21 Mart 2025 Cuma

Kentlerde Newroz ateşleri yakıldı

Çok sayıda kentte Newroz alanlarını dolduran halklar, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısını sahiplenerek mücadeleyi yükselteceklerinin sözünü yineledi. 

Kürdistan'ın çok sayıda kentinde bugün de Newroz ateşleri yakıldı. Ulusal kıyafetleriyle Newroz alanlarına akın eden 7'den 70'e çok sayıda kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istedi, "Jin, jiyan, azadî" sloganını yükseltti. 

"Rêbertiya Azad Civaka Demokratîk/Özgürlük İçin Demokratik Toplum" şiarıyla yapılan kutlamalara Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da katıldı. 

AĞRI
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde kutlanan Newroz'a binlerce kişi katıldı. Newroz öncesi yüzlerce kişi meşaleler ve "Özgürlük için demokratik toplum" pankartıyla kutlamaların yapılacağı eski hapishane alanına yürüdü. Yürüyüşte sık sık, "Bijî serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" ve "Newroz pîroz be" sloganları attı. Ayrıca kutlamanın yapıldığı alana yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinde akın etti. Ulusal kıyafetler giyerek alanda yerini alanlar sık sık "Bijî serok Apo" sloganını attı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda sarı, kırmızı ve yeşil flamalar açıldı. Gençler ve kadınların çoğunlukta olması dikkati çekerken, halk çalınan müzik eşliğinde halay çekti.

SAKIK: MÜZAKEREYE DE, MÜCADELEYE DE HAZIRIZ
Saygı duruşunun ardından ilk olarak konuşan DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirterek, "Yakın bir tarihte bu süreçle de özgürlüklerine kavuşacaklarına inanıyoruz. AKP iktidarının bir an önce bahar temizliği yapması gerekiyor. Bunu da cezaevlerinde bulunan binlerce hasta tutsağın amasız özgürleştirmesi, kayyım politikalarına son vermesi ve tüm siyasi tutsakları serbest bırakılmasıyla başlaması gerekiyor. Başta AKP iktidarı olmak üzere tüm kesimlere çağrımızdır, gelin bu topraklarda barışı ve demokrasiyi birlikte inşa edelim. Biz hazırız. Biz hem müzakere hem de mücadele partisiyiz. Bizler her zaman müzakereye hazırız ama böyle devam ederseniz müzakerenin yanında mücadelemizi de büyütürüz" dedi.

UÇAR: HERKES KONUŞUYOR AMA İKTİDAR ADIM ATMIYOR'
Binlerce yıldır Newroz ateşinin sönmediğini söyleyen Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Bu aydınlığı; Mazlum Doğan, Rahşan, Zekiye ve Ararat'ın kızı Sema Yüce bize armağan etti. Şark Islahat Planı'ndan sonra hayata geçirilmek istenen zulüm politikalarına en çok Serhat isyan etti. Tekçiliğe, asimilasyona rağmen 100 yıldır halk 8 Mart ve Newrozlarda bir araya geliyor. Kürt halkına yönelik zulüm politikalarına karşı en büyük set oldu. Bu setin harcında Kürt halkının inancı, özgürlük yürüyüşü ve direnişi vardı. Şimdi tartışılan yeni dönemin temelleri yeni atılan bir durumdan söz etmiyoruz. Kürt sorununun demokratik çözümünde yeni dönemde en çok konuşulan konunun sayın Öcalan'ın mesajının olması, en çok konuşulan kişinin sayın Öcalan olması çok kıymetlidir. Sayın Öcalan'ın çağrısı en fazla Serhat'ta karşılık bulmalı ve burası sahiplenmelidir. Aylarca 'çağrı yapılsın' dendi. Sayın Öcalan da siyaset denklemini altüst edecek bir cesaretle çağrısını yaptı. Tüm dünya ve Türkiye bu çağrıyı konuşuyor ama konuşmayan ve gerekli adımı atmayan iktidardır" dedi.

'İKTİDAR HEP OLMAZIN SÖZÜNÜ KURUYOR'
Bu kadar tarihi bir meselede, bir çözüm olacaksa atılan adımların birbirini güçlendirmesi gerektiğinin altını çizen Çiğdem Kılıçgün Uçar, "İktidar hep olmazın sözünü kuruyor. Yeni bir yüzyıla giderken ya Kürt sorununu çözen, demokratik değerlerin olduğu, kardeşçe yaşayacağız ya da zulüm siyaseti altında Kürtler ve Türkler aynı sistemi yaşayacak. Bu ülkede kalıcı bir barışın sağlanması ve tüm kimliklerin tanınmasının kime zararı var? Kürt sorununun çözümünde iç barış söylemini kuran iktidar adım atmalıdır. Bu kadar ağır bir meselenin çözümü konuşulurken olmazı söylemek olmaz. Yine tarihi aktör olarak ifade ettikleri sayın Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nde olmasını kabul etmiyoruz, fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Kürt sorununun çözümü bir hesabı bağlanacaksa bu hesap sadece ülkenin demokrasisi olmalıdır. Kürdistan'da çöktürme planı ile Kürtleri ezip geçeceklerini söylediler. Kayyum atadılar, tecridi derinleştirdiler. Ama Kürdistan hiç susmadı ve hiç durmadı. Bu iktidar Kürdistan'ı bir laboratuvar olarak kullanıyor. 'Kürdistan'daki bu zülüm politikasını durdurmazsak zülüm her yere yayılır' dedik. İşte İstanbul'da yaşananları görüyorsunuz. Halkın iradesine darbe yapılmıştır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Harlanan ateşle ve sanatçıların seslendirdiği şarkılarla coşku doruğa ulaştı. Binler, şarkılar eşliğinde uzun süre halay çekti ve sık sık sloganlar attı. 

