11 Mayıs 2024 Cumartesi

Kobanê Günü'nün yıl dönümünde işgal girişimine karşı yürüyüş

Rojava'nın Tırbespiye kentinde sokağa dökülen Rojavalılar, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.
1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle binlerce kişi Tirbespiyê'de buluştu. Rojava halkları, Türk devletinin Kobanê'ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi.
 
Yürüyüşte "Uluslararası güçlerin sessizliğini kabul etmiyoruz", "Efrin'in özgürleştirilmesi Suriye'de terörün bitmesidir" yazılı pankartlar açıldı.
 
Kongre Star önünde başlayan yürüyüşte kitle, sık sık "BijÎ berxwedana Qamişlo", "Katil Erdoğan", "Biji serok Apo" sloganları atıldı.
 
Tirbespiyê Meydanına ulaşan kitle Rojava ve Kuzey Suriye devriminde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.
 
Eylemde konuşan Kongre Star Dışilişkiler Diplomasi temsilcisi Asya Abdullah, "Öncelikle Kobanê direnişinde şehit düşen savaşçıları anıyor, anılarına bağlı kalacağımızı belirtiyoruz. Halklar Dünya Kobanê günü dolasıyla DAIŞ terörüne karşı dört yıl önce sokaklara çıktılar. Bugün halkların ayağa kalkmasıyla, yüzlerce şehidin tarihsel direnişiyle ortaya Kobanê direnişini çıkardı. DAIŞ çeteleri halkları birliğine saldırarak Kobanê'yi işgal etmek istedi. Halkımız çetelere Arin Mirkanlarla yanıt verdi. Binlerce savaşçının YPJ öncülüğünde ortaya koyduğu fedai direnişle Kobanê'de DAIŞ  çeteleri yerle bir edildi" diye belirtti.
 
AKP/Saray rejiminin DAİŞ'in Kuzey Suriye'de bitmesini engellemek için saldırılar gerçekleştirdiğini ifade eden Abdullah, "Bugün uluslararası güçler sessizlikleri ile bu saldırılara ortak oluyorlar. Saldırılar karşısında koalisyon güçleri tutumlarını netleştirmeliler. İşgalci Türk devleti ve Erdoğan'ın saldırılarını destekleyenleri kınıyoruz" diye kaydetti.
 
Bugüne kadar kadınlar, gençler olarak işgalcilere karşı nasıl direndiysek bugünden sonrada direneceklerini vurgulayan Abdullah, "Bütün halklar Rojava ve Kuzey Suriye halkları etrafında dayanışmayı büyütmeli, demokratik eylemleri büyütmeliler. Halkımız topraklarını savunan savaşçılarının yanında olmaya devam edecektir. Bugün işgalciler halkların devrimini boğmaya çalışıyor, tıpkı Kobanê de olduğu gibi bu saldırılara karşı durmaya devam edeceğiz" diye belirtti.
 
Eylem atılan sloganlar ve yapılan konuşmalar ile sona erdi.