18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kolombiya'da 10 FARC gerillası hayatını kaybetti

Kolombiya ordusu, barış anlaşmasına katılmayan FARC gerillalarına Caqueta'da yaptığı operasyonda aralarında 40 yıldır mücadele içerisinde yer alan komutan Rodigo Cadete'nin de olduğu 10 gerilla hayatını kaybetti.
Kolombiya ordusu, barış anlaşmasına katılmayan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarına Caqueta'da operasyon düzenledi. Operasyonda 10 gerillanın hayatını kaybetti.
 
Hayatını kaybeden gerillalardan biri 40 yıldır mücade içerisinde yer alan Rodigo Cadete.
 
Savunma Bakanlığın'nın açıklamasına göre, bazı gerillalar sağ olarak yakalandı, bölgedeki çatışmaların ise sürdüğü bildirildi.
 
Gerilla komutanı Cadete, barış müzakerelerine de katılmış, ancak anlaşmayı yeterli görmeyerek reddetmişti.
 
Devletin düzenlediği operasyonların yanı sıra, silah ve uyuşturucu çeteleri de yıllardır FARC'ın elinde olan alanları almak için silah bırakmayan gerilla birliklerine saldırıyor. Çok sayıda gerilla da bu saldırılarla hayatını kaybetti.
 
Birleşmiş Milletler'in (BM) raporuna göre, son operasyon hariç, anlaşmadan bu yana 85 FARC'lı öldürüldü. BM, silah bırakmayı kabul eden gerillaların da korunmadığı görüşünde.
 
FARC ve Kolombiya Hükümeti arasında yarım asırı aşkındır süren çatışmalarda 260 bin kişi hayatını kaybetti, 45 bin kişi ise kaybedildi.
 
Küba'da 4 yıl süren barış müzakereler sonucu, 2016 yılında anlaşmaya varıldı. FARC siyasi parti olarak, "Devrimci Alternatif Ortak Güç" adını aldı. Bazı liderleri parlamentoya girdi. Dönemin devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Nobel Barış Ödülü aldı.
 
Santos'tan sonra Devlet Başkanlığı görevini üstlenen sağcı Ivan Duque ise FARC ile imzalanan barış anlaşmasında değişikliğe gidileceğini duyurmuştu.
 
Duque barışa karşı çıkan eski devlet başkanlarından Alvaro Uribe'nin çizgisini izlemekle eleştiriliyor.
 
Uribe savaş süresince, gerillalara karşı suç örgütleriyle işbirliği yapmıştı.