MUŞ
Muş'un Malazgirt ilçesinde eski kasaplar çarşısı'nda Newroz kutlamasının yapıldığı alan bayraklarla süslenirken, halk ulusal kıyafetleriyle alanı doldurdu. Sık sık, "Bijî serok Apo" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı. Newroz alanına gelen kitle uzun bir süre halaya durdu. Program devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Programda konuşan DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz, "Sayın Öcalan'ın çağrısına kulak verenlerin Newrozu kutlu olsun. Dünyanın her yerindeki Kürtlerin kalbi şu an Kürdistan'da bizimle birliktedir. Bugün Newroz ateşi sayın Öcalan'ın çağrısı ile yanıyor. Çünkü bu çağrı barışın ve demokrasinin çağrısıdır" dedi.

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü ise "Dünyanın ve Ortadoğu'nun en örgütlü halkı olan Kürt halkı tarihi bir süreçten geçiyor. Sayın Öcalan barış ve demokratik toplum çağrısında bulundu. Bizler de bu çağrıyı destekliyor ve her yere yayıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından barış annelerinin Newroz ateşinin yakmasıyla birlikte, halklar halaya durdu.

ARDAHAN
Ardahan'da Kongre caddesinde kutlanan Newroz'a çok sayıda kişi katıldı. Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamada, DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, "27 Şubat'ta sayın Abdullah Öcalan tarafından demokratik toplum çağrısı yapıldı. Bu çağrı; özgür iradenin ortaya çıkması, savaşın son bulması ve halkların birlikte yaşama ısrarıdır. Bu kentte yaşayan halkların ortaya koyduğu birlikte yaşam modeli tam da sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu modeldir. Rojava modeli ortadadır ve bu model tüm dünyaya örnek olmuştur. Sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu model de budur" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Program yerel müzik gruplarının dinletisi sona erdi. 

KARS
Kars'ta soğuk havaya rağmen binler İstasyon alanında buluştu. "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan na be" ve "Jin, jîyan, azadî" sloganları atan halk, kutlamaya ulusal kıyafetleriyle katıldı. Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamada,DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu.

'ASRIN ÇAĞRISINI SAHİPLENECEĞİZ'
Newroz'un direniş ve özgürlük olduğunu söyleyenKoçyiğit, "Kürt halkının varlık mücadelesinin en önemli aktörü olan Öcalan'ın Newrozun'u Kars'tan kutluyoruz. Sayın Öcalan, 26 yıllık İmralı tecrit sistemine rağmen gecesiyle gündüzüyle Kürt halkı, Türk halkı ve Ortadoğu halkları için çaba harcamıştır. Bütün mücadelesini barışa harcamıştır. İşte o mücadelenin en billurlaşmış hali 27 Şubat'taki asrın çağrısıdır. Sayın Öcalan her birimize barış ve demokratik toplum çağrısı yapmıştır. Bizler de bu çağrıya katıldığımızı ve bu çağrıya tam desteğimizi buradan ilan ediyoruz. Şimdi bize düşen sayın Öcalan'ın bu tarihi çağrısını anlamak ve herkese ulaştırmaktır. Bu çağrıdan sonra birçok çevrenin tutuştuğunu ve barış karşıtı pozisyonu aldıklarını görüyoruz. Bazı güçlerinin bu barış sürecini sabote etmek istediklerini, provokasyon yapmak istediklerini görüyoruz. Bizler, bütün bu provokasyonlara karşı uyanık olacağız ve asrın çağrısını sahipleneceğiz. Barışı ilmek ilmek öreceğiz" ifadelerini kullandı.

'DAYANIŞMAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına değinen  Koçyiğit, "Ne yazık ki iktidar hala hukuksuzluklarında ısrar ediyor. Dünden beri İstanbul Büyükşehir Belediyesine yapılanlar, sayın Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilerin gözaltına alınmasını kınıyoruz. Bu bir darbedir. Eskiden bu ülkede darbeleri askerler yapardı. Eskiden postallarla yapılırdı ama 2015'ten bu yana artık AKP iktidarı sivil sistematik darbeler yapıyor. Kayyım anlayışı halkın iradesine vurulmuş darbedir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun gözaltına alınması, belediyeye kayyım tehdidi ve bir darbedir. Anayasa ihlali, hukukun ayaklar altına alınmasıdır. Bu yapılanları barış sürecini zehirleme olarak görüyoruz. Biz, kendileri ile dayanışmamızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Koçyiğit'in konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateşin yakılmasının ardından Kolektîfa Rîtmên Azad grubu sahne aldı. Newroz, slogan ve halaylarla sona erdi.

