18 Eylül 2024 Çarşamba

Kazanın nedeni mühendisliğin hiçe sayılması

24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının nedenlerini araştıran İnşaat Mühendisleri Odası, olayın yağmurdan değil teknik ihmaller sonucu meydana geldiğini bildirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Çorlu'da gerçekleşen tren kazasının altında yatan ihmallere dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Felaketlerin nedeni doğa olayları değil, mühendislik bilgi birikiminin günlük ticarete teslim edilmesidir. Mühendislik ve mühendislerin yok sayılmasıdır.” denildi.

Uzunköprü-Halkalı arasında sefer yapan yolcu treninin, Tekirdağ iline bağlı Sarılar bölgesi dolaylarında raydan çıkması sonucu 24 kişi yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı. Kazayla ilgili değerlendirmede bulunan İnşaat Mühendisleri Odası, "Bu olay, demiryolu hatlarının muayene ve bakımının düzenli şekilde yapılmasının önemini bir kez daha göstermiştir.” diye belirtti.

İMO tarafından yapılan açıklamada, demiryolu hattı yapılırken göçme, çökme ve tabaka kayması ve boşalması ile ilgili bilgilerin dikkate alınmadığı, ayrıca yağan yağmurlar dikkate alınarak gerekli olan bakım ve kontrollerin yapılmadığı bildirildi. Ayrıca yapı ruhsatlarından mühendis ve mimarların imzalarının kaldırılması da eleştirildi.

GÜÇLENDİRME YAPILMASI GEREKİYOR

Açıklamada "Lokomotif ve arkasındaki vagonun hareketli yüklerin etkisiyle demiryolu üst yapısında kalıcı deformasyonların, yani çökmelerin oluştuğu ve arkadan gelen vagonların ray- tekerlek temasını kaybetmesi nedeniyle diğer vagonlarında raydan çıkarak devrilmiş olduğunu düşünüyoruz” denilirken şu teknik bilgiler verildi:

Demiryolu hattının tarım arazileri içinden geçtiği görülmektedir. Tarım arazilerinin geçtiği yerlerde zeminin taşıma gücü zayıf olur. Çekilen fotoğraflarda balast ve alt balast tabakalarının yetersizliği nedeniyle işlevini yitirdiği hatta tabii zemin içinde kaybolduğu görülmektedir. Teknik olarak bu durUma balast yutulması denilmektedir.

Konvansiyonel demiryolu üst yapısı; ray, travers, bağlantı malzemesi ve balast tabakasından oluşmaktadır. Demir yolu altyapısı ise alt balast, toprak, gövde ve doğal zeminden oluşmaktadır. Balast tabakası demiryolu hattının elastik yatağı olarak işlev görür. Alt balast tabakası ise ince daneli zeminlerin suyun etkisiyle balast tabakası içerisine girmesini engelleyen bir filtre tabakası vazifesini üstlenir. Doğal zeminin veya demiryolu hattının üzerinden geçeceği menfezin boyutlandırılması yapılırken; iklim şartları ve arazinin durumu da dikkate alınarak gerekli olan güçlendirmenin yapılması gerekiyor.