27 Aralık 2024 Cuma

Kayıp yakınları Mehmet Mungan'ın akıbetini sordu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirilen 526. oturma eyleminde Şırnak'ın Silopi ilçesinde 1998 yılından bu yana kayıp olan tır şoförü Mehmet Mungan'ın akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemlerinin 526'ncısı, Valiliğin kayıp eylemlerini 27 haftadır yasaklayan keyfi ve hukuk dışı kararı nedeniyle İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şube yönetici ve üyeleri, Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 1998 yılından bu yana kayıp olan tır şoförü Mehmet Mungan'ın akıbeti soruldu.
 
'CEZASIZLIK POLİTİKASIYLA FAİLLER AKLANDI'
 
Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, özellikle 90'lı yıllarda yaşanan savaş ve çatışmalı ortam sürecinde birçok insanın devlet ve paramiliter güçlerin eliyle zorla kaybedildiğini ve yargısız bir şekilde infaz edildiğini belirtti. Kayıplara ilişkin dosyalarda mevcut tanık beyanlarına ve somut belgelere rağmen faillerin bir türlü yargılanmadığını belirten Yalçın "Özellikle kayıplara ilişkin yargılanmalarında, faillerin cezasızlık politikasıyla aklandığına birçok kez şahit olduk. Özellikle Mardin'de Musa Çitil, Cizre'de Cemal Temizöz ve daha birçok kişi, cezasızlık politikası neticesinde ve devlet eliyle aklandılar. Ya da buradaki bir çok dava, batı illerine götürüldü. Sebep neydi? Tamamen kamuoyu baskısını ortadan kaldırmak ve oluşan desteği kesmek amacıyla yaptılar. Ancak, kayıp yakınlarının mücadelesi her zaman sürdü. Hem Türkiye'de hem de birçok dünya devletinde" diye konuştu. Kayıplar mücadelesinde öncü aktivistlerin anneler ve kadınlar olduğuna vurgu yapan Yalçın, "Dün Dünya Emekçi Kadınlar Günüydü. Özellikle adalet ve hakikat mücadelesini sürdüren Cumartesi annelerinin ve tüm kadınların, Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyoruz" dedi.
 
Açlık grevi eyleminde olan ve 122 günü geride bırakan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in durumuna dikkat çeken Yalçın, Leyla Güven'nin yasal ve hukuki taleplerinin Adalet Bakanlığı tarafından görmezden gelindiğini söyledi. Yalçın "Hükümetin, Adalet Bakanlığı'nın yasadan kaynaklı olan bu hukuku tanımasını talep ediyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz" diye belirtti.
 
Açlık grevi eylemlerinin yapıldığı gerekçesiyle HDP Diyarbakır İl binasına dün gece saatlerinde polisler tarafından basılmasına tepki gösteren Yalçın, "Bir siyasi partinin örgütlenmesinin, çalışmalarının bu şekilde baskıya maruz bırakılması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur ve hukuka aykırıdır. Bu durumu kınadığımızı belirtmek istiyoruz" dedi.
 
KAYIP MEHMET MUNGAN'IN AKIBETİ SORULDU
 
Yalçın'ın ardından İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gurbet Yavuz, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 18 Mart 1998 tarihinden bu yana kayıp olan tır şoförü Mehmet Mungan'ın hikâyesini anlattı. Yavuz, şunları belirtti:
"Mungan Ailesi, 1990 yıllarına kadar Şırnak'ın Silopi ilçesi Yeniköy‘ün Ceylan Mezrası'nda yaşamaktaydı. Bölgede çatışmalar başlayınca güvenlik güçlerinin baskılarından dolayı Mungan Ailesi yaşadığı köyü boşaltıp Xezayê (Doruklu) Köyüne yerleşir. Tır şoförlüğü yapan 27 yaşındaki Mehmet Mungan 18 Mart 1998'de Irak'a götüreceği malları yüklemek üzere Silopi'ye gelir. Akşam vakti Silopi'deki dayısının evine gelerek yolculuk için yanına bir miktar para alıp evden çıkar. Dayısının evinden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamaz. Mungan Ailesi, ertesi gün yola çıkması gereken Mehmet Mungan'dan bir haber alamayınca hem emniyet birimlerine hem de askeri makamlara başvuruda bulunur. Ailesi başvuru yaptıktan sonra bir kez daha emniyete ifadeye çağrılır ama herhangi bir bilgiye ulaşamazlar. 2009 yılında Ergenekon adı altında başlayan yargılamalar sonrası Mehmet Mungan'ın ailesi Şırnak Barosu'na başvuruda bulunarak Ergenekon davasında yargılanan bazı askerlerin Mungan'ın kaybedilmesinde sorumlu olabileceğini bildirir. Ağabey Zeydin Mungan, 26 Ocak 2009'da verdiği ifadesinde olayı anlatarak faillerin bulunmasını talep eder. 2011'de yine avukatları aracılığıyla dava açılması için girişimlerde bulunur. 18 Mart 1998 tarihinde ortadan kaybolan Mehmet Mungan için yapılan tüm aramalar sonuçsuz kalır, ailesinin yapmış olduğu hukuki girişimlerden de bir ilerleme sağlanamaz. 27 yaşındaki Mehmet Mungan, 18 Mart 1998 tarihinden beri kayıp."
 
Yapılan konuşmaların ardından tüm kayıplar için oturma eylemi gerçekleştirildi.