ADIYAMAN
Adıyaman'da şubat deprem katliamından bu yana ilk kez Newroz kutlandı. Merkezdeki Mahmut Gürbüz Cami Kavşağında bulunan miting alanında kutlanan Newroz'a, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu, Pınarbaşı Belediye Eşbaşkanları Kamile Ocak ve Hüseyin Uzun, Adıyaman Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan Newroz'da, halk "Biji serok Apo" ve "Jin, jiyan. azadî" sloganlarıyla halaya durdu. Kutlamalar, Newroz Tertip Komitesi ve DEM Parti Adıyaman İl Eşbaşkanı Hüseyin Coşkun'un halkı selamlamasıyla başladı. Selamlamalar ardından Newroz ateşi yakıldı.

KENANOĞLU: SAVCI İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR
HDK Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu sözaldı. Kenanoğlu, "4 Kasım 2016 da HDP'ye dönük siyasi darbe süreci başladı. O gün söyledik, bu siyasi darbedir diye. Dün Saraçhane'de bir benzeriyle daha karşı karşıya kaldık. Sadece İmamoğlu'nun kendisi değil, beraber çalıştığı arkadaşları da gözaltına alındı" diye konuştu. "Biz, 'Kürdistan'da buna dur demediğiniz sürece bu uygulama her yere yayılacaktır' dedik. Bize inanmadılar ama bakın oldu" diyen Kenanoğlu, tüm bunlara rağmen dün Saraçhane'de mücadele için yerlerini aldıklarını ifade etti. Kenanoğlu, söz konusu politikalarla kent uzlaşıları ve özellikle Kürt halkının iradesinin hedef alındığını vurgulayarak, "Nasıl ki AKP, HÜDA PAR, BBP ve MHP ile seçim ittifakı yapıyorsa, DEM Parti de bulunduğu kentlerde CHP ile ittifak yaparak demokrasi güçlerinin yanında yer aldı. Ancak dosya savcısı diyor ki, kent uzlaşısıyla birlikte Kürtler, Batı kentlerini yönetemez burada söz hakkı sahibi olamazlar. Bu savcı suç işliyor, anayasal suç işliyor. İnsanlık suçu işliyor" ifadelerini kullandı.

Kenanoğlu, "Kürtleri sürekli terörle ilişkilendiriyorlardı. Buna karşı 27 Şubat'ta sayın Abdullah Öcalan'ın çağrısı da bir paradigma değişimidir. Bize diyorlar ki 'bunlara mı güveniyorsunuz?'. Hayır biz bu darbeci zihniyete güvenmiyoruz. Biz kendi gücümüze, kendi irademize güveniyoruz. Ne yapacaksak kendimiz yapacağız. O yüzden bugün örgütlenmek çok elzemdir" diye konuştu.

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Osman Sabri'yi anarak, Abdullah Öcalan'ın Osman Sabri ile olan anısını hatırlattı. Konuşmalar ardından kutlama sanatçı Hivda Göksel'in müzik şöleniyle devam etti. Dolu yağışına rağmen kitle coşkuyla Newroz'u kutlamaya devam etti. Kutlama, halay ve sloganlarla sona erdi.

URFA
Urfa'da on binlerin katılımıyla Newroz kutlandı. Merkez Haliliye ilçesi 11 Nisan Stadyumu yanındaki boş alanda yapılan kutlamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, Urfa milletvekilleri Dilan Kunt Ayan ve Ömer Öcalan, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DEM Partili ilçe belediye eşbaşkanları, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, 14 Temmuz büyük ölüm orucu direnişinin sembol isimlerinden Ali Çiçek'in ablası Ayşe Çiçek ve binlerce kişi katıldı. Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) "Barış için 1 milyon imza" kampanyası kapsamında Newroz alanında binlerce imza toplandı. Kutlama başlamadan binlerce genç söyledikleri ezgiler ile halaya durdu. 

Gençler sık sık "Bijî serok Apo" sloganları attı. Yağışlı havaya rağmen gençlerin coşkusu bir an olsun azalmadı. Alana giren bir kadın uzun yıllardır taşıdığı ve her Newroz'da dalgalandırdığı Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının yer aldığı bayrağı bu yılda büyük bir coşku ile dalgalandırdı.

Barış Anneleri Meclisi üyesi Meyaser Korkmaz, "Biz Barış Annesiyiz, barış istiyoruz. Bu halkın önderi sayın Öcalan bir süreç başlattı. Herkes bu sürece sahip çıkmalı. Artık yeter. Bu acılar yetmez mi? Annelerin göz yaşları artık akmasın. Büyük bedeller ödedik. Barış gelsin artık" dedi. Gençler sahneye "Dirûşmeya herî mezin azadiya rêber Apo'ya" yazılı pankart ver Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın posteri ile çıktı. DEM Parti Genç Kadın üyeleri ise, sahneye "Kadın mücadelesi özgür yaşamın  manifestosudur" pankartı ile çıktı.

