29 Mart 2024 Cuma

Komala: Rejim halkı manipüle etmek istiyor

İran Genel Başsavcısı Muntezri, İrşad devriyelerinin lağvedildiğini iddia etti. Komala ise rejimin bu iddiayla halkı manipüle etmeye çalıştığını kaydetti.

Jîna Mahsa Amini'nin işkencede katledilmesinin ardından İran ve Rojhilat'ta başlayan halk ayaklanması 12'nci haftasında devam ediyor. Amini'nin katledilmesinin ardından sokaklara dökülen milyonlar, faşist molla rejimini devirme kararlılığında.

Rojhilat'a bağlı İlam eyaletine bağlı Abdanan kentinde, mahkeme önünde bir araya gelen tutsakların aileleri, tutuklananların serbest bırakılmasını istedi. Faşist molla rejiminin polisinin saldırısına rağmen eylem devam etti.

Kadın öğrenciler de Sine'de "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla eylem yaptı. Seqiz'de de gençler, ateş yakarak birçok yolu trafiğe kapattı. Qurweş şehrinde sessiz yürüyüş düzenlenirken, Tahran'da şoförler grev eylemini sürdürdü.

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cehfer Muntezri, Jîna Mahsa Amini'yi katleden ve ahlak polisi olarak adlandırılan İrşad devriyelerinin görevi durdurulduğu yönünde açıklama yaptı. Muntezri'nin "Ahlak polisinin yargı ile hiçbir ilişkisi yoktur. Aynı yerde kuruldu ve aynı yerde kapatılma kararı verilmiştir" ifadesi İrşad devriyelerinin lağvedildiği şeklinde yorumlandı. Muntezri ayrıca, başörtüsü zorunluluğunun da İran hükümetinin üst kademelerinde tartışmaya açıldığını aktardı.

ETHA'ya konuşan İran Kürdistan Komala Partisi, bu durumun İran rejiminin ülke çapında devam eden eylemleri manipüle etmek için ortaya koyduğu bir senaryo olduğunu söyledi. Halkın hedefinin İrşad devriyelerini bitirmek değil, İran'daki molla rejimini değiştirmek olduğunu kaydeden Komala, "İslami Cumhuriyet rejimi ne zaman kendini kritik bir durumda bulsa hilelerle kurtulmaya çalışıyor ama insanlar hala sokaklarda ve bugün de İran'ın tamamında süregelen bir grev dalgası var. İran Başsavcılığı İrşad devriyelerinin kaldırıldığını iddia ediyor ama gerçekte başka bir şey oluyor ve sadece rejime ait medyanın bir yalanı. Artık İrşad devriyeleri ayaklanmadaki halk için bir mesele değil, halk rejimi değiştirmeyi ve Hamaney'i devirmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı.