16 Nisan 2024 Salı

Kürkçüler Hapishanesi'ndeki hak ihlalleri Meclis gündemine taşındı

Tutsaklara yönelik hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'ne ilişkin HDP Milletvekili Kaçmaz, konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'nde tutulan biri hasta dört tutsağın maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanlığı'nın derhal yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Kaçmaz, "Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün 01/10/2021 tarihli verilerine göre; Türkiye'de 259 kapalı ceza infaz kurumu, 83 müstakil açık ceza infaz kurumu,4 çocuk eğitim evi, 10 kadın kapalı, 6 kadın açık, 7 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 369 ceza infaz kurumu bulunmaktadır. Söz konusu cezaevlerinde sürekli hak ihlalleri yaşandığı ve cezaevi idarelerince mahpuslara yönelik sistematik bir şekilde işkence ve kötü muamele yapıldığı yönündeki anlatımlar toplum tarafından endişe ile takip edilmektedir. Cezaevlerinde yaşanan sorunlar, hükümlü ve tutukluların yaşadıkları hak ihlalleri, iktidarın siyasi tercihlerinin bir sonucu olduğu ortadadır" dedi. 

Hak ihlallerinin yaşandığı hapishanelerden birisinin de Kürkçüler F Tipi Hapishanesi olduğuna işaret eden Kaçmaz, "Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan 1'i hasta 4 tutuklu, gardiyanlar tarafından darp edilmişlerdir. Deniz Özdemir, Mehmet Zahit Şahin ile soyadı öğrenilemeyen Mustafa ve Şiyar isimli 4 tutuklunun zorla A bloktan C bloğa götürülmek istendiği, sevk gerekçesini soran tutukluların darp edildiği, darp edilenler arasında olan Şahin'in, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde olduğu, ileri derecede bel fıtığı, bronşit ve astım hastalığı olduğu öğrenilmiştir" ifadelerini kullandı. 

Kaçmaz, derhal şu soruların yanıtlanmasını istedi: 
"Türkiye cezaevlerinde yaşanan baskı ve zulmün giderek artmasının izahı nedir?
Cezaevlerinde artan baskılara ilişkin Bakanlığınızın herhangi bir talimatı var mıdır?
Türkiye cezaevlerinde kaç hasta tutuklu vardır?
Cezaevi personelleri tarafından tutukluların darp edildiklerinden haberdar mısınız?"