'SAYIN ÖCALAN'IN ÇAĞRISINA SAHİP ÇIKIYORUZ'
DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, "Urfa yıllardır direniyor ve büyük bedeller verdi. Bugün halk bu alanı tıklım tıklım doldurarak sayın Öcalan'ın çağrısına destek veriyor. Urfa çözüm istiyor. Bizim mücadelemiz revadır. Bu mücadelenin artık başka bir seviyeye ulaşması lazımdır. Ortadoğu'da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın fikirleri öncülüğünde yeni bir sistemin zamanı geldi. Birlik olmamız lazım. Sayın Öcalan'ın arkasında durarak bu topraklara demokrasi getirebiliriz. Sayın Öcalan ile yaptığımız görüşmede, sayın Öcalan; 'Her Urfalının siyaset içinde yer alması ve seçimlerde en az yüzde 50 oy alarak tarihe damgasını vurması lazım' dedi. Bu halk demokrasiye aç. Sayın Öcalan bize bir kapı açıyor. Sayın Öcalan, kan akmasına 'hayır' diyor. Madem kardeşiz haklarımızın Anayasa'da kabul edilmesi lazım. Demokratik bir yaşam için bu elzemdir. Sayın Öcalan'ın çağrısına sahip çıkıyoruz. Dört parça Kürdistan'ın Newroz'u kutlu olsun" ifadelerini kullandı 

'KÜRTLER KİMLİKLERİNİN TANINMASINI İSTİYOR'
DEM Parti Van Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı"nın dünyada yankı uyandırdığını belirtti. Buldan, "Herkes bu süreç etrafında mutlaka kenetlenecek. Bu süreçten bahsederken her iki tarafın hassasiyetleri olduğunu biliyoruz. Kürt halkının da hassasiyetleri var, bunu iktidar gözardı etmemeli. Kürtler özgür bir coğrafyada yaşamak istiyor. Kürtler kimliklerinin tanınmasını, sayın Öcalan'ın özgürlük koşullarının sağlanmasını istiyor. Hızlı olmak lazım, acele etmek lazım, provokasyonlara zemin sunmamak lazımdır. Bu mesele sadece Kürtlerin meselesi değildir. Bu mesele Kürt, Türk, CHP, DEVA, Gelecek'in meselesidir. Bu barış yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Artık annelerimiz ağlamasın diyoruz. Bizler bu meseleye başımızı koyduk, taşın altına elimizi koyduk, gövdemizi de koymaya hazırız. Barışın kaybedeni olmaz. Barış herkese kazandırır. Newroz nedeniyle bu sürece dair somut adımlar atılması lazım. Antidemokratik uygulamalardan vazgeçmek lazımdır. Kayyum atamasını hiçbir yerde kabul etmiyoruz. Kayyumu Van'da nasıl istemiyorsak, İstanbul'da da istemiyoruz. Bu antidemokratik uygulamayı kabul etmiyoruz. Newroz bize barışı getirecek. Somut adımlar atılırsa daha hızlı başarıya ulaşabiliriz. Urfa halkı sorumluluğunu yerine getirecek. Biz sizlere inanıyoruz. Ya barış ya barış, ya zafer ya zafer" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi Barış Anneleri'nin öncülüğünde "Bijî serok Apo" sloganı eşliğinden yakıldı. Kutlama, Hamit Karadeniz ve Hediye Kalkan'ın seslendirdiği Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesinde Newroz alanında yapılan kutlamaya Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan'ın yanı sıra binler katıldı. Sabahın erken saatlerinde giydikleri ulusal kıyafetleriyle alana geçen binler sıklıkla, "Bijî serok Apo" sloganları attı. Newroz alanında bulunan farklı noktalara, "Barış için bir milyon imza" stantları da kurulurken, KESK, DİSK kortej şeklinde alana girdi.

Nevroz kutlaması demokrasi mücadelesinde yaşamı yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Barış Anneleri adına Hatice Beytur konuştu. Nevroz'un barışa vesile olması dileğinde bulunan Hatice Beytur, "Umarım bu Nevroz barışa, özgürlüğe vesile olur, hepimiz bu sorumluluğu alırsak barış yakındır" dedi. Ardından Barış anneleri özgürlüğün simgesi olan güvercinleri uçurdu.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez de halkı selamlayarak, halka Öcalan'ın Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'na sahip çıkması çağrısında bulunarak, "Bu saatten sonra hiç kimse Kürt halkının özgürlük talebinin önüne geçemez, mücadelemizi büyüteceğiz, zaferle taçlandıracağız" dedi.

DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Birlik de, "Bugün sayın Öcalan sesinizi İmralı'dan duysun, 27 Şubat'ta yapılan Demokratik Topum Çağrısı'yla sayın Öcalan tarihi yüzyıllık bir fırsat verdi. Sizler bugün bu alana akın ederek bu çağrıyı sahiplendiniz. Bizler halkımıza inanıyoruz, partimize ve önderimize inanıyoruz, başarı bizim olacaktır" şeklinde konuştu. 

Ardından tutsakların gönderdiği mesajlar okundu.

ŞEDAL: MÜCADELENİZ DALGA DALGA  DÜNYAYA YAYILDI
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal konuştu. Jin jiyan azadî felsefesinin bütün dünyaya yayılarak dünyadaki kadınların Kürt kadınlarının verdiği mücadeleyi kendine örnek aldığını söyleyen Şedal, şöyle devam etti: "Sizleri Van direnişiyle selamlıyoruz, Newrozunuz kutlu olsun. Yüreğimizde çok büyük bir heyecan var, bu heyecan özgürlük heyecanı, barış heyecanıdır. Halklarımız yıllardır bu adaletsizliğe, zulme karşı büyük bir direniş veriyor. Bu adaletsizliğe ve zulme baş eğmeyen yerlerden biri de Cizre'dir, sizler iyi ki varsınız. Bu mücadele gençlerle, kadınlarla başladı. Rahşanlardan, Zekiyelerle başladı. Bu yol barış yoludur, bu yol özgürlük yoludur. Bizler barışa ve özgürlüğe kavuşana dek mücadelemiz sürecek. Bugün bütün dünyanın gözü Kürt halkının verdiği mücadelede. Nasıl bir mücadele verdiğimizi gözlemliyorlar. Jin jiyan azadî  felsefesiyle bugün özgür yaşam örülüyor, bizler bu alanlarda bir kez daha, 'Jin jiyan azadî' ile sesimizi duyurmalı ve barış demokratik toplum için mücadelemizi büyütmeliyiz. Newroz tarihlerinde Cizre'nin ayrı bir önemi var. Bu mücadele sizlerin yurtseverliğiniz ile başladı, sizler bütün dünyaya örnek oldunuz, sizin verdiğiniz mücadele dalga dalga bütün dünyaya yayıldı."

