25 Nisan 2024 Perşembe

KESK: Deprem tazminatından tüm emekçiler yararlanmalı

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, deprem bölgesindeki bazı ilçelerin deprem tazminatı uygulamasının dışında tutulduğuna dikkat çekerek, tüm depremzede kamu emekçilerinin tazminat alması gerektiğini savundu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkarılan deprem tazminatına ilişkin Eğitim Sen 1 Nolu Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu sekreteri Güneş Özel, Maraş merkezli depremlerden 11 ilin etkilendiğini, yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini, 700 binden fazla yapının ise yıkıldığını hatırlattı. Kamu emekçilerinin de bu depremde ağır bedeller ödediğini ifade eden Özel, "Yaşanan bu kayıplara rağmen kamu çalışanları hayatta kalan vatandaşların daha fazla mağdur olmaması için kendi yaralarını unutup canla başla mücadele ederek gerek deprem bölgelerinde gerek kamuda işlerinde çalışmışlardır" dedi. 

Siyasi iktidarın depremde de, deprem sonrası yaraların sarılmasında da sınıfta kaldığını vurgulayan Özel, aradan aylar geçmesine rağmen kamu emekçileriyle ilgili hiçbir çalışma yapılmadığını belirtti. Özel, şöyle devam etti: "Ancak seçim haftası 'kamu çalışanlarının oyunu nasıl alırım' kaygısı ile göstermelik tazminat düzenlemesi yapılmıştır. 14 Mayıs seçimlerine 2 gün kala Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararı ile depremden etkilenen illerde 6 ay boyunca deprem tazminatı verileceği kararı yayınlanmıştır. Bu çalışmanın seçime yönelik oy kaygısı ile yapılmış bir çalışma olduğu aşikardır ve bununla birlikte kararname, eksik çıkarılmış olup bölgedeki tüm kamu çalışanlarını kapsamamaktadır" ifadelerini kullandı.

Düzenlemede depremden etkilenen Adana, Diyarbakır ve Elazığ'daki bazı ilçelerin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösteren Özel, dışarıda bırakılan ilçelerin de kapsam dahiline alınması gerektiğini vurguladı. Güzel, "Çıkarılan bu eksik kararname bölgede çalışan kamu personelleri arasında eşitsizliği, ayrıştırmayı ve kutuplaştırmayı getirecektir. Depremden etkilenen 11 ilimizdeki tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde tazminattan yararlanmasını talep ediyor ve bunun takipçisi olacağımızı buradan tekrardan ifade ediyoruz" dedi.