12 Mayıs 2024 Pazar

Kürt siyasetçi Osman Erdal sınırdışı edildi

İsviçre devleti, önceki akşam geç saatlerde Kürt siyasetçi Osman Erdal'ın iltica talebini reddederek Güney Afrika'ya iade etti.
İsviçre devleti Kürt mültecileri sınırdışı etmeye devam ediyor. Zürih Havaalanında kurduğu iltica kampıyla mültecileri burada zorla tutan İsviçre devleti mültecilerin iltica taleplerini de sınırdışı ederek geri çeviriyor.
 
Önceki akşam geç saatlerde Kürt siyasetçi Osman Erdal'da Güney Afrika'ya iade edildi. Türkiye'deki basında yayınlanan haberlerde "Kırmızı bültenle aranıyordu. Zürih havaalanında iltica etmeyi bekliyor" şeklinde haberlerin ardından Erdal'ın iadesi tartışma yarattı. İsviçre devleti bu kararı ile Erdal'ın başına gelecek her türlü olumsuz gelişmenin altına imzasını atmış olacak. Diyarbakırlı Kürt öğretmen Ramazan Turan da geçen hafta Brezilya'ya iade edilmişti.
 
Konuya ilişkin ETHA'ya bilgi veren Kürt mültecilerin avukatı Nesrin Ulu, sürecin takipçisi olduklarını açıkladı. Kürt siyasetçi Osman Erdal'ın iadesinim durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yaptıklarını belirten Ulu, ayrıca Birleşmiş Milletlere de başvuru yapmaya hazırlandıklarını söyledi. Zürih Havaalanında halen aralarında gazeteci Mustafa Mamay'ın da bulunduğu Kürt mültecilerin iade kararlarının durdurularak İsviçre'ye iltica taleplerinin kabul edilmesini bekliyor.