Öcalan'ın çağrısına işaret eden Şedal, "Bizler bu alanda şunun sözünü de vermeliyiz, bu mücadele uğrunda yaşamını yitiren, şehit düşen arkadaşlarımızın barış ve özgürlük hayallerinin gerçekleşmesi için daha fazla mücadele etmeliyiz" diye konuştu. 

Konuşmalar ardından sanatçılar Rojda, Kasım Taşdoğan ve Hozan Şervan sahne aldı. Kutlama sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

ERZURUM
Erzurum Tekman'da yağmura rağmen halklar Newroz'a akın etti. Saygı duruşuyla başlayan programda konuşan görevden alınan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, Abdullah Öcalan'ın çağrısına dikkati çekerek, "Sayın Öcalan'ın sesi ne zaman topluma ulaşsa huzur, barış ve birlik ortaya çıkar. Bu yüzden Kürt halk önderinin çağrısı büyük önem arz etmektedir. Bu çağrı Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'dır. Bütün halklar, inançlar için özgür ve onurlu bir yaşam çağrısıdır. Kürt halkı bulunduğu her yerde ve bütün Newroz alanlarında bu çağrıya sahip çıkıyor. Bütün Newroz alanlarından 'Kürt halk önderinin barış çağrısının arkasındayız' mesajını veriyor. Türkiye'de yaşayan bütün halkların barışa ihtiyacı var. Hepimiz bu çağrıya sahip çıkmalıyız. Newroz alanlarını dolduran halkımız bütün dünyaya Kürt halk önderi, siyasetçilerimiz, partimiz ve biz barışa hazırız' diyor.  Bugün Kürtler barışa ne kadar hazırsa Türkler de o kadar hazır olmalıdır" ifadelerini kullandı.

BEŞTAŞ: KADINLAR HALA ERKEKLERLE EŞİT YURTTAŞ GÖRÜLMÜYOR
Kutlamada konuşan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Meral Danış Beştaş, kadınlara seslendi. Beştaş, "Çünkü bu topraklarda da dünyada da Türkiye'nin birçok yerinde de kadınlar maalesef çoklu baskıya maruz kalıyor. Kadınlar hala katlediliyor kadınlar hala evlerinde şiddet görebiliyor, kadınlar hala erkeklerle eşit yurttaşlar olarak görülmüyor. Bugün dünyanın her yerinde Kürt kadınlarının 'Jin, jiyan, azadî' sloganları yankılanıyor" diye konuştu. Öcalan'ın Kürt sorunun çözümünde "siyasi ve hukuki zeminin" oluşturmanın gerekliliğine işaret ettiği çağrısına işaret eden Beştaş, "Kürt halk önderi Abdullah Öcalan örgütüne silah bırakma ve fesih çağrısı yaptı. O tartışmalar devam ederken hukuki ve siyasi zeminde buluşması gerektiğini de aynı deklarasyon da görüyoruz. Bu ülkenin en acil ihtiyacının siyasi ve hukuki zemin olduğunu görüyoruz. Yasaların doğru uygulanması gerektiğini, yargının bir silah olarak kullanılmasından vazgeçilmesini, hak ve özgürlüklerin genişletilmesini savunduk. Bugün de bizim görevimiz, bizim rolümüz bu barışı inşa etmektir. Kürt halkının en büyük özlemi barıştır. Bu nedenle sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu barış çağrısını desteklememiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yakılan Newroz ateşinin etrafından çekilen halaylarla program sona erdi. 

MARDİN
Mardin'in Dargeçit ilçesinde Newroz alanında gerçekleştirilen kutlamaya çok sayıda kişi katıldı. Newroz alanı DEM Parti ve DBP'nin sarı, kırmızı ve yeşil renkli bayraklarıyla süslendi. Kadınlar ve gençler ulusal kıyafetiyle Newroz kutlamasına katıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan programda söz alan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, her daim Kürt halkının barış ve demokrasi yanlısı ve isteğinde olduğunu ve bunun mücadelesini verdiğini hatırlattı. Doğan, "Büyük bir inançla bu çağrıya destek olun sahip çıkın. Kimse demesin yıllardır Kürt halkı demokratik bir toplum, yaşam istiyorlardı, bütün halklar, dinler ve inançlar için özgürlük istiyorlardı. Kimse demesin güçlü bir sahiplenme olmadı bu çağrıya diye. Bu eleştiriyi kendinize getirmeyin. Hep olduğu gibi, her zaman yolumuza devam edeceğiz, yolumuz daha var elbet ama sizler öncü olursanız o yol daha açık olacaktır. Sizler de öncüsünüz, kararlısınız ve mesajınızda şeffaf ve açıktır. Ben Partimiz adına hepinizi yürek sıcaklığıyla bu sıcak karşılamanız için, büyük bir minnetle, saygıyla, büyük bir sevgiyle selamlıyorum. Newroz Bayramınızı tekrardan kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmalar ardından Newroz ateşi yakılarak, kutlama çekilen halaylar eşliğinde sona erdi.

