28 Mart 2024 Perşembe

Katliamın 30. yılında Solingen'de antifaşist eylem

Almanya'da '93 yılında katledilen Türkiyeli göçmenler için Solingen'de yapılan eylemlerde katliam protesto edildi, mücadelenin süreceği kaydedildi. Düzenlenen resmi törende ise katliam mağdurları ve aileleri yer almazken, Nazilerle ilişkisi olan Nicolai Nerling de provokatif eylem düzenlemek istedi ancak antifaşistler izin vermedi.

Almanya'nın Solingen kentinde '93 yılında Naziler tarafından yaşadıkları ev yakılarak katledilen Türkiyeli göçmenler Solingen'de Graf-Wilhelm Platz ve  Walter Scheel Meydanında çok anıldı.

GRAF-WİLHELM PLATZ DA ANMA
Katliamın 39. yılında Graf-Wilhelm Platz da kurulan kürsü ile başlayan eylem, katliamın yaşandığı eve yürüyüş ve ardından belediye binası önünde açıklamayla devam etti.

Alman antifaşistleri, komünist örgütler ve Türkiye-Kürdistanlıgöçmen örgütleri ile AGİF (Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu) ve Solingen Alevi derneklerinin katıldığı program da aileler adına yapılan programın moderasyonu AGİF tarafından yapıldı.

Katliamda yaşamını yitirenler anılırken yapılan konuşmalar sık sık faşizme karşı enternasyonal dayanışma sloganı ile kesildi. Köln Keup Straße de yaşanan benzer katliam sonrası kurulan dayanışma hareketi temsilcileri ve Hanau katliamında yakınlarını kaybeden aileler de eyleme katıldı. Programda Türkiye'de yapılan seçimler sonrası NATO ve Almanya başbakanı Scholz'un faşist şef Erdoğan'ı ilk tebrik edenlerden olması protesto edildi.

Belediye binası önünde Solingen Alevi dernekleri adına yapılan konuşmalar ile anma programı son buldu.

WALTER SCHEEL MEYDANINDA EYLEM
Enternasyonalist İttifak da Walter Scheel Meydanında eylem gerçekleştirdi. Almanya'da MLPD öncüğülünde kurulan ve içinde çeşitli göçmen örgütleri ve kitle örgütleri bulunan Enternasyonalist İttifakın eyleminde "Renklerinizi gösterin! Tüm faşist örgütlerin ve propagandalarının yasaklanması için!" şiarıyla düzenlendi.

RESMİ TÖRENDE KATLİAM MAĞDURLARI YER ALMADI, POLİS NAZİLERİ KORUDU
Solingen'de Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir'in ve Cumhurbaşkanı'nın katıldığı resmi törende ise katliamın mağdurları ve tanıkları yer almadı. Kentte yapılan diğer program ise geçmişinde Nazilerle ilişkisi olan Nicolai Nerling'in düzenlemeye çalıştığı provokatif eylem oldu. Antifaşistler tarafından protesto edilen bu eylem için polis özel güvenlik tedbirleri aldı. Antifaşistlere yönelik Alman polisinin gözaltı ve saldırı tehdidine karşı antifaşistler geri adım atmadı.