERİMİ
Kürt Araştırmaları Derneği, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Mezopotamya Sinema ortaklığında İstanbul Şişli'de bulunan Yapım 13'de "Her Mal dibistanek" (Her Ev Okuldur) adlı belgesel film gösterimi düzenledi.
Film gösteriminden önce MKM sanatçılarından Çiya Şenses ve Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Leman Elmas, dil üzerindeki politikalara dikkat çekerek, Türkiye'deki bütün dillere anadil eğitim haklarının verilmesi gerektiğini vurguladı.
'ANADİLDE EĞİTİM MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. "Anadilde eğitim mücadelemiz engellenemez" yazılı pankart açan kitle, Kürtçe, Türkçe, Arapça, İngilizce ve İspanyolca "Dilsiz Yaşam olmaz" yazılı dövizler taşıdı.
Açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç, "Türkiye'de birçok kadim dil için anadilde eğitim yasak. Bu yaşadığımızı hukuksuz ve adaletsiz düzenin önemli bir göstergesi. Anadilde eğitim mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.
HDP: TÜM DİLLER ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINMALI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP'li milletvekilleri Dersim Dağ, Meral Danış Beştaş, Tülay Hatimoğulları, Serpil Kemalbay, Kemal Bülbül, Zeynel Özen, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Garo Paylan, Mehmet Rüştü Tiryaki, Kemal Peköz, Mahmut Toğrul katıldı. Milletvekilleri farklı dillerde yazılan" Dil yaşamdır" dövizlerini taşıdı.
Türkiye'deki farklı dillerin asimilasyon kıskacında olduğunu belirten Dersim Dağ, "Türkiye'de yaşayan tüm diller anayasal güvence altına alınmalıdır" dedi.
'ÇAWANİ BAŞ Î' DİYE BAŞLAYAN KONUŞMALARIN DEVAMI TÜRKÇE OLUYOR!
MED-DER tarafından Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No'lu Şube'de panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Cevahir Sadak'ın yaptığı panelde Nesrin Şanlı, Şerefxan Ciziri ile Resul Geyik konuşmacı olarak katıldı. Panele Kürtçe eğitim veren öğretmenlerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Akademisyen Resul Geyik, Kürtler arası Kürtçe konuşmanın az olmasını eleştirerek, "Kürtlerin 'çawanî baş î' diye başladıkları konuşmalarının devamı Türkçe oluyor" dedi.
AMED'DE ÇOCUK ETKİNLİĞİ
Amed'de Önce Çocuklar Derneği ile Mezopotamya Müzik (MA) Grubu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Diclekent'teki dernek binasında çocuklara yönelik etkinlik düzenledi. "Roja zimané dayiké ya navneteweyî pîroz be" pankartının açıldığı etkinliğe Kürt Dil ve Kültür Ağı Eşbaşkanları ve üyeleri, birçok aile ve çocukları katıldı.
Etkinlikte ilk olarak MA Müzik Grubu'ndan Xoşyar Pêşeng Kürt yazar ve şairlerden Celadet Ali Bedirxan, Osman Sebrî, Seydayê Tîrêj'in yazdığı şiirleri okudu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kürt Dil ve Kültür Ağı Eşbaşkanı Cevahir Sadak Düzgün, hayatın her alanında ailelerin çocuklarla Kürtçe konuşması gerektiğini söyledi. Ma Music Akademisi Koordinatörü Şêrko Kanîwar da "Dilin devam etmesi için haftada bir günde olsa teknolojiden uzak çocuklarımıza Kürtçe şarkı, şiir dinletmek ve söylemek gerekiyor" dedi.