SİİRT
Siirt'te Newroz alınanda gerçekleşen kutlamaya halklar ulusal kıyafetiyle katıldı. Saygı duruşu sırasında sık sık "Bijî serok Apo" sloganı atıldı. DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, il, ilçe ve belde belediye eşbaşkanları, siyasi parti temsilcileri sahneye çıkarak, halkı selamladı. Sonrasında Newroz Tertip Komitesi sahneye çıkarak, halkın Newrozunu kutladı. DEM Parti Siirt İl Eşbaşkanı Eşref Tekin, "Bu Newroz özgürlük, barışa ve birliğe vesile olsun. Newrozunuz Kawa'dan Mazlum'a kadar direnişle geldi, bu direniş yolumuzu aydınlatıyor. Sayın Öcalan'dan gelen barış çağrısını Siirt meydanından selamlıyoruz. Bu çağrının amacına ulaşması için, kalıcı barışın sağlanması için omzumuza düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Halkımızın ittifakı bu süreçte önemli. İttifakımızı güçlendirmeliyiz" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bu yılki Newroz'un önemine dikkat çekti. Bakırhan, şunları söyledi: "Hiçbir dönem böylesine barışa, özgürlüğe yakın bir Newroz kutlamamıştık. Sayın Öcalan, Türkiye'de inkar, ret politikaları bitsin, Kürtler anadiliyle farklılıklarıyla, kültürüyle bir olsun diye bu çağrıyı yaptı. 'Aleviler eşit yurttaş olsun, gençlerin umutları çalınmasın. Siirtli gençlerinde, Samsunlu, Trabzonlu gençlerin de cenazesi gelmesin' dedi çağrısıyla. 'Kürtler ve Türkler eşit, kardeşçe, insanca demokratik zeminde birlikte yaşasın' dedi. Var mısınız sayın Öcalan'ın adalet, barış, eşitlik çağrısının arkasında durmaya. Sayın Öcalan sadece Kürtlere çağrı yapmadı. Bu çağrıyla birlikte hem Kürtlerin hem Türkiye'nin hem Ortadoğu'nun hem Suriye'nin hem de Rojava'nın özgürleştiği, insanların kendi kimliğiyle demokratik bir şekilde bir arada yaşamasının çağrısını yaptı. Sayın Öcalan bu çağrısıyla, 'Kürt inkarı bitsin, Kürtlerin iradesine kayyım atanmasın' dedi. 'Türkiye'de demokratik siyasetin önü açılsın, önü kesilmesin. Ne Türkün ne Kürdün iradesi tutsak edilmesin. Sandık sonuçlarına saygı gösterin' dedi. Sadece Kürtlerin değil, 85 milyon insanın özgürce yaşamasının çağrısını yaptı. Dolayısıyla sadece Kürtlere değil, Türkiye'de yaşayan emekçilere, işçilere de çağrı yaptı. Bu çağrının gerekliliğini yerine getirebilirsek, üzerimize düşen sorumlulukları layıkıyla yapabilirsek savaşsız, sömürüsüz bir Türkiye'nin kapısını hep birlikte aralayacağız. Var mısınız sayın Öcalan'ın çağrısını ev ev, sokak sokak götürmeye?"

Öcalan'ı pusula aldıklarını söyleyen Bakırhan, Erdoğan'ın "Türkiye'de darbe mekaniği var" sözlerini hatırlattı. Bakırhan, "Doğru söyledi. Sayın Erdoğan darbe mekaniği varsa bunun panzehiri demokrasidir, özgürlüktür, kayyımcı anlayıştan vazgeçmektir, Kürdün, Arabın, farklı inançların kendi dilini ve inancını yaşadığı demokratik zemin yaratmaktır. Sizler kayyım atadıkça, sizler İstanbul başkanını gözaltına aldıkça buna hizmet sunuyorsunuz. İnşallah bugüne 'Kürt yoktur' diyenler, 'Kürtlerin iradesini tanımıyorum' diyenler değişecek dönüşecek, bizde değişeceğiz. Bizde sokak sokak dilimizden pratiğimizden başlayarak Sayın Öcalan'ın çağrısının hayat bulması için 7- 24 demeden çalışacağımızın sözünü veriyoruz" diye kaydetti.

Konuşmanın ardından Newroz ateşi sloganlarla yakıldı. 

DERSİM
Dersim'de Seyit Rıza Meydanında Newroz kutlaması yapıldı. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kitle, Newroz'un kutlanacağı alana kadar yürüdü. Kutlamada sık sık "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî serok Apo" sloganları atıldı. Ulusal kıyafetin polislerce engellenmek istenmesi tepkilere neden oldu. Ulusal kıyafetli gençler, polis gösterilen tepki sonrası alana giriş yaptı. Coşkulu Newroz'da konuşan DEM Parti Dersim İl Eşbaşkanı Hümeyra Yeğin, iktidarın politikalarını eleştirerek, Newroz'u kutladı. Yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan, kayyum atamalarına tepki göstererek, "Halkın iradesiyiz. Seçilmişleriyiz, buradayız" diye kaydetti. Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak, kayyumlara tepki göstererek, ortak mücadele çağrısı yaptı.

