28 Mart 2024 Perşembe

Kaya: Wilson hastaları ilaçlarına erişemiyor

İlaç krizinden en kötü etkilenen kesimlerden birinin de Wilson hastaları olduğuna dikkat çeken HDP milletvekili Dilşat Cambaz Kaya, Wilson hastalarının sorunlarını meclise taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Wilson hastalarının ilaçlarına erişim sorununu bir soru önergesiyle Meclise taşıdı. Wilson hastalığının tedavi edilmediği takdirde ölümcül olduğuna dikkat çeken Kaya, son dönemde yaşanan ilaç krizinden en çok etkilenenlerden birinin de Wilson hastaları olduğunu kaydetti.

Kaya, şöyle devam etti: "Hastalar yaptıkları açıklamada kendileri için yaşamsal öneme sahip Metalcaptase ve Trovol isimli ilaçlara eczanelerden ulaşamadıklarını, ilaç yerine önerilen yerli üretimlerin ise tedavi edici etkilerinin bulunmadığını aksine beyinsel bazı sorunları tetiklediğini belirtmektedirler. Metalcaptase ve Trovol isimli ilaçların karaborsaya düştüğünü söyleyen hastalar, Bakanlık ve Türk Eczacılar Birliği nezdinde yaptıkları girişimlerin ise sonuçsuz ve çözümsüz kaldığını ifade etmektedir."

Kaya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya şu soruları yöneltti:
🔹"Karaborsaya düşerek yüksek fiyattan satışı gerçekleştirildiği iddia edilen Metalcaptase ve Trovol isimli ilaçların, Bakanlık tarafından tedarik edilmeme gerekçesi nedir?
🔹Metalcaptase ve Trovol isimli ilaçlar ne zaman tedarik edilecektir? İlgili ilaçlardan Türk Eczacılar Birliği depolarında şu an ne kadar stok bulunmaktadır?
🔹Wilson hastalarının sorunlarının çözümüne yönelik Bakanlığınız tarafından başlatılan bir çalışma mevcut mudur? Bu çalışma ne aşamadadır?"