22 Aralık 2024 Pazar

'Koronadan korunmak için eve kapanmak aile içi şiddeti artırabilir'

Koronavirüs nedeniyle birçok ülkede uygulanan karantinanın kadınlara yönelik şiddeti artıracağı kaygısı artıyor. ABD'de çok sayıda kadın, şiddet danışma hattını arayarak, erkeklerin fiziki ve psikolojik şiddet uyguladığını bildirdi. Avusturya'da da şiddete hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyeceği açıklanırken, gerekirse evden uzaklaştırma kararı uygulanacak.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle onlarca ülkede karantina ilan edildi. İnsanlar evlerine kapandı. Bu durumun yarattığı önemli bir sorun da kadınlara yönelen şiddet.

Sputnik'te yer alan bir haber bu durumu özetliyor. Habere göre, ABD'deki Ulusal Aile İçi Şiddet Danışma Hattı'nı arayan kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Bazı kadınlar, fiziksel veya psikolojik şiddet uygulayan kişilerin, Kovid-19 salgınını, kendilerini aile ve arkadaş çevresinden daha da soyutlamak için bir araç olarak kullandığını söylüyor.

Time'da yayınlanan "Dünya kentleri eve kapanırken aile içi şiddet kurbanları çıkış yolu arıyor" başlıklı yazıya göre 15 bine yakın kişinin yeni tip corona virüsüne yakalandığı ülkedeki danışma hattını arayan bir kadının şu sözleri hemcinslerinin kaygısını özetler nitelikte: 

"Kocam benim evi terk etmeme izin vermiyor. Grip belirtileri var onda. Covid-19'a yakalanmış olma ihtimaline karşı başkalarına bulaştırmayayım diye evde kalmamı istediğini söylüyor. Ama ben, onun beni izole etmek istediğini düşünüyorum. Öksürdüğüm takdirde hastane odasında tek başıma ölebileceğimi söylüyor, evden atmakla tehdit ediyor. Çıkarsam eve dönemem diye korkuyorum."

'KADINLAR TEHDİT ALTINDA'
Danışma hattının yöneticisi Katie Ray-Jones, "Bazı durumlarda da 'Seni evden atarım sokakta virüs kaparsın' diye tehdit ediliyor kadınlar. Parasız bırakılanları, ilaç alması engellenenleri bile duyuyoruz" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre yerküredeki üç kadından biri fiziksel veya cinsel istismara maruz kalıyor. Doğal afet, savaş ve salgın gibi kriz dönemlerinde cinsiyete dayalı şiddet görme riski artıyor.

Koronavirüsünün çıkış noktası Çin'deki veriler, şubat ayında yerel polis teşkilatlarına bildirilen aile içi şiddet vakalarının üçe katlandığına işaret ediyor. Konunun uzmanlarına göre bu virüs yayılmasın diye 'kilit altında' olmanın bir sonucu.

Yazıda, ayrıca, aile içi şiddet gören kadınların, Kovid-19 nedeniyle 'eve kapanma'larının kendilerine şiddet uygulayanlarla, istismarcılarıyla baş başa kalmaları, insanlardan ve onlara yardım edecek birimlerden uzaklaştırmak anlamına geldiğine dikkat çekiliyor.

EVE KAPANMA ŞİDDETİ ARTIRIYOR
BM Kadın Birimi Genel Müdür Vekili Anita Bhatia, "İnsanları virüsten korurken mecburen kullandığımız yöntem aile içi şiddet kurbanlarında olumsuz etkileri olabiliyor" diyerek sosyal yaşamdan uzak durmanın, eve kapanmanın şiddet uygulayanlara 'doz artırmak' için, daha fazla şiddet uygulamak için fırsat sunduğunu bildiğini söylüyor.  

Bu süreçlerde kadınlara destek olmanın zorlaştığını vurgulayan Ray-Jones, salgın nedeniyle ekonomide beklenen 'daralma'nın çok sayıda kadının aile içi şiddete uğramalarına rağmen ilişkilerini bitirmelerinin önünde engel olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: "Sizi döven istismar eden bir partneri bırakmanın yolu gizlice para biriktirmekten geçer ancak böyle dönemlerde para biriktirmek değil kazanmak bile çok zorlaşıyor."

Ray-Jones, bu süreçte kadınlara destek vermek için yeni stratejiler geliştirdiklerini sanal ortamda haberleşmenin önemine dikkat çekiyor.

Bhatia ise hükümetlere aile içi şiddet konusunda somut adımlar atmaları bu süreçte kadınları korumaları için çağrı yapıyor.

'KARANTİNADA EVDEN UZAKLAŞTIRMA UYGULANACAK'
Avusturya'da Adalet Bakanı Alma Zadic ve Kadın ve Entegrasyon Bakanı Susanne Raab virüsün yayılmasını önlemek için ilan edilen karantina ya da sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle oluşabilecek her türlü aile içi şiddete kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Raab, "Şu anki kriz aile içi şiddete açık mektup olarak görülemez. Kadın ve çocuklara şiddet uygulayanlara karşı en sert şekilde müdahalede bulunacağız" dedi.   

Yeni önlemler kapsamında yardım hatlarının 24 saat şiddet mağdurlarına hizmet vereceğini aktaran Raab, online olarak da mağdurların her türlü yardım ve desteğe ulaşabileceğini aktardı. Raab, süpermarketler gibi şu an açık olan işletmelere bilgilendirme broşürleri dağıtılacağını, şiddet mağduru kadınlara hizmet veren sosyal hizmet evlerinin kapasitesinin artırılacağını söyledi.

Adalet Bakanı Alma Zadic de kadın ve çocukların her koşulda korunacağını, karantina şartlarında dahi şiddete maruz kalanların haklarının güvence altında olduğunu dile getirdi. Zadic, virüs nedeniyle alınan kararlara uyumlu yeni bir "özel yasanın" meclisten geçirilmesini hedeflediklerini belirtti.

Kovid-19'la mücadele kapsamında mahkemelerin sınırlı oranda faaliyet göstermesine rağmen şiddet uygulayanlara karşı hakim ve savcıların görevlerinin başında olacağını aktaran Zadic, giriş yasağı, evden uzaklaştırma gibi önlemlerin karantina koşullarına rağmen uygulanacağını sözlerine ekledi.