KORDU: DERSİM HALKI HER ZAMAN ADALETTEN YANA OLDU
Dersim Milletvekili Ayten Kordu, "Bizler Seyit Rıza'nın yoldaşlarının torunlarıyız" diye sözlerine başladı.  Ayten Kordu, "Değerlerimizi korumaya mutlaka devam edeceğiz. Dersim halkı her zaman barıştan, özgürlükten, adaletten oldu. Bundan sonra da o tutumunu sürdürmeye devam edecek" diye konuştu. 

ÇUBUK: BARIŞ BİRLEŞİK MÜCADELEMİZİN ESERİ
DEM Parti Milletvekili Burcugül Çubuk, "Dersim, işçi sınıfının, kadınların, halkların barış mücadelesinin simgesi. Bugün barış konuşuluyorsa mücadelemizin eseri. Bugün barış konuşuluyorsa, birleşik mücadelemizin eseri" diye kaydetti. 

ÇELEBİ: KÜRT HALKININ ONURLU MÜCADELESİNİN SONUCUDUR
ESP MYK üyesi Orhan Çelebi, "İktidarın kendisine muhalif olan tüm güçlere karşı topyekûn bir saldırı dalgası var. Bu saldırı dalgasında Kürt halkı büyük bedeller ödedi" dedi. Öcalan'ın çağrısına değinen Çelebi, "Sayın Öcalan'ın İmralı'da başlatmış olduğu süreci, demokratik bir barışın inşa edilmesi için atmış olduğu adımı hep birlikte görüyor ve izliyoruz. Bugüne gelinmesi şüphesiz kendiliğinden olan bir şey değildir. Bugüne gelinmesi Kürt halkının yaklaşık 50 yıldır vermiş olduğu büyük onurlu mücadelesinin sonucudur. Kürt halkının kazanımlarını korumak, büyütmek, adil bir barışı yaratmak için bugün mücadeleye daha çok sarılmamız gerekiyor" diye belirtti.

İMAMOĞLU'NUN GÖZALTINA ALINMASINA TEPKİ
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem imamoğlu'nun gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Aslan, "Kayyım atamanın hazırlıklarını yapıyorlar" dedi. Aslan, "Bu zalim, tek adam iktidarına karşı birlikte savaşıp kazanacağız. Vesayetten bahsedenler,  22 yılda kendi vesayetlerini oluşturdular. Yargı ellerinde, bürokrasi ellerinde... Halen ülkede vesayet var diyorlar. Mazlumu oynamaya çalışıyorlar. Bugün bütün yargı sistemi siyasallaşmıştır. AKP'nin yargısı haline gelmiştir. 'Turpun büyüğü heybede' dedikten 2 hafta sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nu gözaltına aldılar" diye konuştu. 

Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Mahir Gürz, "özgürlük mücadelelerini" büyüteceklerini vurguladı.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, bu yılki Newroz'un "Özgürlük Newrozu" olduğunu vurguladı.

Newroz ateşinin yakılmasının ardından sanatçı Quartet, Kadir Çat ve Cevdet Bağca sahne aldı. Kitle, yağışlı halaya rağmen uzun bir süre halaya durdu.

BATMAN
Batman'da on binlerin katılımıyla Pazaryeri Mahallesi'nde Newroz kutlandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, 2025 Newrozunda tarihi anlara tanıklık ettiklerini belirterek, "İşte meydan işte direniş" dedi. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta "Yeni bir çağa geçiyoruz" dediğini hatırlatan Bayındır, "Bu çağ çözüm çağıdır. Bu nedenle bütün dünya halkları destek vermiştir. Bugünde bu meydanlarda yüzbinlerin bu çağrıya destek verdiğini görüyoruz" diye belirtti. Kürt halkının onlarca yıldır direndiğini ve katliamlara, baskıya rağmen özgürlük talebinden taviz vermediğini dile getiren Bayındır, "Bu talepler hakkımızdır. Bu mücadele bu yüzden bahar çiçekleri gibi büyüyor. Kürt halkı mücadelesini bahar ayında büyütüp dünyaya yayıyor. Artık kimliğinden, isminden, memleketinin ardından utanan Kürt kalmadı. Herkes başı dik bir şekilde 'Kürdüm Kürdistanlıyım, dilim Kürtçedir' diyor. Ölene kadar 'mücadelemi yürütürüm' diyor" ifadelerini kullandı.

Suriye'de yaşananlara değinen Bayındır, "Orada onurlu bir yaşam var. Öncülüğünü özgür kadının yaptığı Rojava Kürdistan'ı var. Newrozunuz kutlu olsun. Şam yönetimine bir zalim getirildi. Onunla Suriye'de bir gelecek olamaz. Rojava modeli var o uygulanmalı. Bu model barış, kardeşlik, ortak yaşam modelidir.  Türkiye devleti orada bir yanlışlık yapıyor. 'Tek dil, tek inanç olsun' diyorlar, yanlış yapıyorlar. AKP ve Türkiye Suriye'den elini çekmelidir. Rojava'dan kirli ellerini çekmeliler, orada özgürlük var. Bu zulüm ve zorbalığın altında annelerimiz barış istiyor. Berxbotan'da 7 çocuğu katlettiler. Sizler yanımızda ki kardeşlerimizi öldüremezsiniz. Bu siyasetten vazgeçin. Bu siyaset hiçbir zaman kazanmadı. Kazanamaz. Bu ikiyüzlülükten vazgeçin" diye belirtti.

