28 Mart 2024 Perşembe

Köln'de kadın tutsaklar için eylem

Dayanışma'nın Sesi, Köln'de düzenlenen adalet nöbetinin 89. gününü tutsak kadınlar için düzenledi. Eylemde, Hamide Akbayır için imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Dayanışmanın Sesi Derneği (Stimmen der Solidaritat), Almanya'nın Köln kentinde adalet nöbetlerinin 89. gününü tutsak kadınlara atfetti.

Yapılan açıklamada 2016 Kasım'da tutuklanan HDP eski  Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ başta olmak üzere tutuklanan birçok kadın tutsak ve gazetecilerin durumlarına dikkat çekildi.

'KADIN TUTSAKLARI YALNIZ BIRAKMAYALIM'
İran'da bulunan Evin Hapishanesinde Nahid  Taghavi'nın kızı Mariam Claren, annesinin 14 aydır tutsak olduğunu ve 10 yıl hapis cezası aldığını aktardı. Taghavi, "Ağır hasta olmasına rağmen uzun süre tek kişilik hücrede tutuldu ama annemin yanı sıra çok sayıda kadın tutsak işkence cinsel saldırıya ve işkenceye maruz kalıyor.  Yeni Alman hükümeti İran'da siyasi tutsaklar için adım atacağız diyor. Onları bu adımı atmaya çağırıyorum. İran'da faşist rejim altında kadın tutsakları yalnız bırakmayalım" diye konuştu.

Ardından konuşma yapan SPD ve Kinderhilfe Mesopotamien sözcüsü Berit Kranz, tutsak Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı Gülten Kışanak'ı anlattı. Kranz, "Köln'de Mezopotamya Çocuklar Yardımlaşma Derneği olarak topladığımız eşyaları ve paraları Diyarbakır Belediyesine teslim etmiştik. Gülten Başkan kadınlar ve çocuklar için yaptığı çalışması ve mücadelesi benim için örnektir. Gülten Kışanak'ı yanlız bırakmayacağız. Onun yanındayız ve tutsak kadınları yanlız bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

Açıklamada Ren-Westfalya eyalet milletvekilli ve eski Köln Belediye Meclis üyesi Hamide Akbayır'ında durumuna dikkat çekilen açıklamada, eylül ayında Elazığ'da gözaltına alınmasının ardından yurt dışı yasağı ile Almanya'ya geri dönemiyor. Dayanışma'nın Sesi dün Hozan Cane, Gönül Örs, Yüksel Wessling için sokaklarda olduğu gibi Hamide için sokakta olmaya devam edecek denildi ve Hamide için başlatılan imza kampanyasına yaygınlaştırması için çağrı yapıldı.