18 Nisan 2024 Perşembe

KESK İBB'de yaşanan hukuksuzlukları teşhir etti

Yeri geldiğinde seçimlerde faşizmle mücadele için tavır aldıklarını ancak seçimi kazanan kişiye asla biat etmeyeceklerini kaydeden KESK'li Koçak, asla biat eden bir örgüt olmadıklarını söyledi. İBB'de yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekilen eylemde, "Biz sarı sendikalara benzemeyiz" denildi.  

KESK'e bağlı Tümbel-Sen İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Ensari Korkmaz, islami politik gerici uygulamaları kurumda hayata geçirmeye çalışan İBB Satınalma Daire Başkanlığında "hoca" lakaplı Levazım ve Ayniyat Şube Müdürü Mehmet Çelik'le karşı karşıya gelmesinin ardından sürüldü. Bakırköy'de Levazım ve Ayniyat Müdürlüğünde çalışan Korkmaz, Anadolu Yakasında Yol Bakım Müdürlüğüne sürüldü.


 
KESK'LİLER POLİSE GERİ ADIM ATTIRDI
Yaşanan hukuksuzluğu, kişi kayırmalara, ayrımcılığa karşı KESK İstanbul Şubeler Platformu, İBB'nin karşısındaki Saraçhane Parkında açıklama yaptı. Eylem alanına gelen KESK üyeleri polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Kalkanlarla ablukaya alınan KESK'liler polisin saldırısına sloganlarla yanıt verdi. KESK'lilerin iradesi polise geri adım attırdı.

'EMEKÇİ DÜŞMANI İBB'
"Hak, hukuk, adalet", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Emekçi düşmanı İBB", "Anayasal hakkımız engellenemez", "Sürgünler bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı eylemde, "İBB yönetiminin uyguladığı sürgünler, hukuksuzluklar, mülakat ve kişi kayırmacılığı son bulsun" pankartı açıldı; "İBB'de kişi kayırmacılığı son bulsun", "İBB'de katılımcı, çoğulcu, demokrasi istiyoruz", "Sendika haktır engellenemez" dövizleri taşındı.

KOÇAK: ADALET DUYGUSUYLA HAYATINI YÜRÜTEBİLMESİDİR
Söz alan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayfer Koçak, yıllardır emekçiler olarak yan yana, omuz hizasında mücadele ettiklerini, hizmet ürettiklerini söyledi. Mücadele ettikleri kişinin hangi siyasi partiyi temsil ettiğine bakmaksızın emekçilere yönelik politikalara göre hareket ettiklerini belirten Koçak, "Toplumun bütün kesimlerine, rahatı, huzuru özgürlüğü ve demokrasi anlayışı içerisinde adalet duygusuyla hayatını yürütebilmesidir" dedi.

'İBB ŞUNU BİLSİN Kİ BİZ YANDAŞ SENDİKALARA BENZEMEYİZ'
"İBB'de şunu bilsin ki biz yandaş sendikalara benzemeyiz. Evet bu ülkede yandaş, sarı, turuncu sendikalar var. Ve bu sendikalar yan yana oldukları iktidarların yaptığı siyasetlerin emir erlerinden başka bir şeyler değillerdir. Onay almadıkça hiçbir çalışmayı yapmazlar. Örgütlenmeyi da yapmazlar. Bizi onlarla karıştırmasınlar" diyen Koçak, bir kurumda hangi siyasi partinin ideolojisine bakmadan emekçiden yana olmayan hiçbir şeye onay vermediklerini ve vermeyeceklerini kaydetti.

'SEÇİM TAVRIMIZ FAŞİZMDEN KURTULMAK İÇİNDİR, GELENE BİAT ETMEYİZ'
Yoksul halkın ve emekçilerin hakkını korumak için örgütlenmiş bir sendika olduklarını hatırlatan Koçak, "Bizler seçimler döneminde de bir tavır alırız. Aldığımız tavır asgari düzeyde de olsa demokrasinin yaratmış olduğu şartlarda emek mücadelesi verebilmek içindir. Faşizm şartlarından kurtulabilmek içindir. Ama biz seçim süreçlerinde koyduğumuz tavırla kim gelirse gelsin, nasıl gelirse gelsin ona biat edeceğiz anlamına gelmez. Biz biat eden bir örgüt değiliz, olmadık olmayacağız" ifadelerini kullandı.

'BİZ BU ÜLKENİN VİCDANIYIZ'
"Bu işyerlerine emekten gelen gücümüzle girdik, yasalarla girmedik evet .20 yıl boyunca yan yana gelerek, yoksul emekçilerin bir araya gelerek oluşturduk bu sendikaları, bu örgütleri" diyen Koçak, yasalarla tanınan hakları, yandaş ilişkilerle değil sokaklarda hakları elde ettikleri kaydetti. KESK'in yürüttüğü mücadelelere atıfta bulunan Koçak, "Bu ülkenin vicdanı olanlarız. Biz belediyelerde halkın demokratik şartlarda hakkını alabilmesini sağlayan örgütleri temsil ediyoruz. KESK'li Tüm Bel-Senli arkadaşlarımız bu bina içinde bu ülkede yaşayan insanların doğru, nitelikli hizmet alması için çalışıyor. Verdiğimiz mücadele de bunun içindir" dedi.

'BU SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Korkmaz'ın görev yerinde kalarak örgütlülüğü büyüteceğini vurgulayan Koçak, KESK'in örgütlüğü büyütmesinin halkların çıkarına olduğunu da ekledi. Koçak, "İBB yönetimini bir daha uyarıyoruz, KESK bu sürecin takipçisi olacak ve arkadaşımız görevde kalacak" dedi.

'ÇELİK'İN DİNCİ SOHBETLER YAPMASINI ENGELLEDİĞİMİZDEN KİN BESLEDİ'
Okun basın metninde ise Korkmaz'ın keyfi anlayışla hukuk ve uluslararası sözleşmeler hiçe alınarak sürüldüğü belirtildi. Akit TV programcısı Levazım ve Ayniyat Şube Müdürü Mehmet Çelik'in her pazartesi yoklama alarak, tüm personeli toplayarak yüksek sesle Kur'an okuması ve dinci sohbetler yapmasını engelledikleri için KESK'e kin beslediği belirtilen metinde, şu ifadeler yer aldı: "Bilinmelidir ki, mevcut haksız ve hukuksuz uygulamaların devam etmesi durumunda Fiili meşru mücadelemiz büyüyerek devam edecektir. Hukuka aykırı, keyfi uygulamadan derhal vazgeçilmelidir! Şube başkanımıza yönelik sürgün emekten, demokrasiden yana mücadele eden emekçilere gözdağı niteliğindedir. Tüm Bel Sen emekçiden, ezilenden yana bir mücadele örgütüdür. 33 yıllık mücadele geçmişimizde işverenin kimliğine, siyasi görüşüne, mensup olduğu partiye bakmaksızın yapılan hukuksuz uygulamalara karşı tavır aldık, boyun eğmedik her zaman emekçinin hakkını birlikte savunduk ve savunmaya devam edeceğiz! Hak talebinde bulunan emekçilerin sürgünü insanlık suçudur. Sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine vurulmak istenen bir darbedir, bu asla kabul edilemez! Hukuka aykırı yer değişikliği kararı derhal iptal edilmelidir!"

Eylem sloganlarla sona erdi.