Kürt halkına ve Öcalan'a inandıklarını söyleyen Bayındır, şöyle devam etti: "Bir taraftan kardeşlik diyeceksiniz bir yandan da İstanbul'u alt üst edeceksiniz. 2016 yılından bugüne kadar 3 defadır Batman halkının iradesini gasp ettiler. Kayyım bilsin ki sen belediye başkanı değil bir sınıfta sınıf başkanı bile olamazsın. 'Bolu Beyiyim' diyor sen Bolu Beyi isen bu kent Egidlerin kentidir. Düşman zihniyeti var. İlk işleri Kürt dilini yasaklama oluyor. Belediye çalışanlarının 101'ini işten çıkardılar. Adalet ve kanun yoksa ne yönetici yöneticidir ne devlet devlettir. Yarın Amed'de Newroz kutlanacak. Sayın Öcalan'ın mesajını Newroz'da duyacağımıza inanıyoruz. Yarın herkesi meydana çağıracağız. Yarın o Newroz milyonlarla barışın kapısını açacaktır. Batman halkı buna hazır mısınız? Sorumluluk bizlerin omuzunda, hepimizin omuzunda. Kürt halkı özgürlük sürecine girdiği, büyük bir umut beslediği için, hiçbir güç ve kudret bunu engelleyemez. Bu yol adalet, barış ve onur yoludur. Newroz Kürdistan halkına, ezilen halklara kutlu olsun. Özgürlük, başarı, barış yılı olsun. Bu Newroz Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne vesile olsun." 

Newroz, konuşmaların ardından Koma Aryen'in sahne almasıyla devam etti.

HAKKARİ
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde eski Cilo stadyumunda kutlama yapıldı. Coşkunun her geçen dakika arttığı alanda sık sık "Bijî serok Apo" sloganı yükseldi. Gençler ve kadınlar, ulusal kıyafetleriyle alanı süslerken, alana asılan sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalar ise alanı adeta rengarenk yaptı.

'ÖNDERİMİZİN ÇAĞRISINI KUCAKLIYORUZ'
Saygı duruşunun ardından ilk olarak konuşan DEM Parti Yüksekova ilçe Eşbaşkanı Ercan Sevmez, yıllar sonra yeniden aynı alanda Newrozun kutlanmasının halkta büyük bir coşku uyandırdığını belirterek, "Hepimizin bu alana olan sevdasını biliyorum ve 10 yılın ardından büyük bir coşku ve heyecanla buradayız. Bugün birçok kişi aramızda değil göç eden ve yaşamını yitiren bütün arkadaşların Newroz'unu kutluyoruz" dedi.

Barış anneleri adına konuşan Gülbeyaz Mıhçı, "Acı çeken bütün annelerin Newrozunu kutluyorum. Bu Newroz'un barışa vesile olmasını diliyorum. Yıllar sonra bu alanda olmak hepimizi duygulandırdı. Tüm Kürtlerin Newrozunu kutluyorum. Önderliğin gönderdiği mesajı kucaklıyoruz ve hepimiz o mesajın arkasındayız" sözlerini kullandı. 

'NEWROZ ÖZGÜRLÜKTÜR DİRENİŞTİR, BAŞKALDIRIDIR'
Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı çağrıya dikkat çeken DEM Parti Milletvekili Öznur Bartın, "Sayın Öcalan bir çağrıda bulundu ve herkesin bu çağrıya kulak vermesini istedi. Sayın Öcalan'ın yüklendiği bu tarihi sorumluluğu herkesin yüklenmesi gerekiyor. Yüksekova Newroz alanından da bu çağrıyı yapıyoruz; bu çağrı hayata geçirilsin. Bu çağrının hayata geçilmesi için herkes büyük heyecan içerisindedir. Biz öncülerimize ve Kürt halk önderine inanıyoruz. Bu çağrıya destek ve katkı sunulmalı ve hassas yaklaşılmalı. Newroz özgürlük, direniş, başkaldırıdır" dedi

'KÜRT HALKINA KİMSE BOYUN EĞDİREMEZ'
Cilo Stadyumunda 10 yılın ardından kutlanan Newroz'un önemine dikkat çeken DEM Parti Milletvekili Onur Düşünmez ise, "Bugün bu alanda çok kutsal bir Newroz'u kutluyoruz. Kürt halk önderinin gönderdiği mesaj günümüzü aydınlattı. Yaptığımız halk toplantılarında sayın Öcalan'ın mesajını ilettik ve halk barış istediğini söyledi. 2025 yılı özgürlük Newroz'u olacak. 'Kürtleri yok ettik' diyenler bu alana iyi baksın. Kürt halkı bir adım geri adım atmadı atmaz. Kürt halkı kimseye boyun eğmez. Bunu herkes iyi bilsin" sözlerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi annelerin öncülüğünde ve "Bijî serok Apo" sloganları eşliğinden yakıldı. Kutlama Arhat ve Rugeş Bazî'nin seslendirdiği Kürtçe kilamlar eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.