18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kongre Star: Komploya karşı alanlarda olacağız

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun 20. yılında Kongre Star Yönetimi, "Saldırılar topyekün olduğu için direniş, eylem ve mücadele de topyekün olmalı" şiarıyla alanlarda olacaklarını açıkladılar.
Kongre Star, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komployu protesto etmek ve tecride karşı 92 gündür Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevi direnişlerine destek amaçlı Kuzey ve Doğu Suriye'nin 4 merkezinde miting düzenlendi.
 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Kobanê, Şehba ve Halep'in Şêxmeqsûd kentrlerinde bir araya gelen Kongre Star üyelerinin yanı sıra PYD, JAS, TEV-DEM, Suriye Kadın Meclisi, Mahalle Meclisleri, Komün eşbaşkanları da mitinglerde yerlerini aldı.
 
"Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, demokratik ulusu inşa edelim" sloganıyla düzenlenen mitingler için Qamişlo Kantonu'nda kadınlar Heysem Kuço stadında, Fırat Bölgesi'ndeki kadınlar Kobanê'deki 19 Temmuz parkında, Halep'in Şêxmeqsûd mahallesindeki kadınlar Önderlik bulvarında, Efrîn ve Şehbalı kadınlar ise Ehdas ilçesinde bir araya geldi.
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Leyla Güven posterlerinin taşındığı mitingde, "Leyla'nın Duruşu Şeladizê Ruhuyla Komployu Yıkalım", "İmralı Sistemini Yıkalım, Önder Apo ile Özgür Yaşayalım" yazılı pankartlar açıldı.
 
Fırat Bölgesi'nde merkezi yapılan miting Kobanê'de gerçekleştirildi. Kobanê'deki basın açıklamasının Kürtçesi Kongre Star Kobanê Yönetimi Üyesi Mizgîn Xelîl, Arapçası ise Kongre Star Girê Spî Yönetimi Üyesi Ibtîsama El-Casim tarafından okundu. Qamişlo'daki açıklama Kürtçe ve Arapça olarak Kongre Star Koordinasyonu Üyesi Daliya Henan tarafından okundu.
 
Şehba'daki açıklamanın Arapçasını Özgür Kadın Birliği Koordinasyonu Üyesi Rîhab Cibo, Kürtçesini ise KPC-D Üyesi Zaxo Hisên okudu.
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun 20'nci yılına ilişkin açıklamada, "Saldırılar topyekün olduğu için direniş, eylem ve mücadele de topyekün olmalı" şiarıyla 7 ile 15 Şubat tarihleri arasında Kuzey ve Doğu Suriye'de eylem kararı alındığı duyuruldu. Uluslararası komplonun kınandığı açıklamada, "Güneşimizi Karartamazsınız" eylemlerinde şehit düşenler de anıldı.
 
Öcalan'a yönelik uluslararası komploda bölgesel güçlerin yanı sıra ABD'nin başat rol oynadığı İsrail, Yunanistan ve Rusya gibi güçlerin de komploda yerlerini aldıklarının hatırlatıldığı açıklamada, komplonun İmralı Adası'nda ağırlaştırılmış tecrit ile 20 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettirildiği vurgulandı.
 
"Önder Öcalan şahsında 20 yıldır Kürt halkı, kadınları, gençleri, Ortadoğu halkları ve özgür insan iradesine tecrit uygulanıyor" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bölgenin gerici ve statükocu güçleri Önderliğimiz şahsında biz kadınlar, halklar ve özgür insandan intikam almak istediler. Önderliğimize yönelik komplo ile halkımızın mücadelesini kesintiye uğratmak istediler. Fakat Önderliğimizin 20 yıldır İmralı'da vermiş olduğu mücadele komplocuların tüm planlarını boşa çıkardı. Önderliğimiz geliştirdiği demokratik, ekolojik ve kadın cinsiyet özgürlükçü paradigma ile komploculara hesap sordu."
 
Ortadoğu halklarının başına bela edilen IŞİD'in komplonun devamı olduğu belirtilen açıklamada, "Ancak kadınlar öncülüğünde IŞİD'e karşı verilen mücadele ve kazanılan zaferler, komploculara en ağır darbe oldu. Yine kadın devrimi olarak tarihe mührünü vuran Rojava devrimi komploculara verilen en büyük yanıt oldu" denildi.
 
Açıklamada, bölgede yaşanan savaşın üçüncü dünya savaşı olarak tanımlandığı ve bu savaşta egemen sistem için Öcalan'ın fikirlerinin tehdit olarak görüldüğünden 2016 yılından beri Öcalan'ın dünya ile bağlantısının kesilmeye çalışıldığı vurgulandı. Açıklamada, CPT, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve uluslararası kurumların söz konusu tecrit karşısındaki sessizliği de eleştirilerek, "Bu durum da söz konusu kurumların mevcut sermayeci sistemin örgütlü kurumlarından başka bir şey olmadıklarını bir kez daha göstermiştir" ifadelerine yer verildi.
 
Tecrit karşısında "İmralı sistemini parçalayalım, Önder Apo ile özgür yaşayalım" şiarında vurgulandığı gibi tek çözümün tecridin kırılması parçalanması olduğu belirtilerek, bu kapsamda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in başlatmış olduğu eylemin tarihi olduğu vurgulandı.
 
Açıklamanın sonunda ise Kuzey ve Doğu Suriye kadınları olarak 7 ile 15 Şubat arasında devam edecek olan eylemlerine ilişkin şu ifadelere yer verildi: "Bu dönemki perspektifimiz, 'Saldırılar topyekün olduğu için direniş, eylem ve mücadele de topyekün olmalı' olacaktır. Bunun için 'Özgür önderliği, özgür ülkeyi, özgür halkı ve özgür geleceği yaratalım' şiarıyla her dakikamızı mücadeleyle doldurmamız gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Kongreya Star olarak bir kez daha komplocu güçleri kınıyor, kahraman şehitlerimizi anıyor; başta kadınlar olmak üzere tüm halkımıza ve dostlarımıza tecride karşı mücadeleyi yükseltme ve 15 Şubat komplosunu kınama eylemlerine katılma çağrısında bulunuyoruz" diye belirtildi.