7 Eylül 2024 Cumartesi

Kayyum nöbetinde Suruç şehitleri anıldı

İstanbul'da gerçekleşen kayyum nöbetinde, Suruç şehitler anıldı. 33 düş yolcusunu katleden zihniyetin bugün hala sürdüğü kaydedilen nöbette, Suruç şehitlerinin isimleri sayıldı, "Yaşıyor" denildi. Suruç katliamı 9. yıl basın metni, Besra Erol'un Evrim Deniz Erol şahsında 33'lere yazdığı mektup ile Kobanê dava tutsakları Yüksekdağ ve Altınörs'ün de mesajlarının okunduğu nöbette, Suruç şehitlerinin ölümsüz olduğu vurgulandı. 

Suruç katliamının 9. yılında İstanbul'da devam eden kayyum eyleminde 33 düş yolcusu anıldı. Emek Barış ve Demokrasi Güçleri'nin Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanındaki nöbetin 40. gününde de "kayyum defol" tişörtleri giyildi. "Taksim Hakkari bizim, 1 Mayıs'a özgürlük, kayyum defol" pankartı açıldı. Eylemde sık sık "Bijî berxwedana Colemerg'ê" ve "Kayyumlar gidecek biz kalacağız", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganları atıldı.

'KAYYUM REJİMİNE DİRENİYORUZ'
20 Temmuz 2015'te Suruç'ta DAİŞ'in canlı bomba saldırısında ölümsüzleşen 33'lerin anıldığı eylemde, DEM Parti Üsküdar İlçe Eşbaşkanı Hayrettin Baydar, "Kayyum rejimine karşı direniyoruz. Colemêrg halkının iradesi olan Mehmet Sıddık Alkış'ın arkadaşımız hukuksuz bir şekilde görevden alınarak yerine arkadaşımızın yerine kayyım atadılar. Bu açıkça bir irade gasbıdır. AKP-MHP iktidarının kendi çıkarları için savaşı yarattıklarını belirtti. Ama biz bileşik mücadele güçleri olarak bu ülkeye barış getireceğiz" dedi.

'KATLİAMCI ZİHNİYET SÜRÜYOR'
DEM Parti Kadın Meclisi üyesi Ayşan Aksoy,  33 düş yolcularını andı. Bu katliam politikalarının bugün de AKP-MHP iktidarıyla sürdürüldüğünü kaydeden Aksoy, "Bu katliamcı zihniyet bugün Federe Kürdistan KDP eliyle sürdürülüyor. Savaş bir erkek zihniyetidir kadınlar her zaman barış yanadır. Bizler dün nasıl Kobanê'de İŞİD barbarlığına karşı çıktıysak bu günde Federe Kürdistan da sürdürülen savaşa karşıyız. Buradan KDP'ye sesleniyoruz Kürt halkına ihanet etmeyi bırak! Eğer ihanet etmeyi bırakmasan tarih sayfalarında ihanetçi olarak yazılacaksın. Hiçbir anne kendi çocuklarının bırakmaz bizlerde başlar son damaların kadar bu savaşa karşı çıkacağız ve mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

YILDIZERLER: TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN'DA HERKES İÇİN ADALET DİYORUZ
Suruç tanığı Kenan Yıldızerler de "Suruç için adalet herkes için adalet derken, Türkiye ve Kürdistan'da herkes için adalet diyoruz. Bu nedenle Colemêrg halkının iradesine kayyum atanmasını da asla kabul etmiyoruz. Kayyum atamanın altında Kürdistan'da devrede olan kirli politikaları ve çetelere finans sağlamak için kayyum atanıyor" dedi. 

'HER YERDE 33 DÜŞ YOLCUMUZU ANIYORLAR'
DEM Parti İl Örgütü adına söz alan Gökhan Özer, Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin Kadıköy Halitağa'da okudukları basın metnini Şişhane meydanında okudu. 9 yıldır 33 düş yolcusunun umutlarının takipçisi olduklarını ifade eden Özer "Bu gün burada onların huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Düşlerini yarım bırakmayacağız. Aradan geçen 9 yılda onlar için yürüttüğümüz adalet mücadelesi bize güç verdi. Benken biz olduğumuz, onların yoldaşlarıyla çoğaldığımız 9 yıl. İsimlerini birer meşale gibi taşıyıp adalet mücadelesi yürütenleri gördükçe daha da onurlandık. Başta bu meydan olmak üzere mezar başlarında yaptığımız anmalarda, mahkeme salonlarında ve yaptığımız etkinliklerde bizi yalnız bırakmadılar. Herkes için adalet diyerek başlattığımız adalet mücadelesinde tanıştığımız, birlikte daha büyük bir aile olduğumuz dostlarımız, bugün bulundukları her yerde 33 düş yolcumuzu anıyorlar" dedi.

Uğradığı adaletsizliklere karşı mücadele veren herkese seslenen Özer, "9 yılda birlikte büyüttüğümüz bu adalet mücadelesini; daha yukarılara taşıyalım. Deneyimlerimizi ve gücümüzü birleştirelim. Adaletsizliğin olmadığı bir dünyayı yeniden kurmak için birlikte mücadele edelim" ifadelerini kullandı.

BESRA EROL'UN MESAJI OKUNDU: YOLUNUZ YOLUMUZU AYDINLATIYOR
Özer ayrıca Suruç şehidi Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'un hapishaneden gönderdiği mesajı da okudu. Mesajda, "Evrim'im, 20 Temmuz olduğunda senin mezarına gelirdim. Mezarındaki çiçekleri sulardım. Ellerimi koyardım gözlerini örten toprağa. Saatlerce sana olan biteni anlatırdım. Nefesim açılırdı, eve gider üç gün yemek yemezdim. Sadece su içerdim. Senin kokunla doyardım. Karanlık güçler onu da bana çok gördüler. 57 yaşımda beni zindana attılar. Ama biz analar daha güçlü kuvvetli oluyoruz. Çünkü biz güçlü analarız. Başımız dik, vicdanımız rahat. Hiç yorulmayız, hiç bir zaman ölmeyiz. Kürt anaları çok dertli ve kederlidir. Ve ben de o analardan biriyim. Hiç bir zaman sizi unutmam. Siz ölümsüzsünüz. Her daim yüreğimde yaşıyorsunuz. Yolunuz yolumuzu aydınlatıyor" ifadeleri yer aldı. 

Nöbette ayrıca Kobanê kumpas davasında tutsak edilen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve dava tutsağı Alp Altınörs'ün de mesajının okundu.