6 Mayıs 2024 Pazartesi

KESK: Tanzim edilmiş enflasyon hayat pahalılığını gizleyemez

Açıklanan enflasyon rakamları ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın değerlendirmelerine ilişkin açıklama yapan KESK, "Başta kamu emekçileri olmak üzere ücreti ile yaşam mücadelesi veren tüm kesimleri hayat pahalılığını, işsizliği düşük göstermeyi hedefleyen manipülasyonlara itibar etmemeye, insanca yaşama yetecek bir ücret ve güvenceli bir çalışma için yan yana mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.
KESK Yürütme Kurulu, TÜİK tarafından dün açıklanan enflasyon verilerine ve Hazine ve Maliye Bakanının değerlendirmelerine ilişkin açıklama yaptı.
 
2018 yılının sonbahar aylarından itibaren tüm açıklığı ile ortaya çıkan ekonomik kriz ile birlikte artan hayat pahalılığı ve işsizlik milyonlarca emekçinin yaşamını alt üst etmeye devam ettiğini ifade eden KESK, hükümetin ise yaşanan hayata pahalılığına, işsizliğe kalıcı çözüm üretmek yerine yaklaşan seçimlere kadar tanzim satış mağazası açma, işsizlik fonunu yağlamama gibi geçici önlemlere başvurduğunu keydetti.
 
SEÇİMLERE ENDEKSLİ-TANZİM EDİLMİŞ ENFLASYON
 
Dün açıklamanan enflasyon rakamlarının ülkeyi tozpembe göstermeyi hedefleyen bu manipülasyon politikasının bir ürünü olduğuna dikkat çeten KESK, "Öncelikle enflasyon sepetinde yer alan başta gıda ve sağlık ürünleri olmak üzere tüm ürünlerin fiyatları artmaya devam ettiği koşullarda açıklanan TÜİK verileri her zaman olduğu gibi gerçeği yansıtmaktan uzaktır" diye belirtti.
 
Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından dün kameralar karşısına geçen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın gerçek hayat pahalılığını yansıtmayan TÜİK rakamlarından yola çıkarak enflasyonun beklentilerin altında gerçekleştiğini, enflasyonun gerilemeye devam edeceğini iddia etti.
 
Tanzim Satış Mağazalarının açıldığı dönemde söz konusu mağazaların enflasyon rakamlarını düşük göstermenin aracı olarak kullanacağı yönündeki kaygıların haklı çıktığını belirten KESK, "İlki 10 Şubat'ta İstanbul'da olmak üzere, bugüne kadar sadece büyük şehirlerde sınırlı sayıda açılan, üstelik kotalı satış yapılan Tanzim Satış Çadırlarının 82 milyonluk ülkenin gıda enflasyonunu düşürdüğünü iddia etmek halkın aklıyla dalga geçmektir. Kaldı ki dün açıklanan TÜİK verilerine göre gıda enflasyonun yıllık yüzde 29,25 oranı ile yıllık yüzde 19,67 olan genel enflasyonun yaklaşık 10 puan üzerindedir" dedi.
 
DAR GELİRLİLERİN ENFLASYONU ÇOK DAHA YÜKSEK
 
TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamlarının yaşanan gerçek enflasyonu perdelemeye yönelik olarak hazırlandığına dikkat çeken KESK, "Gelirinin önemli bir bölümünü gıda ürünlerine kira, elektrik, su, doğalgaz gibi temel tüketim maddelerine kalanını ise eğitim ve sağlığa ayırmak zorunda kalan dar gelirli milyonların yaşadığı enflasyon TÜİK'in resmi enflasyonun çok daha üstündedir" diye belirtti.
 
KESK açıklamasının devamında şunları belirtti:
"Özellikle geçtiğimiz yıl 34 bin TL olan ikinci dilim sınırının sadece  yüzde 17,6 artışla 40 bin TL'ye çıkarılması ile zaten adaletsiz olan gelir vergisi tarifesi daha da adaletsiz bir hale getirilmiştir. Dolayısıyla milyonlarca işçi ve kamu emekçisi bu yıl bir üst vergi dilimine daha erken girecektir. Ceplerinden çıkan gelir vergisi tutarı artarken ücretler-maaşlar azalacaktır.
 
"Buna göre başta gelir vergisi matrahından nerdeyse hiçbir indirim yapılmayan 399 sayılı KHK'ye tabi olarak çalışan sözleşmeli personel yılın üçüncü ayından, ortalama maaş alan kamu emekçileri yılın beşinci ayından, düşük maaş alanlar ise en geç yedinci aydan itibaren yüzde 20'lik ikinci vergi dilimine girecektir. Dolayısıyla enflasyon farkı ve maaş zammı daha ceplere girmeden vergiye gidecektir.
 
"Tüm bunlara rağmen dün açkılanan enflasyon rakamlarına ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yapılan ibretlik açıklama hem Saray'ın hem hükümetin hayat pahalılığını, işsizliği düşük göstermeyi hedefleyen manipülasyonlarını sürdüreceğini göstermektedir.
 
"KESK olarak, başta kamu emekçileri olmak üzere ücreti ile yaşam mücadelesi veren tüm kesimleri hayat pahalılığını, işsizliği olduğundan düşük göstermeyi hedefleyen manipülasyonlara itibar etmemeye, insanca yaşama yetecek bir ücret ve güvenceli bir çalışma için yan yana mücadele etmeye çağırıyoruz."