23 Nisan 2024 Salı

Köpeğe cinsel saldırıda bulunan faile delillere rağmen ödül gibi ceza

Köpeğe yönelik cinsel saldırıda bulunan faile delillere rağmen ödül gibi ceza verildi. Karara karşı çıkan hayvan hakkı örgütleri, hayvana yönelik her türlü şiddeti uygulayanlara alt sınırdan değil üst sınırdan bir ceza verilmesini istedi. 

Bartın'ın Kayadibi Çavuş köyünde 25 Temmuz 2021 günü bir köpeğe cinsel saldırıda bulunan fail şikayet üzerine gözaltına alınarak tutuklandı. Ancak 7 gün tutuklu kaldıktan sonra ev hapsi kararı ile yargılanmaya devam eden failin, Aralık ayındaki ilk duruşmada, ev hapsi kararı da kaldırıldı.

Kanıt olarak sunulan videoyu çeken ve bağırma seslerini duyan kişilerin, M.D'nin cinsel organını dışarıda ve hayvanın üzerinde gördüklerine dair ifadelerine dayanılarak hazırlanan iddianamede, savcı failin cezalandırılmasını talep etti. Şubat ayındaki ikinci duruşmada, barolar ve demokratik kitle örgütleri davaya katılma talebinde bulundu ancak doğrudan zarar görmedikleri için reddedildi.

Davanın bugün 4. duruşması görüldü. Sanığa 3 yıla kadar hapis cezası ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası verilebilecekken yalnızca 1 yıl 9 ay ve 4 bin TL adli para cezası verildi. Sanığın cinsel saldırıda bulunduğu kamera kayıtları ve tanıklar uyarınca sabit olmasına karşılık verilen bu cezaya hayvan hakkı örgütleri karşı çıktı. 

Duruşma sonrası açıklama yapan Bartın Yaşamak Hakkım Platformu, Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, BurHak Çalışma Merkezi, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği, Hayvanlara Adalet Derneği, Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Merkezi "Her ne kadar suçtan zarar gördüğümüz mahkeme tarafından kabul edilmese de, her davada, hayvanların birer nesne olmadığını, bizler gibi hissedebilen, bilinç sahibi canlılar olduklarını, en temel haklarının korunması gerektiğini vurgulamaya, bu suçlardan tüm toplumun zarar gördüğünü anlatmaya ısrarla devam edeceğiz" dedi. 

Faillerin indirimsiz, ertelemesiz, caydırıcı cezalar alması dile getirilen açıklamada, "Hayvana yönelik cinsel istismar ve şiddet fiillerine hapis cezası verilebilmesi için, cezanın alt sınırı 3 yıl olarak belirlenmelidir. Bu dava vesilesi ile, 'Hayvana tecavüze, şiddete hapis cezası geliyor' diyerek yasanın reklamını yapanlara karşı da, hayvanları mal olarak gören zihniyete karşı da; hayvanlar için adalet sağlanana dek mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Çünkü insan üstünlüğüne dayanan, erkek egemen bir adalet değil, gerçek adalet istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.