17 Mayıs 2024 Cuma

Kolombiya'da halk sokakta

Kolombiya'da muhalefet, işçi örgütleri ve öğrenci grupları, hükümetin ulusal kalkınma planına karşı genel greve çıktı. Convencion kentinde eski FARC gerillası jandarma tarafından katledildi.
Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da aralarında işçi, öğrenci sendikalarının olduğu 180 örgütün çağrısıyla Duque hükümetin ulusal kalkınma planına karşı genel greve gitti.
 
Grev çerçevesinde ülkenin başkenti Bogota ile Medellin, Cali, Cartagena, Barranquilla gibi büyükşehirlerde protesto yürüyüşleri düzenlendi. Bogota'da sendikalar, öğrenci grupları ve yerli topluluklardan oluşan eylemciler, farklı bölgelerden harekete geçerek kentin tarihi merkezindeki Bolivar Meydanı'na yürüdü.
 
Meydanda genel olarak sakin bir havada geçen ve örgüt temsilcilerinin konuşmalar yaptığı mitingin ardından polis saldırısı nedeniyle çatışma çıktı. 4'ü gazeteci 9 kişi yaralandı.
 
ESKİ GERİLLALAR KATLEDİLİYOR
 
Ülkede uzun süredir devam eden toplum liderlerine ve eski FARC gerillalarına yönelik suikastlerde genel grevin gündemiydi. Norte de Santander'e bağlı Convencion köyünde eski FARC gerillası Dimar Torres jandarma tarafından gözaltına alındığını ve ardından ölü bulundu. Köy halkı jandarma merkezinde Torres'in cesetini bulduğunu açıkladı. Kolombiya meclisinde konuşan siyasi parti FARC yöneticisi Carlos Lozado ise köy halkın paylaştığı resimleri gündemleştirdi ve eski gerilaların ölümlerin arttığını ve yeterince güvenlik önlemleri alınmadığını ifade etti.