18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları: OHAL devam ediyor

Kayıp yakınları ve İHD, Diyarbakır, Batman ve İzmir’de kayıpların akıbetini sordu. Tutuklanan HDP’li belediye eşbaşkanlarının maruz kaldığı uygulamalar ve Abdullah Zeydan’ın tahliyesinin engellenmesine tepki gösterilen Diyarbakır’da “OHAL devam ediyor” denildi.
 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eyleminin 560’ıncısını gerçekleştirdi. Dernek binası önünde gerçekleştirilen ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. 
 
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman’ın görevden alınıp yerine kayyum atanmasını eleştirerek, OHAL hukuksuzluğunun hız kesmeden sürdürüldüğünü belirterek, kayyum politikalarının toplumsal barışa hiçbir şekilde katkı sağlamayacağını söyledi. Zeytun, OHAL’in devam ettiğini ifade etti. 
 
Tahliyeye rağmen HDP Hakkâri eski Milletvekili Abdullah Zeydan’ın iktidarın yönlendirmesi sonucu hakkında tutuklama kararı verildiğini belirten Zeytun, görevden alınarak tutuklanan belediye eşbaşkanlarının kelepçeli bir şekilde Kayseri’ye sürgün edilmesine tepki gösterdi.

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 1 Kasım 1996 tarihinde Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Demirli (Temiran) köyünde gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Mehmet Şirin Bayram'ın hikayesini anlattı. Bayram’ın eve düzenlenen baskınla gözaltına alındığını kaydeden Yalçın, gözaltında tanıklar tarafından görünmesine rağmen Bayram’ın bugüne kadar bulunamadığını söyledi. 
 
Bayram’ın kız kardeşi Halime Bayram, abisin faillerinin belli olduğunu ve yaşam hakkının elinden alındığı sırada küçük bir çocuk olduğunu kaydederek, Roboski’den İstanbul’a yaşanan bütün katliamların takipçisi olacağını ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardında oturma eylemi gerçekleştirildi. 

BATMAN
Batman'da ise kayıp yakınları, 466'ıncı kez İHD Batman Şubesi öncülüğünde dernek binasında bir araya geldi. Kayıp yakınları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Bekirhan Belde Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve insan hakkı savunucularının katıldığı açıklamada, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı. 
 
Kayıpların fotoğraflarının taşındığı açıklamada konuşan İHD Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, bir yılı aşkın süredir dışarıda açıklama yapamamalarına rağmen kayıpların akıbetini sormaya devam ettiklerini ifade ederek, 13 Ekim 1994 tarihinde Dersim’in Ali Boğazı bölgesinde askerlerce gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Nazım Gülmez'in akıbetini sordu. 
 
İZMİR
İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınları da Başbakanlık binası önünde bir araya gelerek, kayıpların akıbetini sordu. Eyleme HDP’li yöneticiler, EGE Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcisi destek verdi. “Kayıplar belli, failler nerede” pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995’te 9 kişiyle birlikte gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan ve 18 yıl sonra yapılan kazılarda kemiklerine ulaşılan Seyhan Doğan’ın akıbetini sordu.